Косовският премиер Курти поиска да бъдат премахнати санкциите, наложени от

...
Косовският премиер Курти поиска да бъдат премахнати санкциите, наложени от
Коментари Харесай

Курти: ЕС трябва да премахне санкциите срещу Косово

Косовският министър председател Курти изиска да бъдат отстранени глобите, наложени от Европейски Съюз на Косово. Това се случи по време на срещата на Курти с главата на европейската дипломация Жозеп Борел и пратеника на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак.


Косовският министър председател неколкократно изиска подписването на споразуменията, контрактувани в Охрид предходната година, което Сърбия отхвърли. Канцеларията на министър-председателя заяви, че Курти е споделил на представителите на Европейски Съюз, че подписването на споразуменията се постанова заради непрекъснатите нарушавания от страна на Сърбия.

През лятото на предходната година Европейски Съюз наложи политически и стопански наказания на Косово, откакто държавното управление отхвърли неотложно да в профил албанските кметове на северните общини от техните кабинети.

Санкциите на Европейски Съюз против Косово включват краткотрайно прекъсване на работата на взаимните комисии сред Европейски Съюз и Косово, основани въз основа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране, неизпращане на предложения до косовски публични лица за срещи на високо ниво, прекъсване на двустранните визити, като се изключи тези, ориентирани към превъзмогване на рецесията в северната част на Косово в границите на разговора, подпомаган от Европейски Съюз.

БГНЕС напомня, че изборите в четирите северни общи на Косово през 2023г. бяха бойкотирани от косовските сърби, които по-късно отхвърлиха да позволен новоизбраните албански кметове да заемат местата си. Стигна се до конфликти сред сърбите и бойци на мироопазващата задача КФОР. Десетки бяха ранени по време на размириците./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР