Косовски полицаи отвеждат задържания Марко Джурич Сръбският президент Александър Вучич

...
Косовски полицаи отвеждат задържания Марко Джурич Сръбският президент Александър Вучич
Коментари Харесай

Сръбският президент нарече Косово терористка и бандитска държава


Косовски служители на реда водят арестувания Марко Джурич

Сръбският президент Александър Вучич назова Косово " терористка " и " бандитска " страна, подкрепяна от западни сили, и я упрекна в " брутална провокация " поради задържането в Косовска Митровица на върховен сръбски представител, заяви Асошиейтед прес.

В остро изказване, излъчено нощес онлайн по сръбски медии, Вучич сподели, че случилото се няма да остане ненаказано, само че не загатна за отдръпване от водените с посредничеството на Европейски Съюз договаряния за нормализиране на връзките с Косово.

Той сподели, че ще бъде направено всичко за опазване на мира, само че Сърбия няма да разреши на никого да излага на риск сигурността на нейните жители. Арестът на Марко Джурич е " брутална провокация, нахален незаконен акт ", сподели сръбският водач, представен от Асошиейтед прес.

Марко Джурич, сръбският представител в договарянията с Косово, бе арестуван през вчерашния ден в Косовска Митровица, влизайки нелегално в Косово. Той имаше възбрана за посещаване на разделения град в Северно Косово.

След ареста Джурич бил отведен в столицата Прищина, а след това бил освободен и изпъден от страната. Президентът на Косово Хашим Тачи разясни, че полицията е придружила Джурич до граничния пункт сред Косово и Сърбия. Тачи прикани за успокоение и сподели, че: " Този случай не би трябвало да нарушава връзката сред Косово и Сърбия, напъните за нормализация, положителните междусъседски връзки и помиряването сред Косово и Сърбия ".

Задържането обаче породи митинги на сърби в Северно Косово и полицията трябваше да употребява сълзотворен газ. Лекар от региона сподели, че 32 души са били ранени, петима от тях - съществено, по време на конфликтите с косовската полиция, заяви Асошиейтед прес. Според лекар Милан Йованович потърпевшите са получили здравна помощ в болница в разделения град Косовска Митровица и не са оставени на лекуване.

Сръбският президент Александър Вучич сподели, че Джурич, основният сръбски договарящ във водените с посредничеството на Европейски Съюз договаряния за Косово, е бил обичай по време на ареста си и ще бъде прегледан в сръбска болница.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година, само че Белград не признава отцепването на някогашната си област и се пробва да резервира въздействието си в северната част на Косово, където живее по-голямата част от косовските сърби.

Сръбските публични представители са длъжни да желаят позволение от косовските управляващи преди всяко посещаване.

Всички, взели участие в задържането на шефа на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич, ще бъдат изправени пред съда, съобщи Вучич след свиканото поради случая съвещание на Съвета за национална сигурност, съобщи ТАСС.

В отговор на журналистически въпрос дали Белград може да разчита на подготвеност на албанската страна за компромис сръбският президент отговори: " Не, несъмнено. Те единствено лъжеха, в никакъв случай не са били подготвени на никакъв компромис, от самото начало единствено чакаха по кое време ние ще се озовем в тежко състояние и ще признаем независимостта на Косово ". " Това е безсмислена работа ", сподели той, представен от ТАСС.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини прикани за въздържаност в Косово и в Сърбия, съобщи Асошиейтед прес. Могерини сподели, че след задържането на Джурич е разговаряла със сръбския президент и с косовския водач Хашим Тачи. В Туитър тя написа, че не утвърждава случилото се в Косово. Има потребност от успокоение и опазване на разговора, сподели Могерини.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР