Кой от двата подхода спрямо Скопие ще се реализира на

...
Кой от двата подхода спрямо Скопие ще се реализира на
Коментари Харесай

Политически анализатор: В разлома президент-премиер за С. Македония Петков няма да има шансове за пробив

Кой от двата метода по отношение на Скопие ще се осъществя на процедура?

Отговорът на този въпрос ще хвърли светлина върху настоящото съответствие на силите сред обособените управляващи в страната. Формално външната политика на страната се образува от държавното управление и Народното събрание, а президентът може да бъде единствено нейн изразител. Радев обаче има по-големи упоритости и към този момент съумя посредством Консултативния съвет по национална сигурност от 10 януари т.г. да ограничи свободата на премиера за дейности по тематиката " Северна Македония ". Главна опора на президента са публичните настроения, над 80% от българите са за твърда политика по отношение на Скопие. Но за същото се застъпват и две от четирите обединения в ръководещата коалиция - Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ. Петков към този момент компенсира с интензивност и възторг и значително маргинализира ролята на външната министърка, която е мъчно забележима и даже и да има някакви инструкции от своята партия Има Такъв Народ, не може да ги артикулира по безапелационен метод.

Привържениците на линията " Петков " имат числено предимство в държавното управление (министрите от " Продължаваме промяната ", евентуално без Стефан Янев, плюс тези от Демократична България). Но в случай че въпросът бъде трансфериран в Народното събрание, там съотношението на силите по-скоро ще е противоположното. Затова Петков ще се стреми да задържи самодейността по македонската тематика в ръцете на държавното управление.

Така че в идните месеци българо-македонската драма ще се разиграва освен по оста София-Скопие, само че и вътре на българската политическа сцена. Колкото по-далеч са идващите парламентарни избори, толкоз по-развързани ще са ръцете на Петков да върви против преобладаващото публично мнение. За да реализира някакъв резултат обаче, той има потребност и от помощта на Скопие. А тя към този момент е никаква. Разбирам сложната позиция на македонското държавно управление, което също е притиснато от публичното мнение в личната си страна, само че не е обикновено 2 години да нямат дипломат в София и да не желаят да трансформират даже една дума в своите учебници по история.

Моята прогноза е, че преди есента българското несъгласие за договарянията на Северна Македония с Европейски Съюз няма да бъде вдигнато, а какво ще стане в края на годината ще зависи от здравината на ръководещата колация, в случай че тогава тя към този момент се пропуква, Петков няма да има огромни шансове за пробив по македонската тематика.

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР