Кражба на скъпоценности за милион евро разтърси музея Грюнес Гевьолбе

...
Кражба на скъпоценности за милион евро разтърси музея Грюнес Гевьолбе
Коментари Харесай

Мащабна кражба на исторически ценности шокира Германия

Кражба на скъпоценности за милион евро раздруса музея " Грюнес Гевьолбе " в Дрезден и шокира жителите на Германия, оповестиха локални медии. Сензационният обир е засегнал историческата част от сбирката в двореца Резиденцшлос, където се съхраняват бижута и други ювелирни произведения, както и изключително скъпи творби на изкуството. " Шокирани сме от бруталността на нападението “, разяснява директорката на музея Марион Акерман. Крадците са отмъкнали три статуи от диаманти, които са част от държавното богатство от XVIII век. Според експертите за бижута на такава цена и с такава популярност в действителност няма действителен пазар. Те могат да бъдат изнесени в чужбина или са предопределени за сбирката на някой човек с доста пари. " Могат също по този начин да бъдат нарязани, което ще е извънредно ", призна Акерман. Тя не счита, че откраднатите полезности са за 1 милиарда евро, както писаха вестници, само че вредите са основни. Според медии крадците са откраднали основно украшения, диаманти и други скъпоценни камъни. Сред отмъкнатите полезности може да е и известна златна тоалетна, чиято стойност е 5 милиона евро. 

Помещенията на музея са охраняват извънредно строго, само че през нощта в понеделник крадците са съумели да пресечен електрозахранването и да обхванат в музея, без да задействат алармените системи. Предполага се, че крадците са влезнали в постройката през някой от ъгловите прозорци. Центърът на Дрезден бе незабавно блокиран в понеделник сутринта от полицейски коли, само че без резултат. " Шпигел " написа, че една от камерите е снимала „ доста дребните на растеж " причинители, които се промъкнали вътре през един прозорец. Престъпниците са избягали със сив седан.

Министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, който дойде на място, съобщи, че е покъртен от това закононарушение. “Бяха ограбени освен държавните художествени сбирки, само че и саксонците. Ценностите в " Грюнес Гевьолбе " са извоювани с непосилиен труд от хората на Свободната саксонска страна в продължение на доста епохи. Човек не може да разбере историята на нашата страна, на нашата свободна страна, без Зелената арка и държавните художествени сбирки ”, означи Кречмер. Това може да се окаже най-голямата кражба в следвоенната история на Германия, осъществена в немски музей, разясняват специалисти и медии.

 ЦЕННОСТИ

Музеят " Грюнес Гевьолбе " (Зелен свод), който е нещо като съкровищница и вместилище, е основан в интервала 1723-1730 година от саксонския курфюрст Август II Силни. Днес музеят има две разнообразни сбирки. Историческата се намира в партерните пространства на замъка, които са възобновени в истинския си тип. На горния етаж е новата част от сбирката, където са изложени обособени скъпоценни предмети. Една от най-важните скъпоценности на сбирката - " Зеленият елмаз ", сега е изложена в нюйоркския музей „ Метрополитън ". Този 41-каратов елмаз с необикновен натурален цвят, е бил декорация за шапка. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР