Кралица Елизабет II е най-прочутият монарх на планетата. Управлението ѝ

...
Кралица Елизабет II е най-прочутият монарх на планетата. Управлението ѝ
Коментари Харесай

Уникална годишнина! Как ще празнува Великобритания

Кралица Елизабет II е най-прочутият монарх на планетата. Управлението ѝ ще премине в неделя историческия предел от 70 години на трона. Как ще бъде маркиран този исторически празник?

На 6 феврури 1952 година умира крал Джордж VI и принцеса Елизабет, която е на сафари в Кения, става кралица.

70 години по-късно кралицата ще посрещне годишнината от началото на своето властване в имението Сандригам.

Всенародните тържества са планувани за началото на месец юни, когато в планувания 4 дневен празничен уикенд се чака да се включат над 10 милиона жители на кралицата, които да честват обстоятелството, че тя е най-дълго управлявалия монарх в английската история.

Бъкингамският замък разгласява програмата на празничните мероприятия, отдадени на кръглата годишнина, която до момента нито един английски монарх не е отбелязвал. В центъра на Лондон ще има церемониал, в който ще вземат участие 1400 военнослужещи от другите подразделения на кралските въоръжени сили, 200 коня и 400 музиканти. Те ще преминат по обичайния маршрут – от Бъкингамския замък до площада на Конната армия, в обилен церемониал, съпроводени от членовете на кралското семейство на коне или в файтони.

Тържествата ще включват и празничен обяд в Уиндзор, където е извънградската резиденция на Елизабет II. На масите с дължина от половин километър ще бъдат настанени повече от 1600 души. В цялата страна ще се организира „ Големият юбилеен обяд “, на който стотици хиляди жителите на кралството ще отбележат платинения празник, написа " Марица ".

За 3 юни е планувана специфична празнична литургия в катедралата „ Свети Павел “, а на идващия ден в Бъкингамския замък ще се състои концерт, в който ще вземат участие звезди на шоубизнеса от целия свят.

Преди Елизабет II единствено двама монарси в историята са надхвърляли прага от 70 години на трона - френският крал Луи XIV властвал 72 години и 110 дни от 1643 до 1715 година, и кралят на Тайланд Пумипон Адулядет - 70 години и 126 дни от 1946 до 2016 година

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР