Кралство Бутан има не само прекрасна природа, но и много

...
Кралство Бутан има не само прекрасна природа, но и много
Коментари Харесай

400 км пеша през историята на Бутан

Кралство Бутан има освен прелестна природа, само че и доста топло, сърдечно и гостоприемно население. Може би повода за това се крие във обстоятелството, че бутанците се считат за едни от най-щастливите хора в света. Че по какъв начин другояче, когато цялото ръководство на страната е фокусирано точно върху това.

Красивите гори покриват над 70% от страната, която също е дом на 770 типа птици и някои от най-застрашените животни в света. Бутан е една от единствено двете страни с негативен въглероден отпечатък, а също и една от 10-те горещи точки на необикновено биоразнообразие в света през днешния ден.

Поради тази причина от дълго време Бутан е в листата ни с стремежи за едно от местата по света, които желаеме да посетим. След последните вести, свързани с азиатската страна, нетърпението ни да посетим Бутан е даже още по-голямо.



За пръв път от 60 години насам през март 2022 година свещената Трансбутанска пътека ще бъде отворена за туристи.

Трансбутанската пътека обхваща 430 км от изток на запад от тази дребна, само че необикновено красива страна без изход на море, ситуирана надълбоко в дебрите на източните Хималаи, сред Китай и Индия.

Пътеката е била употребена от пратеници, монаси, армии и търговци в продължение на хиляди години. Това в действителност е бил единственият метод за пътешестване из страната. Пътеката изиграва и значима роля в обединяването на голям брой хималайски кралства, което в последна сметка довежда и до раждането на Бутан като нация през 1907 година



Въпреки хилядолетната си история, с построяването на националната автомагистрала през 60-те години на предишния век обаче стъпалата на пътеката последователно са унищожени и тя излиза от приложимост.



През 2018 година Фондация Бутан Канада, взаимно с Краля и Съвета по туризъм на Бутан, управляват самодейност за възобновяване на пътеката, с цел да я създадат още веднъж налична за локални поданици, поклонници и пътешественици. По време на пандемията над 900 служащи работят по реновирането на Трансбутанската пътека, като възстановяват 18 моста, 10 000 стъпала и 400 км пешеходен маршрут.

Трансбутанската пътека е път през историята на Бутан. Тя минава през планински хребети, потапя се в тучни долини и свързва десетки градове и села с над 400 исторически и културни обекта по маршрута ѝ, в това число девет замъци Дзонг. Дзонговете служат като религиозни, военни, административни и публични центрове на съответния регион. Често в тях се организират религиозни и цечу фестивали.



От април 2022 година бутанските управляващи ще издават стеснен брой разрешителни за изминаване на Трансбутанската пътека на чужденци, които обаче са длъжни да бъдат с локален лидер, пишат от Forbes.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР