Кой е проф. Илиян Михов, чието име е спрягано от

...
Кой е проф. Илиян Михов, чието име е спрягано от
Коментари Харесай

Кой е проф. Илиян Михов, спряган за шеф на БНБ?

Кой е проф. Илиян Михов, чието име е спрягано от ръководещите за началник на Българска народна банка? 

Новината съобщи зам.-председателят на Движение за права и свободи Йордан Цонев пред БТВ, базирайки се на източник от ръководещата партия Политическа партия.

Това е добра кандидутара, само че не е обсъждана в ръководещото болшинство, разяснява шефът на бюджетната комисиия Любимир Каримански, който също бе обсъждан като възможен началник на Българска народна банка.

Проф. Илиян Михов е икономист от София, Пристън, Берлин и Сингапур, учител по макроикономика и иконометрия в ИНСЕАД.

През септември 2009 година проф. Михов предложи да се " модифицира " режимът на валутен ръб по модел, прилаган от Китай през 2003 година Тезата му срещна съпротивата освен на политиците, само че и на болшинството макроикономисти в България, напомня Епицентър.

Илиян Михов е възпитаник на ръководителя на Федералния запас на Съединени американски щати Бен Бернанке.

Михов има голям брой изявления в влиятелни издания, една от които е разбор на Голямата меланхолия в Съединени американски щати.

През 2008 година, в разгара на най-голямата финансова рецесия в Съединени американски щати след Голямата меланхолия той бе уверен последовател на проекта за избавяне на финансовата система на страната посредством изкупуване на така наречен " токсични активи ", за който американският президент Барак Обама обезпечи 787 милиарда $.

В България Михов стана прочут с концепцията си за трансформация на валутния ръб във време, в което единственото общо сред всички политически сили бяха клетвите им за честност към фискалната система, открита след огромната рецесия през 1996-1997 година

В първото държавно управление на Борисов икономистът Илиян Михов беше поканен за трети вицепремиер. " Михов ще е вицепремиер най-вероятно без портфейл и главно ще оказва помощ на министъра на финансите Симеон Дянков, най-много в координацията за влизането на страната ни в еврозоната ", съобщи тогава самият Бориисов. По-късно обаче, кандидатурата му бе оттеглена поради тезите му за трансформация на валутния ръб, която не се приема от българските политици. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР