Крал Салман бин Абдулазиз назначи своя син и престолонаследник -

...
Крал Салман бин Абдулазиз назначи своя син и престолонаследник -
Коментари Харесай

Мохамед бин Салман стана премиер на Саудитска Арабия

Крал Салман бин Абдулазиз назначи своя наследник и престолонаследник - принц Мохамед бин Салман - за министър-председател на кралството, а втория си наследник - принц Халид - за министър на защитата, съобщи Ройтерс, цитирайки кралски декрет, публикуван от формалната Саудитска организация по печата (СПА).

Промените няма да обиден различен кралски наследник принц - Абдулазиз бин Салман - който остава енергиен министър.
-->
На досегашните си длъжности остават и външният министър принц Фейсал бин Фархан Ал Сауд, на финансите Мохамед ал Джадан и на вложенията Халид ал Фалих.



Принц Мохамед бин Салман до момента беше министър на защитата, само че в действителност точно той ръководи Саудитска Арабия, която е най-големият международен експортьор на петрол и е значим съдружник на Съединени американски щати в Близкия изток. По-малкият му брат принц Халид бин Салман до момента беше заместник-министър на защитата.

Крал Салман ще продължи да ръководи съвещанията на кабинета, на които участва, се споделя в указа.

Осемдесет и шест годишният крал, пазителят на най-свещените за исляма места, е на трона от 2015 година, откакто повече от две години и половина беше престолонаследник. През последните две години той на няколко пъти беше одобряван в болница.

Откакто влезе във властта през 2017 година, принц Мохамед радикално промени Саудитска Арабия - предприе опити за нашарване на стопанската система и преустановяване на зависимостта ѝ от износа на нефт, разреши на дамите да карат коли и ограничи властта на духовниците над обществото.

Реформите му бяха съпроводени от репресии против инакомислието. В пандиза бяха пратени деятели, членове на кралското семейство, деятели за правата на дамите и предприемачи.

Убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги през 2018 година в консулството на кралството в Истанбул хвърли леке върху репутацията му и обтегна връзките със Съединени американски щати и други западни съдружници.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР