Кой съставя статистиката за убитите в Газа?Министерството на здравеопазването в

...
Кой съставя статистиката за убитите в Газа?Министерството на здравеопазването в
Коментари Харесай

Колко са убитите в Газа и надеждни ли са данните

Кой сформира статистиката за убитите в Газа?

Министерството на здравеопазването в линията Газа, следено от терористичната ислямистка организация Хамас, брои жертвите. То е и единственият формален източник. Министерството обаче не прави разлика сред цивилни жители и членове на Хамас или на терористичната организация " Ислямски джихад ". Освен това не се показват аргументите за гибелта на убитите. Просто всички починали се показват за „ жертви на израелското принуждение ".

Как тъкмо се броят жертвите?

В болница " Шифа " в град Газа данните за всички потърпевши се събират в компютъризирана система. Администраторите споделят, че водят указател за всеки ранен, който е настанен в болничното заведение, както и за всеки мъртвец, който им докарват. Данните след това дават на Министерството на здравеопазването.

Имената на жертвите не всеки път могат да се открият, декларира представителят на министерството Ашраф Ал-Кидра пред Асошиейтед прес (AП). Освен това системата непрекъснато давала недостатъци, заради което се налагало данните да се предават и по телефон.

Министерството събира данни и от други източници, в това число от палестинския Червен полумесец. " Всеки човек, който влиза в нашата болница, се записва ", цитира на собствен ред АРД шефа на индонезийската болница в Газа Атеф Алкалут.

УНИЦЕФ разгласява лична статистика за броя на убитите деца, само че оттова не са дали явен отговор за това какъв е източникът на данните. Съответното питане им е било изпратено от редакцията за инспекция на обстоятелствата в АРД.

Как се ревизират данните?

Независима инспекция не се прави. Ивицата Газа е блокирана от Израел, тъй че задгранични публицисти и филантропични служащи не могат да влизат в района. Представителите на пресата, които се намират там, също не могат да удостоверят данните поради заплахите, на които са изложени, или поради безредните условия в Газа.

Освен това публицистите в линията Газа бяха подложени на масиран напън от страна на Хамас още в предходната война там. Организацията " Репортери без граници " удостоверява, че е натрапен непоколебим надзор над репортажите, както и че има арести и разпити. В класацията на „ Репортери без граници “ за свободата на печата палестинските територии заемат 156-о място от общо 180 следени страни, напомня в тази връзка АРД.

Кой се доверява на данните?

Организация на обединените нации и други интернационалните институции и специалисти считат, че данните, предоставени от Министерството на здравеопазването на Хамас, в общи линии са точни. " Може да не отразяват действителната картина минута по минута, само че значително демонстрират мащаба на смъртните случаи и пострадванията ", е споделил пред АП Майкъл Райън от Програмата за изключителни обстановки в опазването на здравето към Световната здравна организация (СЗО).

При предходни спорове данните, събрани от Министерството на здравеопазването в Газа, са били потвърждавани от Организация на обединените нации, самостоятелни следствия или даже от израелските управляващи. В сегашната война обаче Израел слага под огромно подозрение оповестяваните данни за броя на жертвите и ранените.

Палестинската автономност на Западния бряг, следена от съперничещата на Хамас организация Фатах, счита данните за годни. Палестинската автономност заплаща заплатите на чиновниците, които събират данните в линията Газа, и упорства те да бъдат проверявани от техните чиновници. В локалното министерство на опазването на здравето работят както чиновници, назначени от Хамас, както и някогашни чиновници на Фатах.

„ Хюман Райтс Уоч “, представена от АРД, счита, че данните за жертвите са като цяло надеждни. При предходни набези, когато е имало убити, правозащитната организация не е успявала да открие съществени несъответствия, разяснява немското издание. 

А кой не им има вяра?

Особено след ракетния удар по болница в Газа породиха подозрения по отношение на достоверността на данните за жертвите, идващи от линията Газа. Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи на конференция след случая, че не приема за достоверни цифрите, давани от палестинците.

В рамките на един час Министерството на линията Газа заяви за 500 убити палестинци, само че на идващия ден понижи броя им до 471. Израел упрекна министерството, че е популяризирало информация за прекомерно огромен брой жертви. Американските разследващи служби считат, че убитите са сред 100 и 300 души, само че не прецизират по какъв начин са стигнали до този извод, написа АРД.

Данните на здравното министерство, следено от Хамас, би трябвало да се преглеждат с известно подозрение, съобщи Ричард Хехт, представител на израелската войска, която обаче не е предоставила различни данни за палестинските жертви.

Люк Бейкър, някогашен началник на бюрото на осведомителната организация Ройтерс в района, също предизвестява да не се одобряват безрезервно данните на министерството: Хамас има явен агитационен интерес да надува колкото се може броя на цивилните жертви, написа той в платформата X (бивш Туитър). Имаше времена, когато на данните на министерството можеше да се има вяра, споделя Бейкър. По думите му през тези 16 години, откогато Хамас е на власт в Газа, това се е трансформирало. „ Всеки здравен чиновник, който не извършва напътствията на Хамас при оповестяването на броя на смъртните случаи, рискува да понесе съществени последици “, споделя той пред АРД.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР