Коткировките на испанските банки скочиха след като Съдът на Европейския

...
Коткировките на испанските банки скочиха след като Съдът на Европейския
Коментари Харесай

Испанските банки спасиха кожата

Коткировките на испанските банки скочиха откакто Съдът на Европейския съюз върна диспута за спорните ипотечни лихви на националните съдилища на Испания. Магистратите в Люксембург са решили, че испанските кредитори може и да са заблудили клиентите си за цената на обслужване на жилищните заеми, само че това би трябвало да се взема решение за всеки обособен случай от районните правосъдни органи. Анализатори считат, че това решение ще избави испанските банки от най-неблагоприятния сюжет - да обезщетяват всеобщо банковите консуматори с противоположна мощ.

Акциите на третия по величина испански заемодател "Каиха банк " нарастнаха със 7.8% на 3 март след разгласяването на присъдата - най-големият дневен растеж от юни 2016-а. Книжата на "Банкиа " пък скочиха с 8.1% - най-мощно от предишния септември.

Ако въпросът, импортиран в Европейския съд от клиент на "Банкиа " и разказан в детайли в електронното издание на "Банкеръ " (https://www.banker.bg/…/obezshteteniia-za-miliardi-zaplashv…), беше решен в интерес на ищеца, испанските банки в най-лошия случай можеха да бъдат принудени да обезщетяват потребителите даже по към този момент погасени заеми и за към този момент направени погасителни вноски по съществуващи договори. Потърпевши щяха да са кредиторите, обвързвали ипотечната рента с кредитния показател на "Банко да Еспанья " - IRPH, а не с EURIBOR, преди всичко "Каиха банк ", следвана от "Банко Сантандер " и от "Банко Билбао Биская Аргентария ". В най-екстремния сюжет размерът на компенсациите щеше да доближи 44 милиарда евро.

В решението си от 3 март европейските съдии оповестиха, че испанските им сътрудници би трябвало да имат право да заменят един показател с различен, който е по-благоприятен за клиентите. И в случай че открият, че изискванията са нечестни, биха могли да анулират контракта. В случая с IRPH обаче се оказва, че са ощетени близо един милион консуматори, платили приблизително по 25 хиляди евро повече за обслужване на ипотеките си спрямо клиентите, чиито заеми са индексирани с EURIBOR.

Върховният съд на Испания се произнесе през 2017-а, че контрактите с IRPH никога не са непозволени, тъй като са обвързани с формален показател. Новото решение по проблема лимитира риска за кредиторите и ги улеснява да реализират самостоятелни съглашения по всеки обособен заем; още повече, за много случаи към този момент има издадени присъди в интерес на банките, разяснява банковия анализатор на Нурия Алварес на "Рента 4 банко ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР