Кой е Наполеон Бонапарт и как той промени историята Наполеон Бонапарт

...
Кой е Наполеон Бонапарт и как той промени историята
Наполеон Бонапарт
Коментари Харесай

Наполеон Бонапарт - историята на един император

Кой е Наполеон Бонапарт и по какъв начин той промени историята

Наполеон Бонапарт е една от най-влиятелните и противоречиви персони в международната история. Роден е на остров Корсика през 1769 година и се трансформира в един от най-успешните военачалници на своето време. Известен е със своите завоевания, промени и упоритости да сътвори европейска империя под своето управление. Той е два пъти император на Франция, само че също по този начин се сблъсква с голям брой врагове и съперници, които го побеждават и изгонват. Умира в заточение на остров Света Елена през 1821 година Неговото завещание е спорно и провокира разнообразни оценки и тълкования.

Кой е Наполеон Бонапарт преди да влезе вечно в историята

Преди да стане император, Наполеон Бонапарт е наследник на юрист и политик от корсиканското благородничество. Посещава военни учебни заведения във Франция и се дипломира като артилерийски офицер. Включва се във Френската гражданска война и се изявява като надарен и самоуверен пълководец. Води няколко сполучливи акции в Италия и Египет, където демонстрира своите стратегически и тактически умения. Занимава се с политика и промени, като издава Наполеоновия кодекс, който е съвременен цивилен законник, учреден на правилата на революцията. Издига се до власт през 1799 година след сполучлив държавен прелом, който го прави първи консул на Франция. През 1804 година той се самопровъзгласява за император на Франция и стартира своите проекти за европейска доминация.

Как Наполеон стига до върха

Наполеон доближава до върха на своята популярност и власт посредством серия от блестящи военни победи и политически маневри. Той употребява своята известност измежду армията и народа, с цел да укрепи позицията си като първи консул и да преодолее опозицията на роялистите, революционерите и Народното събрание. Създава нова конституция, която му дава необятни пълномощия и лимитира ролята на изборните институции. Освен това реформира администрацията, образованието, финансите, правораздаването, църквата и армията на Франция, като вкарва успеваемост, концентрация и модерност.

Стреми се да разшири своето въздействие в Европа и света, като води няколко войни против обединения от други страни - виж Наполеонови войни, които се пробват да го смъкват. Побеждава Австрия, Русия, Прусия, Швеция, Испания, Португалия, Неапол, Папската страна и други, като превзема или основава сателитни страни в Германия, Италия, Холандия, Швейцария, Полша. Опитва се да блокира търговията на своя основен зложелател Англия, като постанова Континенталната система, която не разрешава вноса на английски артикули в Европа. Самопровъзгласява се за император на Франция през 1804 година и за крал на Италия през 1805 година Опитва се да възвърне своя жанр на Корсика, като изпраща своя брат Жозеф да ръководи острова.

Наполеон Бонапарт – император

 Император Наполеон Бонапарт

Наполеон Бонапарт е император на Франция от 1804 до 1814 година и още веднъж през 1815 година Той е един от най-могъщите и амбициозни монарси в историята, който се стреми да сътвори европейска империя под своето управление. Известен е с военния си талант, политическия гений, административните промени и културния патронаж. Наполеон е противоречив и спорен водач, който нарушава правата и свободите на своите жители, води нападателна и разрушителна външна политика, подценява интернационалното право и морал и провокира премеждия и гибел на милиони хора. Той е обожаван от мнозина, само че и мразен от други, които се борят за свалянето му. Повече от десетилетие съумява да устои на обединената мощ на цяла Европа, побеждавайки доста пъти обединения, формирани от най-мощните страни на своето време.

В момента преди нахлуването в Русия Наполеоновата империя се простира от Португалия до сегашен Беларус. Директно от него или посредством негови родственици Франция владее Испания, Италия, огромни елементи от Германия, западните Балкани, Полша.

Злополучният му поход за покоряването на Русия цели да обезпечи достъп до най-богатото притежание на неговия главен зложелател Англия – Индия, и поставя завършек на непрестанния му напредък. Въпреки че съумява да стигне и даже да превземе Москва, лютата съветска зима обръща хода на войната. В замръзналите съветски степи Наполеон губи съвсем цялата си войска.

Тогава следващата коалиция от страни, състояща се от Русия, Австрийската империя, Англия, италианските и немските кралства, го побеждава и възвръща остарелия ред. Наполеон е изпратен на остров Елба (днешна Италия).

Краят на Наполеон

Наполеон напуща остров Елба и още веднъж се възкачва на френския трон. Това обаче трае малко. Краят на Наполеон идва с провалянето в борбата при Ватерло на 18 юни 1815 година, когато е надвит от съюзническите сили на Англия и Прусия. След това той е изпратен в заточение на остров Света Елена в Атлантическия океан, където умира от рак на стомаха на 5 май 1821 г.

Най-големите победи на Наполеон

 Наполеон Бонапарт - историята на един император

Наполеон е един от най-успешните военачалници на своето време, който превзема или основава сателитни страни в съвсем цяла Европа. Някои от най-великите му военни победи са:

Битката при Аустерлиц (1805) - Наполеон побеждава съюзническите сили на Австрия и Русия, които са с съвсем двойно по-голяма войска. Той употребява своята стратегическа талантливост, с цел да измами съперника да нападне слабия му десен фланг, до момента в който той удря по центъра и левия фланг. Това е една от най-брилянтните борби в историята, която завършва с разгрома на Третата коалиция против Франция.

Битката при Йена и Ауерщат (1806) - Наполеон разрушава пруската войска, която е считана за една от най-хубавите в Европа. Той разделя своите сили на две елементи, които нападат два разнообразни пруски корпуса. В Йена той персонално командва 96 000 души против 38 000 прусака, до момента в който в Ауерщат маршал Даву води 27 000 души против 63 000 прусака. Въпреки численото неравноправие, френските войски побеждават съперника си със храброст и дисциплинираност. Това е една от най-големите победи на Наполеон, която му обезпечава надзор над Германия.

Битката при Фридланд (1807) - Наполеон се изправя против съветската войска, която е подкрепяна от няколко пруски дивизии. Използва тактическата си сръчност, с цел да измести съперника от заеманите позиции и да го принуди да се бие навън поле. Той основава предимство в центъра и левия фланг, където пробива съветската линия и ги преследва до реката Ала. Това е една от най-кървавите борби на Наполеон, която довежда до подписването на мирния контракт в Тилзит, който прави Русия негов съдружник.

Наполеон и Жозефина – първият всемирски скандал

Наполеон и Жозефина са измежду най-скандалните двойки в международната история. Те се срещат през 1795 година, когато Жозефина е вдовица с две деца от предходния си брачен партньор, който е бил обезглавен по време на Революцията. Наполеон е бясно влюбен в нея и ѝ написа буйни писма, само че тя е много невъзмутима и има голям брой любовници. Двамата подписват брак през 1796 година, само че той е единствено цивилен, без църковно благословение. Наполеон прости на Жозефина нейната неверност, само че той също има свои афери. Техният брак е трагичен и бездетен, което е проблем за Наполеон, който желае правоприемник. През 1809 година той се развежда и се дами за Мария-Луиза Австрийска, с която има наследник. Но Наполеон към момента обича Жозефина и ѝ разрешава да живее в Шато Малмезон, където тя се занимава с рози и изкуство. Тя умира през 1814 година от пневмония, а Наполеон умира през 1821 година. Техните последни думи са били името на другия.

Как светът се промени след Наполеон и какво даде той на човечеството

Светът след Наполеон се трансформира по доста способи, като дейностите му се отразяват на политическата, икономическата и културната карта на Европа и света. Някои от измененията са:

Създаването на Светия съюз - коалиция от европейски страни, целяща да резервира християнските полезности и да предотврати повтаряне на революционните придвижвания, въодушевени от Франция.

Разпадането на Наполеоновата империя и възобновяване на монархиите в доста страни, като Испания, Нидерландия, Германия и Италия. Това обаче не съумява да задоволи националните и демократичните желания на доста нации, които не престават да се борят за своята самостоятелност и единение.

Развитието на индустриалната гражданска война и на капитализма, които форсират икономическия напредък, обществената подвижност и софтуерния напредък. Това основава нови съсловия, спорове и идеологии като социализъм, комунизъм и шовинизъм.

Разширяването на колониалната империя на Англия, която употребява своето военно и морско предимство, с цел да господства над огромна част от света. Това води до конфликти с други европейски сили като Франция, Русия и Германия, както и до опозиция на колонизираните нации.

Разцветът на романтизма – културно и художествено придвижване, което акцентира възприятията, въображението и характерността на индивида. Романтизмът е реакция против рационализма и класицизма на Просвещението и показва носталгия по природата, историята и националната еднаквост.

 Наполеон Бонапарт

Наполеон дава доста на човечеството, като основава съвременна администрация, правна система и обучение във Франция и в завоюваните от него територии. Той вкарва Наполеоновия кодекс – алманах от цивилен закони, които контролират собствеността, фамилията, наследството и договорите. Наполеоновият кодекс е общопризнат в доста европейски и латиноамерикански страни и оказва въздействие върху правните системи на целия свят. Наполеон също по този начин поддържа науката, изкуството и културата, като финансира доста изследвания, експедиции и музеи. Той събира голяма сбирка от антични и съвременни творби, която обогатява Лувъра и други френски институции. Наполеон е и знак на военния талант, модернизатор и император, който въодушевява доста исторически персони, писатели и художници.

Вижте любопитно за уплахата от котки на Наполеон.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР