Котел. Четири черни лешояда са били отровени край село Тича,

...
Котел. Четири черни лешояда са били отровени край село Тича,
Коментари Харесай

Четири черни лешояда са били отровени край село Тича

Котел. Четири черни лешояда са били отровени край село Тича, оповестяват от от „ Зелени Балкани “. Сред тях е и Мичев – Боев, който беше първото отгледано в дивата природа малко, откакто десетилетия преди този момент типът се числеше като липсващ в Червената книга.

След приемане на притеснителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, в региона на с. Тича, общ. Котел са открити труповете на четирите картала, един елементарен мишелов и две пастирски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде евентуално е кучетата да са били отровени, а труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

Районно ръководство на полицията Котел е образувало авансово следствие по случая, а Окръжна прокуратура Сливен, Регионална инспекция за опазване на околната среда Стара Загора, БАБХ Сливен и ЮИДП Сливен са подхванали законово плануваните дейности съгласно своите пълномощия.

Три от мъртвите птици са дарени от Правителство на Екстремадура, Кралство Испания с концепцията за възобновяване на българската популация, България да стане техен дом и място за основаване на семейство и ново потомство:
М5 – с име Враца, дошъл от Испания през 2019г., освободен в Политическа партия „ Врачански Балкан “ през 2020 година
Х1 – Българ, идва от Испания през 2020 година, освободен в Политическа партия „ Сините камъни “ през 2021 година
L1 – Бай Иван, идва от Испания през 2020 година освободен в Политическа партия „ Сините камъни “ през 2021 година
А четвъртият е BE1 Мичев – Боев по този начин чакано 30 години, излюпен на 19.05.2021 година на територията на Котленска планина и волно полетял в българското небе.

Черният лешояд е консервационно важен тип – подложен е под отбрана със Закона за биологичното многообразие (ЗБР) – от 2002 година Видът е включен в Червената книга на Р България, както и в Приложение No 3 към член 37 от Закон за биологичното разнообразие, като предпазен тип и в Приложение No 2 към чл.6, ал.1, т.2 и т.3 от Закон за биологичното разнообразие, като тип, изискващ оповестяване на зони за отбрана на местообитания, посредством мрежата Натура 2000.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР