* Който не успее да мине през годежния пръстен, носи

...
* Който не успее да мине през годежния пръстен, носи
Коментари Харесай

Вкаменената сватба цери безплодие

* Който не успее да мине през " годежния пръстен ", носи тежки грехове * Легендата споделя за красивата Чона, на която не разрешили да се омъжи пред девет села в десето
" Вкаменената женитба " - по този начин е прочут от незапомнени времена скалният мегалит край старозагорското с. Медово . Според учените съвсем несъмнено става дума за естествен феномен, оформил се вследствие на вулканични или тектонични процеси. Сред локалните хора обаче битуват куп митове за възникването на скалните формирания.

Според една от тях богат човек от района вдигнал тежка женитба . Докато сватбарите се придвижвали от селото на момата към селото на момъка, натоварени с блага, срещнали край Медово парцалив бедняк. Старецът помолил сватбарите за малко хлебец, само че те гнусливо му отказали.

Просякът обаче се оказал самият Господ, слязъл превдварително решен на земята, с цел да изпита милосърдието и добротата на щастливите годежари . Ядосан от тяхната свидливост и безсърдечие, Бог вкаменил цялата женитба.

Много по-разпространен е другият мит, обвързван с една огромна обич . На персонален и богат момък - Ташко, една година на нивите му се родило толкоз доста жито, че не съумял да го смели във водениците из цялата Чирпанска околия. Тръгнал обезверен момъкът да търси свободна мелница и намерил чак в едно село в края на равното Загоре.

Воденичарят съжалил другоселеца и му заречен още на другия ден да смели житото му. Вечерта Ташко се разходил из селото и попаднал на неделното хоро на площада. Водела го най-личната мома - Чона . Всички погледи били вперени в нея. Хубава като фея, играела леко като сърна, като че ли не стъпвала на земата .

Не издържал момъкът и се хванал до хубавицата, макар гневните погледни на локалните ергени. Ташко толкоз харесал Чона, че напряко я попитал още на хорото би ли пристанала на другоселец. " Нашите и дума не дават да се чуе за ерген от друго село, само че в случай че дойдеш с годежари, може и да склонят... ", дала му да разбере Чона, че и тя го харесва.

Смлял си Ташко житото, прибрал се вкъщи и още идната неделя поел с годежари назад към Чониното село. Въпреки достолепните сватбари, макар молбите и кандърмите, родителите на Чона останали непреклонни.

" Не даваме чедото си през девет села в десето ", рекли те и отпратили сватбарите. Отчаяният Ташко обаче не се предавал и склонил роднините и околните си вечерта да откраднат хубавата Чона. Скрили се в близката гора и когато паднал мрак откраднали момата. Тръгнали към момковото село, само че се уморили и по изгрев слънце спрели да си починат на хълма над Медово. Тук ги настигнала майката на Чона и проклела сватбарите всички на камък да станат . А майчината клетва е най-силна и постоянно стига. В момент всички на камък станали. Младоженецът Ташко и булката Чона сплели в кръг телата си във формата на венчален пръстен. И през днешния ден, който се промуши през него, оздравява, а бездетните зачеват.

Според читалищния секретар в Медово Иванка Русинова легендата звучи малко по-различно и сплотява двете - за Чона и преобразения като дъртак Господ Бог. Момъкът е Димо, а момата - отново Чона. Само че като спрели на отмора на Медовското кале сватбарите, пред тях се явил парцалив и безсилен дъртак, който им изискал нещо за ястие и за пиянство. Сватбарите обаче го пропъдили с думите, че на скитници и дрипльовци самун не дават. Само дето старецът не бил елементарен човек, а самият Господ, който бил слязъл на земята да учи хората на разум и разсъдък. И таман той ги проклел на мига на камъни да станат. Така била записана легендата още през 1938 година, даже в региона има околност, наречена отколе Чона хълм.

Двете митове за Каменната женитба са разнообразни, само че в едно те съответстват: скалите лекуват.

А в Медово допълват старите предания със скорошната история на едно дръвче, израснало в скалите. То било оксен - широколистно дърво, само че един пастир от селото го отсякъл. Посегнал на него, без да знае, че това било пряпорецът /знамето/ на девера на сватбата, каквито се носят по този край. И незабавно синът на говедаря се сковал от погрешна болест.

Това, последното, никой не се наема да удостовери сигурно, само че и до момента ползата към Каменната женитба над Медово не е секнал.

Дори в читалищния музей на селото са отделили специфичен ъгъл за естествения феномен.

От дясната страна край мегалитната арка пораства малко дърво, където болните, идващи за излекуване, оставят парченце от дрехата си или конец от нея. Изпълняваният тук здравоносен обред приключва с измиване на свещения извор. Там също се оставя част от дрехата или дребни монети във водата. Обредите, осъществявани тук са основно за лечение на женско неплодородие. Самото провиране през скалните арки е обвързвано най-много със символичното влизане в лоното на Великата богиня-майка, с цел да се преродят още веднъж инициираните за нов живот, след повторното им раждане. Хората имат вяра, че който не успее да премине през пръстена, има прекалено много грехове, които го стопират.
Мечтаят за екопътека до магическите скали
Да се стигне до магическите скали е доста мъчно . Пътеките съвсем не личат, през лятото има доста пепелянки. Туристите от Чирпан и общината в Братя Даскалови от дълго време се канят да построят екопътека до горе, само че още всичко е на стадий положителни планове. Стане ли това обаче мястото ще се трансформира в същинска туристическа атракция. Особено, в случай че има и реклама.

„ Съвсем скоро, тъкмо преди събора на селото на 27 април, който се организира на поляна под Вкаменената женитба, поставихме нови указателни табели по какъв начин се стига до естествения феномен “, споделя кметът на Медово Станка Стоянова. Хората, които желали да стигнат до наситеното с голяма сила място, нормално се отбивали в кметството да питат. Имало и доброволци, които постоянно съпровождали туристите до Вкаменената женитба. Самата Стоянова познава фамилии, който дълго време не са имали дете и откакто са предишния през каменния венчален пръстен от мегалити, са получили щастието да бъдат родители. Дори в Медово имали едно семейство с такава щастлива орис.

Още при започване на мандата си кметицата направила публично предложение до община Братя Дасколови за създаване на туристическа екопътека до мегалита по някоя европрограма. От Медово до Вкаменената сватаба е някакви си 3-4 км. „ Хората ги изминават на драго сърце и вяра, хубаво е по пътя да има 1-2 места за отдих - с беседки, пейки, детски кътчета “, мечтае Стоянова. Краят на мандата към този момент се вижда, само че редът на нейното предложение не му пристигнал. „ Кой знае в кои чекмеджета в общината обира праха “, споделя с оскърбление кметицата. Но не се е отказала и търси поддръжка по-нагоре. Наскоро срещнала кандидатата за евродепутат от Българска социалистическа партия Иван Кръстев и той заречен да помогне. Чула, че различен евродепутат от ГЕРБ пък е създал специфичен уебсайт в помощ на българското село. Вероятно става дума за създадената от Андрей Новаков платформа „ Селоводител “. Затова ще търси и него. Белким в действителност и Медово се добере до европейски пари.
Мястото е било тракийско светилище
Множество изсечени в скалите ниши сочат, че мястото е било антично тракийско светилище. Според проф. Васил Марков всички лечебни ритуали могат да се свържат най-много с Великата богиня – майка, на която в древността е било отдадено мегалитното оборудване. Оставяните в подарък пръстени обаче свидетелстват и за ритуали, отдадени на Слънцебога при орфическите вълшебен практики, които са засвидетелствани в текст от Аполоновия орфически химн.

На място от ляво и запад личат следите от разтопен восък на палени на това място свещи и съгласно проф. Марков сходно на светилището от Камен хълм, край Демир баба теке, може да се счита, че огънят от свещите е заменил през късната християнска ера небесният огън от древнотракийските свети места.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР