Кралица Елизабет II празнува днес 93-ия си рожден ден. Като

...
Кралица Елизабет II празнува днес 93-ия си рожден ден. Като
Коментари Харесай

Кралица Елизабет II стана на 93

Кралица Елизабет II чества през днешния ден 93-ия си рожден ден. Като всяка година, рожденият ден на Нейно Величество ще бъде маркиран с 41 топовни гърмежа от Хайд парк тъкмо в 12 часа на обяд локално време. Най-дълго властвалият монарх във Англия се радва на положително здраве и към момента не предава трона на сина си принц Чарлз.

Когато татко й става крал през 1936 година, Елизабет се оказва евентуалната престолонаследничка. За да се приготви за бъдещата си роля, тя стартира да учи право и конституционна история, както и изкуства, музика, езда и плуване.

През октомври 1940 година, едвам 14-годишна, принцеса Елизабет произнася първата си обществена тирада.

През войната Елизабет прекарва по-голямата част от времето в замъка Уиндзор отвън Лондон, вместо в основната кралска резиденция - Бъкингамския замък в изумената от бомбардировки столица.

През 1947 година е оповестен годежът на принцеса Елизабет и Филип Маунтбатън, който има гръцко, датско и немско кралско родословие. Сватбата им е няколко месеца по-късно в Уестминстърското абатство в Лондон. Младоженецът получава купите принц Филип и херцог на Единбург.

Младата принцеса Елизабет, която към този момент е майка на две деца - принц Чарлз и принцеса Ана, на 25-годишна възраст се озовава в центъра на английския политически живот, откакто татко й, крал Джордж Шести, умира ненадейно през 1952 година

След като става кралица, Елизабет ражда още две деца - принцовете Андрю и Едуард.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР