Ковид епидемията нанесе много щети върху българското общество и системата

...
Ковид епидемията нанесе много щети върху българското общество и системата
Коментари Харесай

Д-р Момчил Баев: Дезинформацията намали ваксинопрофилактиката у нас

„ Ковид епидемията нанесе доста вреди върху българското общество и системата за опазване на здравето. Едно от нещата, които пострадаха е ваксинопрофилактиката у нас. През 2020 и 2021г. имаме спад по използването на ваксини, които са в Националния имунизационен календар и този спад в този момент се вижда доста осезаемо, когато имаме намаляване с по 7-8% на наложителни ваксини, а подобен спад не сме имали откогато следим динамичността на Националния имунизационен календар. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Момчил Баев, ръководител на Фондация Астра Форум.

В София се организира Национална конференция по ваксинопредотвратими болести. БГНЕС беседва с доктор Момчил Баев, ръководител на Фондация Астра Форум и уредник на събитието, доктор Христо Димитров, заместник-председател на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) и Д-р Орлин Кожухаров, ръководител на Русенската гилдия на НСОПЛБ.

„ България поддържаше повишена смъртност при популацията си по време на Ковид, надлежно огромна част от лекарите като съсловие понижиха, което наруши рутинните имунизации, имунните съвещания на майки с деца и това е една от аргументите да намалее желанието за имунизацията. Друга причина за намаления интерес е дезинформацията в обществото- това, че се даде естрада на всевъзможни различни отзиви, прикрити под обяснението, че се търси плурализъм. Дезинформацията няма нищо общо с плурализма и ние би трябвало да организираме повече такива конференции, на които се събират учени, лекари, които да дадат справедлива осведоменост на популацията “, съобщи още доктор Баев и изясни, че сега е доста значимо да си сложим противогрипна ваксина. „ Важно е общопрактикуващите лекари и родителите да наблюдават имунизационния календар на децата, с цел да може това, което е наложително да се извършва и децата да бъдат здрави “.

На въпроса дали се чака по-голям интерес към имунизация освен измежду хората над 65-годишна възраст, доктор Баев изясни, че броят на противоепидемичните ваксини, импортирани за тази година е по-малък в сравнение с този за предходната. „ Сега в действителност имаме търсене, в това число и измежду младежите, тъй като те схванаха, че респираторните болести се предотвратяват бързо, елементарно и безболезнено с една ваксина, само че имаме и търсене, тъй като има по-малко доставка тази година и аз слушам за хора, които питат къде могат да намерят ваксина, общопрактикуващите лекари споделят, че техните дози, които са получили са изчерпани, само че продължава да има търсене, което е добре “, разяснява още доктор Баев.

Лекарят изясни, че има детски ваксини, като да вземем за пример назалната ваксина срещу грип, която към този момент е налична в страната ни. „ Назалната ваксина е особено за деца готова, не е обвързвана с убождане, само че в прага на зимния сезон въпреки всичко чакаме в детските колективи да има завишение на респираторните болести както всяка година. “ Организаторът на конференцията изясни, че съществува проблем със статистиката показваща какъв брой деца си слагат ваксина годишно.

„ Проблемът със статистиката е, че Министерството на здравеопазването и НЗОК наблюдават единствено целевата група в програмата, т.е. лицата над 65г. възраст, единствено те могат да бъдат видени какъв брой са на брой и къде се намират, само че за всички останали, които не попадат в тази стратегия няма информация какъв брой от тях си слагат ваксина “, разяснява още доктор Момчил Баев.

„ Ваксинопредотвратимите болести са всички инфекциозни болести, които можем да предотвратим с ваксина, т.е. ваксинирайки детето или възрастния да не допуснем развиването на това заболяване. Давам най-популярния типичен образец, едрата шарка, която с помощта на имунизацията, беше изкоренена в целия свят и за благополучие от този момент не сме я виждали, както се надяваме това да се случи и с всички останали болести в целия свят, които ние предотвратяваме поставяйки ваксина още от рождението на детето и до късна възраст на всички наши пациенти “.

Това съобщи доктор Христо Димитров, заместник-председателят на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).
„ Всички болести, против които слагаме ваксини по наложителния имунизационен календар, както и по стратегиите на министерството са толкоз съществени, че ние на процедура нямаме различен метод да се преборим с тях, тъй като няма лекуване. Единственото нещо, което можем да създадем е да сложим имунизацията, с цел да не допуснем те да се развият. Например полиомиелитът, детският паралич, който от години е изкоренен в България и съвсем в целия свят е едно заболяване, което на пръв взор не е толкоз ужасно, на 100 деца 1 се разболява, обаче това едно дете, което има неприятният шанс да се разболее, или умира или остава неработоспособен за цялостен живот. Затова бих помолил всеки родител да отвори имунизационния календар на България, където са изброени болесттите и да види какво предизвикват тези болести на децата. Сигурен съм, че няма да има нито един родител, който да сложи детето си в риск и да не му сложи ваксина “, изясни още доктор Димитров.

Относно рисковете, които крие слагането на ваксини и какви са страничните резултати, доктор Христо Димитров посочи, че има предстоящи реакции от имунизациите, само че те демонстрират, че тя си прави работата сполучливо. „ Ваксината, която слагаме на бебетата на 2,3,4 месечна възраст, е много неприятна за децата, тъй като самата тя е направена да има противен резултат за организма, само че тези резултати са, с цел да се реализира задоволително под напрежение имунитет, който да отбрани детето. Цената, която ние плащаме с няколко часа лек дискомфорт на фона на болесттите, които ние предотвратяваме не мисля, че има човек, който да не е подготвен да я одобри. Няма ваксина, която да е увредила по-страшно даден организъм от самата болест, против която е ситуирана. Тоест съотношението е несравнимо “, означи още той. Заместник-председателят на лекарското съдружие изясни, че към момента има ваксини, които не са снабдени в страната ни, като да вземем за пример тази срещу варицелата при бебетата, само че за набирането на тези ваксини би трябвало по-засилена ангажираност както от страна на страната, по този начин и от жителите. „ Ние би трябвало да осигурим напън на здравната администрация, да желаяме набирането на тези ваксини по верния метод “.

Д-р Орлин Кожухаров, общопрактикуващ доктор, съобщи, че е хубаво всеобщо жителите да се имунизират против сезонния грип.

„ По стратегия сега обаче се ваксинират единствено тези, които са над 65 година и контингентът хора, които са с хронични болести, за които страната планува имунизация. До този миг обсегът на отпусканите ваксини е доста добър и ние, общопрактикуващите лекари, сме ги създали “, съобщи още доктор Кожухаров.

„ Има и противогрипна ваксина за деца, която е на капки и може да бъде прилагана във всяка възраст, само че за момента тя не е налична в България, а би било добре колкото се може по-бързо да бъде налична и тук. Децата, когато тръгнат на детска градина или на учебно заведение се събират на едно място, при което вирусът се придава доста по-лесно, а с тази ваксина ще се предотврати всеобщото разпространяване на острите вирусни болести, в това число и грип “, изясни още общопрактикуващият доктор.

На въпроса какви са страничните резултати при тази ваксина за децата, доктор Кожухаров изясни, че само моментното неспокойствие е породеният дискомфорт при дребните деца, а при инжекционната форма за по-възрастните изискване е да не използват алкохол 24 часа. „ След двете години Ковид, моето наблюдаване е, че сега се ускорява желанието на пациентите да се имунизират. Тези, които са си сложили две или три дози, наложително желаят четвърта, изключително комбинираната ваксина, която е особено срещу разновидността „ Омикрон “. Самият Ковид стартира да протича по-леко, а тези които са ваксинирани прекарват вируса напълно леко, даже без температура “, разясни още доктор Кожухаров. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР