Крадците изглежда са мислели, че са в безопасност, но няколко

...
Крадците изглежда са мислели, че са в безопасност, но няколко
Коментари Харесай

Капки кръв разкриха сърби, задигнали бижута във Франция преди 15 години

Крадците наподобява са мислели, че са в сигурност, само че няколко капки кръв ги издадоха и 15 години след дръзкия грабеж на френски бижутерски магазин хипотетичните причинители бяха открити в Сърбия, заяви Агенция Франс Прес.

Почерк на „ Розовата пантера “

Кражбата носеше всички присъщи черти на интервенция на „ Розовите пантери “ – мрежа от сърби и черногорци, стоящи зад едни от най-смелите кражби през последните две десетилетия.

Смята се, че в интервала 1999-2015 година бандата е направила минимум 380 грабежа, главно от маркови бижутерски магазини, като цената на плячката им се прави оценка на 334 млн. евро, сочат данните на Интерпол.

Една заран през септември 2003 година група маскирани мъже нахлува в бижутерия в Белфор - град в Източна Франция, на към 25 километра от границата с Швейцария.

Един извадил револвер, а другите счупили витрините и си тръгнали с часовници и бижута за 350 000 евро – всичко това в границите на минута.

Полицията съумя да арестува сръбските пласьори на плячката, един от които със отмъкнат часовник на ръката. Но не откри причинителите на обира.

Нова експертиза

Те останали неидентифицирани до 2013 година, когато с нови технологии в лабораториите по криминалистика били изследвани следи от кръв по една стъклена витрина, долап и кутия на „ Картие “.

Анализът на ДНК посочил, че става дума за двама сърби, които били незнайни във Франция, само че търсени от Австрия. Те би на 41 години и известни с прякорите Жица и Бока. А след инспекция на телефонните им диалози били открити другите двама – Саша (37 г.) и Лука (48 г.)

И четиримата са от Ужице – проспериращ в миналото промишлен град на 150 км югозападно от Белград, който запада.

Култ към „ коравите момчета “

„ Повечето такива нарушители са по генезис от Ниш, Чачак и Ужице “, споделя градската прокурорка Любиша Драгашевич. Според нея хора в региона на Ужице стават нарушители, тъй като с легална активност им е мъчно да свържат двата края. Но също така „ в обществото има фетиш към престъпността, коравите момчета “.

„ В такива среди такава активност в чужбина е въпрос на авторитет. Те се считат за бранители на бедните сръбски жертви от Запада “, споделя прокурорката.

Макар и разпознати четиримата остават недосегаеми за френското правораздаване, защото Сърбия не екстрадира свои жители.

Но през последното десетилетие Франция и Сърбия укрепиха съдействието си в правната област след убийството на френски футболен ентусиаст в Белград през 2009 година

И френски арбитър изиска четиримата обвинени да бъдат разпитани от сръбски прокурор. На разпита през ноември те отрекли да са забъркани. Единият споделил, че бил по време на обира в Белфор за празненства с техно музика, другият – че си търсел кола втора ръка…

Недосегаеми за Франция, само че отново зад решетките

Бока токущо бил вкаран в затвор поради злополука с съдбовен излаз, малко след разпита през ноември Жица и Саша почнали да излежават 5-годишни присъди за кражба на часовници за 950 000 евро от бижутерски магазин в Хамбург през 2014 година

Някои от тях били обвинени и за присъединяване в кражби в Швейцария и Холандия.

С такива кражби се финансира околен живот у дома, споделя Драгашевич, като изяснява, че тяхната плячка бързо се харчи „ в питейни заведения и заведения за хранене, за кокаин, проститутки, първокласни коли и скъпи облекла “ и неведнъж в скъпарски градове. След което те отново замислят следващия удар.

Техните незаконни дейности не се лимитират до кражби на бижутерски магазини, също така те си взаимодействат с албански банди при трафик на опиати на Запад, декларирал сръбски следовател, поискал анонимност. С парите от плячката те се занимават с лихварство, финансират млади нарушители, а от време на време влагат в парцели, питейни заведения, заведения за хранене. Те обаче в никакъв случай не вършат кражби на територията на страната си.

Процес в Сърбия, в случай че не изтече отминалостта за закононарушението

Тъй като обвинените няма по какъв начин да бъдат екстрадирани, в случай че Франция изиска развой за грабежа в Белфор в Сърбия, както стана с обира в Хамбург, френските правосъдните управляващи би трябвало да трансферират случая в Белград.

Това обаче би трябвало да стане бързо, защото 15-годишната отминалост за такива закононарушения изтича на 19 септември. Ако бъдат приети за отговорни в Сърбия, причинителите на обира може да получат до 15 години затвор.

Ако не успее да трансферира документите в период, френската прокуратура би трябвало да прави неприсъствен развой и да издаде интернационална заповед за арест, което значи, че четиримата няма да могат да напущат Сърбия, без да рискуват да бъдат арестувани и екстрадирани. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР