„Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е

...
„Космическото наблюдение на дупките по пътищата в България не е
Коментари Харесай

Виолета Комитова: АПИ е възлагало поръчки, без да може да ги обезпечи финансово

„ Космическото наблюдаване на дупките по пътищата в България не е смешка. Това е план, за който два пъти се утвърждава поръчка. Аз съм я прекъснала за повторно тази поръчка. Компания твърди че има специфични права да прихваща сигнала от спътниците, които летят над страната ни и посредством специфична технология следи положението на пътищата. След което, предлагането беше, да ни осведомят къде има недостатъци. Обществената поръчка е на стойност 8 милиона лв.. Смятам, че няма потребност от сходно нещо. В районното министерство всекидневно постъпват сигнали от жители и от медиите и можем да вършим това наблюдаване изцяло безплатно”. Това съобщи в студиото на „ Събуди се” по Нова тв служебният министър на районното развиване проектант Виолета Комитова.

Регионалният министър разяснява и обвиняването на някогашния министър председател Бойко Борисов, че финансовият министър е „ взел пари от градежа на Автомагистрала „ Хемус” и ги е написал като излишък”. По думите й в АПИ е имало пари, които били планувани за целево създаване на скоростния път. „ По време на служебното държавно управление бюджета правеше трансформации, с цел да обезпечи средства месец по месец за пенсионерите, защото беше неприемливо тези надбавки да се спрат. Трябваше да се обезпечат и пари за медиците на първа линия. Нямаше опция да се актуализира бюджета поради липса на Народно събрание, се търсеха свободни средства, които все още не са нужни по тяхното предопределение, с цел да се вземат решение други обществени проблеми. Такъв е казусът с парите, предопределени за Автомагистрала „ Хемус”. Както към този момент знаете там има 70 % авансово дадени пари, а е изпълнено строителство – към 13 на 100. Тоест там може да се строи и без тези пари, защото средствата към този момент са дадени авансово”.

„ При бюджет от 382 милиона лв. посредством спомагателни задачи АПИ разпорежда спомагателни ремонтни действия за 2,9 милиарда лв., които са разграничени в две календарни години. Възниква въпросът за какво в област, в която имаме потребност от доста настоящи поправки на пътища, за какво разпореждаме толкоз доста действия, без да имаме финансиране. Има абсурд при Автомагистрала ”Хемус” – там няма фронт за строителство по Лот 4, 5, 6, 7, 8 и 9, само че сме дали авансово средствата. А при настоящите поправки е тъкмо противоположното - има фронт за строителство, само че няма пари. Този метод на ръководство е най-големия абсурд. С парите от „ Хемус” е могло да си осигурим пари за настоящите ремонти” уточни районният министър.

По думите й всички компании, занимаващи се с настоящ ремонт, са спечелили договорите посредством социална поръчка. "Възлагани са действия, които не е могло да бъдат обезпечени финансово. Фирмата има контракт, примерно за 20 милиона лв. да поддържа пътищата на Пловдив за пет години. Същевременно получава в допълнение задачи на хвърчащи листи за още 200 милиона лв. за спомагателни поправки. Но тези срдтсва не са позволени по контракта за публичната поръчка ", уточни Комитова. И добави: "Отговор на въпроса за какво е правено това би трябвало да дадат някогашните ръководители на АПИ и районното министерство ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР