Кой ще е наследникът на Борис Джонсън, след като той

...
Кой ще е наследникът на Борис Джонсън, след като той
Коментари Харесай

Кой ще наследи Борис Джонсън?

Кой ще е наследникът на Борис Джонсън, откакто той подаде оставка като водач на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство?

Бившият финансов министър Риши Сунак публично се кандидатира за конкуренцията за нов водач на Консервативната партия и идващ министър председател на страната.

Риши Сунак е най-високопоставената фигура измежду торите, които до момента се включиха в конкуренцията. Той уточни, че желае да възвърне доверието, да съживи стопанската система и да обединени страната, заяви БНР.

Сунак неотложно бе подсилен от няколко висши фигури, измежду които някогашния ръководител на партията Оливър Даудън, който се отдръпна предишния месец, поемайки отговорност за неуспеха на изключителните избори.

Оставката на Риши Сунак в кабинета на Борис Джонсън във вторник сложи началото на всеобщо овакантяване на други членове на държавното управление, което в последна сметка принуди премиера да подаде оставка като водач на Консервативната партия, само че той ще остане на поста си отпред на държавното управление до избора на негов правоприемник.

Още двама души до в този момент публично са декларирали присъединяване. Това е ръководителят на парламентарната комисия за външни работи Том Тугендхат и висшия прокурор Сюела Брейвърман. Бившият здравен министър Джеръми Хънт, министърът на защитата Бен Уолъс и подалият също във вторник оставка здравен министър Саджид Джавид обявиха, че обмислят да сторят същото. Бившият заместник-министър за Брекзит Стив Бейкър бе оповестил проекти да се кандидатира, само че ги отдръпна като съобщи, че ще поддържа Сюела Брейвърман.

Графикът за избор на нов водач ще бъде доказан идната седмица и се чака Обединеното кралство да има нов министър председател до септември. Надпреварата е необятно отворена както в никакъв случай и се чака да има рекорден брой претенденти, като за момента няма неприкрит любимец.

Проучване на публичното мнение на YouGov слага с 13% министъра на защитата Бен Уолъс преди всичко измежду останалите любимци

Уолъс се радва на възходяща известност с реакцията си на войната в Украйна, откогато тя стартира преди съвсем 4 месеца, и отхвърли да напусне поста си, до момента в който 59 депутати тори, в това число министри, подаваха оставки преди оставката на Борис Джонсън.

" Някои от нас са длъжни да пазят тази страна в сигурност, без значение кой е министър-председател ", съобщи Уолъс.

" Партията има механизъм за промяна на водачите и поучавам сътрудниците да го употребяват. Междувременно обществото няма да ни елементарни, в случай че оставим тези държавни служби празни ".

След Уолъс се подреждат министърът на търговията Пени Мордаунт и някогашният канцлер на хазната Риши Сунак, надлежно, с 12% и 10%.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР