Кралица Елизабет II и принц Филип, който си отиде два

...
Кралица Елизабет II и принц Филип, който си отиде два
Коментари Харесай

Филип наричаше Елизабет II „зелчица“

Кралица Елизабет II и принц Филип, който си отиде два месеца преди да навърши 100, са евентуално единствените монарси в Европа, които честват платинена женитба – това се случва преди три години. Тяхната история сигурно ще остане без аналог в хрониките.     

Принцесата и бъдещият ѝ брачен партньор се срещат за първи път през 1934 година – тя е на 8, а той на 13. Засичат се на женитба на братовчедка на Филип, която се омъжва за вуйчото на Елизабет. Следващото им свиждане е на коронацията на Джордж VI през 1937-ма, само че след третото им виждане нещата от живота поемат неконтролируемо към олтара. През 1939-та 13-годишната Елизабет посещава Кралския военноморски лицей, в който кадет е 18-годишният прелъстителен Филип Гръцки. Високият юноша пие чай с височайшето семейство. Както свидетелства гувернатката на Елизабет - Марион " Крауфи " Крауърс, принцесата е като хипнотизирана от Филип, макар че той изобщо не обръща внимание на тийнейджърката, която го гледа с блеснали очи. Но тя най-сериозно афишира на родителите си, че или ще се омъжи за Филип, или ще се обрече на безбрачие и ще остане остаряла мома.  Поне по този начин твърди братовчедка ѝ Маргарет Роудс в записките си. През идващите години Филип постоянно гостува в Бъкингам и  Уиндзор, а двамата с Елизабет постоянно си пишат писма. На коледните празници през 1943-а към този момент е повече от явно, че 22-годишният Филип на собствен ред е запленен от красивата 17-годишна принцеса със стройна фигура, бляскав наследник взор и инфекциозен смях. Искрите, които прехвърчат сред двамата, са запечатани и на фотоси. А когато сексапилният принц и морски кадет желае ръката й в Балморал от самата нея през 1946-та, тя споделя „ Да “, без да се вълнува от мнението на майка си и татко си. Но влюбените гълъбчета би трябвало да почакат няколко години. Годежът сред принцесата и Филип Маунтбатън, в чието ДНК има има още датска и немска кръв, е провъзгласен през 1947 година. Кралят и кралицата не харесват претендента за сърцето на Лилибет и упорстват тя да размишления. Но бъдещата владетелка е непоколебима.  Писмата, писани преди сватбата им през 1947-ма, преливат от деликатност и откровени усеща, които нямат нищо общо с уредените династични бракове по сметка.  „ Той е ангел ", възторжено изяснява принцесата на семейстото си и се просълзява от трогване, когато той се се обръща към нея със Зелчица. Може би по тази причина няколко дни преди сватбата Джордж VI устройва охолно празненство, на което е толкоз благополучен, че даже танцува конга. 

Венчавката в  Уестминстърското абатство се трансформира в знак на нормалността, по този начин нужна на британците след ужасите на Втората международна война. Въпреки студа на 20 ноември, десетки хиляди жители се изсипват към божия храм, с цел да поздравят младоженците. 2000 са гостите, измежду които са кралете и кралиците на Дания, Югославия, Норвегия, Румъния и шахът на Иран. Уинстън Чърчил назовава събитието " проблясък на цветове след сложния път, който трябваше да извървим ".  Главните герои получават близо 10 000 приветствени телеграми и 2500 подаръка, измежду които гоблен от Махатма Ганди, порцеланов сервиз от китайския президент Чан Кай Ши, бюро от държавното управление на Нова Зеландия.

Топ кулинари и сладкари от " Льо Кордон Бльо " се трудят над четириетажната торта, която тежи над 220 кг и е висока близо три метра. В нея са вложени 27 кг масло, 25 - захар, 34 -брашно,  660 яйца, 80 портокала и лимона, 136 кг сушени плодове и ядки, повече 15 литра ром и бренди. За глазурата са употребявани 68 кг марципан и 50 кг пудра захар.

Елизабет свети в прелестна рокля на сър Норман Хартнел – дизайнерът, който и до през днешния ден заема своето място в сърцето й, а неговите творения могат да се видят на специфичните модерно експозиции в Бъкингам.  Сватбеният тоалет е с цвят на слонова кост от въздушен сатен и шлейф от няколко метра. Лилибет носи хубав букет от бели орхидеи, а Филип е същински хубавец във военноморската си униформа. Първата брачна нощ е в имението на чичото на принц Филип в Хемпшир. Следва сватбено странствуване из Обединеното кралство. Последните няколко седмици от пътешествието си младоженците прекарват в замъка Балморал в Абърдийншър, Шотландия.

Следващите четири години са най-щастливият интервал от живота на принцесата – тя е просто любяща и обичана брачна половинка и майка. Елизабет и Филип постоянно излизат с компания по заведения за хранене и нощни клубове, танцуват на приеми в именията на другари – даже когато  бъдещата кралица към този момент е бременна. На едно от празненства в Кент военен приятел на Филип - запленен от изящната Елзиабет, споделя: " Никога не съм предполагал каква прелестна кожа има тя. ” Филип дава отговор: " Прекрасна е цялата. "    През 1948 година Елизабет ражда първото си дете, което двамата с Филип кръщават Чарлс, а през 1949-та военноморският флот изпраща Филип в Малта, само че защото доктори вземат решение, че климатът там не е подобаващ за новородения принц, Лилибет е принудена да остане в Лондон и постоянно да пътува сред Англия и острова. Братовчедката на принцесата - Маргарет Роудс, споделя: " Най-щастливият миг за нея беше да е брачна половинка на моряк в Малта ". Там Елизабет се радва на насладите, съпътстващи живота на елементарните хора. Ходи с другите офицерски дами на чай, по магазините и на козметик и коафьор. Живеят в древен архитектурен шедьовър с изящни сводове и огромни тераси, заобиколен от градини, цитрусови и маслинени дръвчета. През 1950 година Елизабет ражда момиченце на име Ан Елизабет Алис Луис, като двойката се старае макар офицерската работа на Филип и отговорностите на принцесата в Лондон, да не се разделя за повече от седмица. Родителите на Лилибет постоянно се грижат за внуците си, до момента в който щерка им е в Малта при брачна половинка си или пък двамата са на държавно посещаване в някоя страна.

Смъртта на крал Джордж VI обаче  кардинално трансформира обстановката – Елизабет е единствено на 25, когато сяда на трона през февруари на 1952-ра. И Филип напуща флотата, загърбвайки амциите си за кариера. Истината от средата на предишния век е, че британската аристокрация не харесва Филип, тъй като – съгласно претенциите на синьокръвните особи край Темза, на принца от Гърция му липсват нужното образование и финес, не е роден във Англия, има и немски генезис.  Носят се и клюки, че някои членове на фамилията му поддържат връзка с немски военни. Освен всичко друго, първоначално Филип мъчно понася да свири втора цигулка и постоянно напуща скрито кралската резиденция, с цел да взе участие в  празненства с другари в частен нощен клуб в Лондон. Но двамата се избавят взаимно в заобикалящите ги полуда и суетност. Елизабет неведнъж споделя, че Филип е нейният кей. Той пък написа в писмо: „ Лилибет е единственото нещо в света, което е безусловно действително за мен ". Заради паметните си лафове принц Филип печели прозвището Поразяващата уста. Острият му език не щади нито звезди като Том Джоунс, нито милионери, нито бельото на шотландските политици.

Херцогът на Единбург е единственият, който постоянно е прям и пряк с Елизабет. Често я заплашва, че ще я накара да слезе от колата, в случай че продължава да му мрънка за метода на шофиране.  Двамата обаче имат еднообразно мощно възприятие за комизъм.  Не е извънредно и за Елизабет да споделя на брачна половинка си " да си затваря устата ", настояват анонимни информатори.  Но каквото и да става, той е неразделно до нея, с цел да се трансформира в най-голямата й опора. „ Филип носи панталоните, с цел да може тя да носи короната “, споделят за двойката им. „ Те не се нуждаят от доста другари. Имат същинска любовна история – постоянно си пият чая дружно и си приказват за всевъзможни неща, изцяло са си самодостатъчни. Просто се обичат ", споделя непосредствен на династията. Но нито тя, нито той обичат обществените прояви на обвързаност. Двамата се поддържат взаимно около разводите на три от четирите си деца, както и в най-трудния интервал - когато престолонаследникът, принц Чарлз, и принцеса Даяна оповестяват раздялата си, а пет години по-късно тя умира.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР