Косовският премиер Албин Курти каза в интервю за хърватската новинарска

...
Косовският премиер Албин Курти каза в интервю за хърватската новинарска
Коментари Харесай

Няма да има Република Сръбска в Северно Косово, заяви косовският премиер

Косовският министър председател Албин Курти сподели в изявление за хърватската новинарска организация Хина преди новия кръг от разговора за нормализирането на връзките със Сърбия, че няма да разреши под никаква форма в Северно Косово да бъде образувана Република Сръбска, която е съставната част на Босна, обитаема най-вече със сърби.

На срещата сред Курти и сръбския президент Александър Вучич в Брюксел на 2 май ще бъде показан план за статута на общините в Северно Косово, където живеят най-вече сърби, което е основен миг от договарянията сред Белград и Прищина.

Сърбия отхвърля да признае независимостта на Косово, която тогавашната сръбска област разгласи през 2008 година. Двете страни водят договаряния под егидата на Европейски Съюз за нормализиране на връзките си.

Курти уточни пред Хина в петък на стопански конгрес в гръцкия град Делфи, че към момента не е видял плана за сръбските общини в Косово. Белград упорства за образуването на Съюз на сръбските общини в северната част на Косово, което е планувано в Брюкселското съглашение за нормализиране на връзките от 2013 година Прищина се пробва да попречи този съюз да получи изпълнителни пълномощия, наблягайки, че не желае нещо като босненската Република Сръбска на своя територия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР