Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания. Той

...
Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания. Той
Коментари Харесай

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Англия. Той е третият в границите на два месеца. Новият министър председател е претрупан със задачата да се оправи с растящата икономическа рецесия, вътрешнопартийни конфликти и надълбоко разграничено общество. Скоро Сунак  ще стартира да образува кабинет, съобщи Ройтерс, представена от БГНЕС.

Сунак ще би трябвало да откри способи за огромни съкращения на разноските, с цел да ограничи дупката в обществените финанси на страната. Недостатъчните средства се правят оценка на 40 милиарда паунда, които се дължат на забавения стопански напредък, по-високите разноски по заемите и шестмесечната стратегия за подкрепяне на енергийните сметки на жителите. 

Предвид големия спад на утвърждението на Консервативната партия, Сунак ще бъде изправен пред апели за осъществяване на предварителни избори.

Икономисти и вложители обявиха, че назначението на Сунак ще успокои пазарите, само че предизвестяват, че той има малко лесни благоприятни условия, когато милиони хора се борят с рецесията на разноските за живот.

" При състояние, че рецесията през 2023 година към този момент е все по-вероятна, а идващите парламентарни избори са единствено след две години, Риши Сунак може да чака провокационен премиерски мандат ", съобщи пред Ройтерс Ейко Зиверт от рейтинговата организация „ Скоуп “.

Сунак предизвести сътрудниците си, че са изправени пред " екзистенциална рецесия ", в случай че не се преборят с внезапно покачващата се инфлация и рекордните сметки за сила.  " В момента се нуждаем от непоклатимост и единение и аз ще направя по този начин, че да бъде мой главен приоритет да обединя нашата партия и нашата страна ", сподели той в понеделник.

По-късно денем във вторник, Риши Сунак утвърди Джеръми Хънт за канцлер, само че зачерта ерата на Лиз Тръс, като освободи редица министри от кабинета, откакто стана третият министър председател на Англия единствено за два месеца. Министърът на бизнеса Джейкъб Рийс-Мог, министърът на образованието Кит Малтхаус, министърът на правораздаването Брандън Люис, министърът за Уелс Робърт Бъклънд и министърът на околната среда Ранил Джаявардена бяха измежду 11-те изхвърлени от висшия екип в бруталните 90 минути на клане на торите, оповестява ‚Дейли мейл “.

Секретарят по въпросите на повишение на квалификацията Саймън Кларк, секретарят по въпросите на труда и пенсиите Клои Смит и ръководителят на торите Джейк Бери също бяха отстранени, а основният партиен уредник Уенди Мортън си потегля за повторно в границите на една седмица - откакто беше уверена да напусне след неуспеха на гласуването за фракинга предходната сряда вечерта.

По време на последното съревнование за лидерския пост Рийс-Мог жигосах Сунак като " социалист ", макар че той се отхвърли от мнението си и добави, че би желал да работи в неговото държавно управление. Кларк беше корав покровител както на Тръс, по този начин и на акцията на Борис Джонсън за завръщане. Бъклънд разгневи екипа на Сунак, като в началото го поддържа през лятото, а по-късно мина към Тръс, когато стана ясно, че тя ще завоюва.

Сунак заяви неприятната вест на министрите на четири очи в кабинета си в Камарата на общините, преди да се върне в кабинета на №10.

Джеръми Хънт остава на поста си като канцлер, седмица преди решаващия бюджет и откакто пазарите се успокоиха доста. Днес паундът беше над 1,14 $, а разноските за държавни заеми понижиха.   " Достопочтеният народен представител Джеръми Хънт беше преназначен за канцлер на хазната ", се споделя в изказване на кабинета на министър-председателя, оповестено през днешния ден. Хънт е назначен на поста, който преди този момент заемаше самият Сунак, на 14 октомври, когато Лиз Тръс стана министър-председател.

Политическите анализатори считат, че запазването на поста от Хънт може да значи, че новото държавно управление ще продължи да се стреми към отменяне на данъчните облекчения, оповестени в началото от Тръс, които провокираха извънредно отрицателна пазарна реакция, сринаха паунда и в последна сметка доведоха до нейната оставка след единствено 50 дни отпред на държавното управление.

Доминик Рааб се завръща на поста министър на правораздаването и зам. министър-председател. " Достопочтеният народен представител Доминик Рааб е назначен за зам.министър-председател, лорд-канцлер и министър на правораздаването ", се споделя в изказването. 48-годишният Рааб беше основен съдружник на Сунак и оказа помощ за провеждането на предизборната му акция това лято, когато някогашният началник на финансовото министерство също се бореше за премиерския пост, само че на финала загуби от Лиз Тръс. 

Бен Уолъс резервира поста си на министър на защитата на Обединеното кралство. Джеймс Клевърли е преназначен за началник на Министерството на външните работи.

Вчера новият министър председател съобщи пред депутатите, че желае неговото държавно управление да съставлява " възгледите и мненията " на цялата Консервативна партия. Днес Сунак даде обещание да " поправи гершките на Тръс и да си върне " доверието " на обществеността, откакто заеме поста на 57-ия английски министър председател.

Чуждестранните водачи се подредиха на опашка, с цел да поздравят новия министър-председател, а индийският им сътрудник Нарендра Моди е измежду тези, които дадоха обещание да укрепят връзките.

Избран за първи път в Народното събрание през 2015 година, през днешния ден Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Англия от повече от 200 години насам. 38-годишният Рави Кумар, член на Консервативната партия, работещ във финансова компания в централния британски град Нотингам, дефинира назначението като " повратен миг " =

Още в понеделник стана ясно, че Риши Сунак ще бъде новият министър председател на Англия, откакто другият претендент за водач на консервативната партия - Пени Мордаунт, се отдръпна от конкуренцията. Тя не съумя да получи задоволително гласове и разгласи, че поддържа съперника си. Със спечелването на водачеството на Торите, Сунак става автоматизирано и министър-председател на страната. Предшественичката му Лиз Тръс изкара на този пост единствено 44 дни - самобитен връх по най-кратко и несполучливо ръководство.

Големият любимец - експремиерът Борис Джонсън, се отхвърли от конкуренцията. Крайният период за събиране на номинации бе 16 часа българско време през днешния ден.

Бившият анализатор от " Голдман Сакс " и финансов министър ще е първият английски министър председател от индийски генезис - а също и най-младият на този пост от повече от 200 години. Той обеща да внесе " непоклатимост и единение " в интервал на икономическа рецесия.  " Англия е велика страна, само че няма подозрение, че сме изправени пред надълбоко икономическо предизвикателство ", сподели той пред кореспонденти, като наподобява изключи опцията за предварителни парламентарни избори. 

Кой е Риши Сунак?

Риши Сунак е роден в Саутхемптън в фамилията на индийци, емигрирали на Острова. Сунак е на 42 години, приключил е Станфорд. Преди да влезе в политиката, той има сполучлива кариера в Лондонското сити като капиталов управител. През 2009 година се дами в Индия за Акшата Мърти и става шурей на индийския милиардер Н. Р. Нараяна Мърти - създателя на индийския аутсорсинг колос " Инфосис " (Infosys).

Той е някогашен министър на финансите в английското държавно управление.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР