Котките са известни със своята независимост и често пъти се

...
Котките са известни със своята независимост и често пъти се
Коментари Харесай

6 навика, които задължително да възпитате у котката си

Котките са известни със своята самостоятелност и неведнъж се възприемат като домашни любимци, които не изискват доста образование.

Въпреки това, възпитанието на избрани привички у котката може доста да усъвършенства взаимното ви общуване и да способства за здравето и щастието на вашата котка.

Ето шест съществени навика, които всеки притежател на котка би трябвало да развие у своя бухнал другар:

Научете котката да употребява котешката тоалетна

Обучението на котката да употребява котешката тоалетна е от първостепенна значимост. Още с идването на пухкавия домакински любим в дома ви, образованието на котето би трябвало да стартира. Котките имат инстинкт да ровят и не би трябвало да имате проблем да научите елементарно своята да употребява котешката тоалетната. Ако котката е дребна, регулярно, през половин час я поставяте в съда, който ще се употребява за котешка тоалетна.

Следете дали животното върви на избраното от вас място. Почиствайте постоянно, тъй като котките не обичат мръсни тоалетни и могат да си изберат, за ваше злощастие, някое по-чисто и скришно място за облекчение на естествените им потребности. Бързото приучаване на котката към потребление на котешката тоалетна освен предотвратява разпространяването на бактерии и неприятни миризми, само че и улеснява почистването.

Научете котката не дере мебели

Котките имат естествена потребност да острият ноктите си. Навикът има да утоляват тази си потребност в мебелите в къщата на стопаните си е едно от най-големите провокации пред хората, които си взимат котка за пръв път. За да предотвратите увреждането на мебели и текстили, осигурете на котката си задоволително играчки и драскалки, към които да насочи този инстинкт. Още с идването на котето вкъщи ви му правете забележки и не му позволявайте да драска мебелите, с цел да се научи, че не това е методът да удовлетвори инстинкта си.

Социализирайте котката

 Социализиране на котката

Социализацията е значима за котките, изключително в случай че живеят в дом с други животни или деца. Обучението на котката да бъде търпелива и отзивчива може да понижи напрежението и да предотврати нападателно котешко държание.

Макар постоянно да дават тип, че не желаят да ги притеснявате, с което са си спечелили славата, че са самовлюбени и своенравни животни, котките обичат да им се обръща внимание. Веднъж социализирани, котките ще търсят вашето внимание и милувки (дори до степен на досадност). Разбира се, не би трябвало да се прекалява с вниманието към котката. Нравът им въпреки всичко е котешки, те ще дойдат при вас, когато имат потребност от внимание, а не противоположното.

Научете котката да бъде търпелива

Редовното четкане, подкастряне на ноктите и баня са значими за поддържането на положителното здраве на котката. Обучете вашата котка да приема тези грижи умерено. Това е малко по-сложна задача от социализацията и приучаването към котешка тоалетна. Котките не обичат да се къпят и да им режат ноктите и не одобряват тази грижа добре. Научете ги от дребни и постоянно им давайте премия, откакто четкането и рязането на нокти приключат.

Научете котката на хранене по график

 Хранене на котката

Котките могат елементарно да наддадат на тегло, в случай че се хранят неконтролируемо, изключително в случай че са кастрирани. Установяването на непоколебим хранителен график оказва помощ за поддържането на оптимално тегло и здраве. В взаимозависимост от възрастта ги хранете от два до три пъти дневно, с по-малки количества храна. Избягвайте да им давате единствено суха храна, а ги хранете с разнообразна.

Научете котата на игри и извършения

Редовните игри и извършения са от значително значение за физическото и психическото здраве на котката. Те оказват помощ за изразходването на силата и предотвратяват скучаенето. Когато котката скучае, е склонна да прави най-вече бели, като това включва побутване на предмети (обикновено чупливи) от високи места, дране на мебели и засади и драскане на крайници (обикновено голи).

Възпитаването на тези привички у котката изисква самообладание и поредност, само че резултатите са извънредно възнаграждаващи. С верния метод и схващане вашата котка може да стане още по-прекрасен сателит в всекидневието.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР