Кралството устоя на призивите на Белия дом да ускори увеличаването

...
Кралството устоя на призивите на Белия дом да ускори увеличаването
Коментари Харесай

FT: Саудитска Арабия е готова да помпа повече петрол, ако руската продукция потъне под забрана

Кралството устоя на апелите на Белия дом да форсира увеличението на производството, макар че цените на петрола се търгуват покрай $120 за барел - най-високото равнище от десетилетие, като се аргументира, че енергийната рецесия може да се утежни доста тази година. Саудитска Арабия има вяра, че би трябвало да резервира свободния индустриален потенциал в запас.

Но страховете от безапелационен дефицит на доставки набъбнаха, откакто Европейски Съюз стартира нов кръг от наказания против Москва, в това число възбрана за импорт на нефт по море в блока. Европейски Съюз също по този начин се споразумя с Обединеното кралство, с цел да забрани застраховането на кораби, пренасящи съветски нефт по-късно тази година - ход, който съгласно анализаторите евентуално ще ограничи мощно способността на Москва да пренасочва петрола към други райони.

Мнението на Саудитска Арабия е, че въпреки петролният пазар безспорно да е под напрежение, което подкрепя покачването на цените, към момента няма действителен дефицит, настояват дипломати и източници от промишлеността, които са осведомени с полемиките, които се състояха преди месечната среща на петрола на ОПЕК+.

Запознати с диалозите споделиха, че Саудитска Арабия се е съгласила да промени тона си, с цел да се опита да успокои цените като част от доближаването с администрацията на американския президент Джо Байдън. Ако рецесията в предлагането удари петролния пазар, кралството ще усили производството.

Това може да бъде оповестено и публично на срещата на ОПЕК+ в четвъртък. Нищо обаче не е финализирано и е допустимо организацията на страните, експортьорки на нефт, да се придържа към индустриалния си проект, който е в действие от началото на рецесията с COVID-19.

Увеличенията на производството, планувани за септември, ще бъдат пренесени за юли и август, споделя източник на " Financial Times ", макар че групата ще би трябвало да утвърди смяната.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман акцентира, че към момента преглежда Русия като сериозен сътрудник в алианса ОПЕК+. Въпреки това на Москва може да бъде препоръчано освобождение от задачата си за произвеждане, в случай че производството й спадне доста. И Либия, и Иран преди този момент бяха освободени от задачите на ОПЕК+, когато войната и глобите попречиха способността им да създават.

Руският външен министър Сергей Лавров е на посещаване в Рияд тази седмица, с цел да се срещне с сътрудниците си от Саудитска Арабия и ОАЕ. Те потвърдиха съглашението си да продължат да си сътрудничат в ОПЕК+

.

превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР