Космическо време е въздействието на Слънцето върху цялата Слънчева система

...
Космическо време е въздействието на Слънцето върху цялата Слънчева система
Коментари Харесай

Очакват ли ни геомагнитни бури тази седмица?

" Космическо време " е въздействието на Слънцето върху цялата Слънчева система и най-много нашата планета.

С този термин астрофизиците назовават взаимоотношенията на заредените частици в слънчевия вятър със земната магнитосфера, които могат да образуват полярни сияния и/или геомагнитни стихии.

От 13 до 19 март прогнозата е за относително умерено „ галактическо време “. Вероятността даже за слаба геомагнитна стихия от степен G1 (или Kp5) е минимална, осведоми бТВ.

На 15 март – сряда, предстоят разстройства в геомагнитното поле на Земята, само че малко евентуално е те да доближат степента на най-слабата геомагнитна стихия.

На 11 март Обсерваторията за слънчева динамичност на НАСА разгласява фрагменти с изригване на „ тъмна плазма “ от югозападния район на Слънцето. Потокът от заредени частици не е ориентиран непосредствено към нашата планета. Учените го назовават „ тъмна плазма “, тъй като е по-плътен от заобикалящата го слънчева атмосфера. Подобни феномени се случват нерядко, изключително при последователно покачване на слънчевата интензивност.

Слънцето от близко: Учени снимаха най-детайлните фрагменти на повърхността на звездата

Това ще помогне на астрономите за прогнозирането на слънчеви изригвания

Може би знаете, че Слънцето има 11-годишен цикъл на интензивност. Това е почти времето, през което минават измененията в магнитното поле на нашата звезда. През към 11 години магнитното поле на Слънцето изцяло се обръща. Тоест, северният и южният полюс на звездата разменят местата си. След това са нужни още към 11 години, до момента в който северният и южният полюс на Слънцето се извърнат още веднъж.

Сегашният безоблачен цикъл стартира през декември 2019 година. Неговият пик се чака до бъде през 2025 година. Междувременно петната върху Слънцето ще се усилват, покачва се и вероятността от геомагнитни стихии. На фотографията горе от 12 март тази година се виждат дейните сега слънчеви петна. Някои от тях са с размер по-голям от този на Земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР