“Космическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб се разгърна напълно, съобщи

...
“Космическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб се разгърна напълно, съобщи
Коментари Харесай

УСПЕХ: Космическият телескоп Джеймс Уеб бе напълно разгънат!

“Космическият телескоп на НАСА “Джеймс Уеб ” се разпростра изцяло ”, заяви шефът на научния директорат на НАСА Томас Зърбъкън. “Поздравявам целия екип на “Уеб ” за превъзходната седмица. Вашата упорита работа съставлява голям завет по отношение на това какво човечеството може да реализира, когато се събираме дружно в името на по-доброто за всички хора ”. 

Напомням на читателите, че основаването на “Джеймс Уеб ” бе замислено през 1996 година, още когато телескопът “Хъбъл ” беше прекомерно нов и изумяваше света със своите открития и фотоси. Както е разказано в публикацията The Next Generation Space Telescope (ngst) – Science and Technology с авторски колектив, Mather C.J. et al, оповестена през 1997 година, научните резултати от инфрачервен галактически телескоп с огромно огледало биха имали голяма стойност и подобен телескоп би представлявал следващата разумна стъпка за астрономията след “Хъбъл ”. През идващите години обаче се оказва, че основаването на “Джеймс Уеб ” съставлява извънредно инженерно предизвикателство, тъй като:

1. Нямаше ракета, която бе в положение да побере подобен великански галактически телескоп. И до момента всичките налични ракети имат основни ограничавания по маса и най-много размер. Поради това “Джеймс Уеб ” би трябвало да бъде опакован и да се разгъне в космоса в автоматизиран режим. Някой ден, в случай че Илон Мъск сполучливо сътвори своята система за изстрелване “Старшип ”, това ще промени играта и рестриктивните мерки няма да са по този начин строги, както е разказано в тази публикация (линк). Но засега няма различен метод, затова “Джеймс Уеб ” трябваше да излети прегънат. 

2. Нещо по-сериозно – до момента в който “Хъбъл ” работи в околоземна орбита, “Джеймс Уеб ” трябваше да бъде изпратен в междупланетното пространство, в точката на Лагранж Л2 от системата Земя-Слънце. След края на епохата на “Аполо ” човечеството не разполага с галактически транспортен съд за далечни пътешествия, затова новият телескоп трябваше да успее да се разтвори без директната интервенция на човешка ръка – и в случай че нещо се обърка, както се случи с “Хъбъл ” при започване на 90-те години, този път нямаше да има пилотирана експедиция, която да го избави. 

Последващата разработка, подготовка и превъзмогване на ненадейно зародили проблеми лиши 25 години. Днес към този момент може да кажем – макар сериозната и основателна рецензия по отношение на ръководството на плана, макар погълнатите $10 милиарда, които несъмнено можеха да се похарчат по-рационално, фирмата-производител Нортроп Груман се оправи безупречно! “Джеймс Уеб ” мина през всичките 344 еднопосочни точки на неуспех без отклонения. Ако такова имаше даже при осъществяването на едно от тези 344 еднопосочни събития, задачата можеше да е цялостен неуспех. 

Какво следва оттук нататък за телескопа? 

“Предстоят повече от 5 месеца работа по въвеждане в употреба за екипа на “Джеймс Уеб ”, която включва фина конфигурация на главното огледало, инспекция на научните принадлежности и безчет други неща ”, оповестява откривателят Пол Бърн. “Ще пристигна лятото, преди да получим първите фотоси ”.

Ръководството на задачата е изрично, че този път на фотографиите не се чакат неприятни изненади от вида на тези с “Хъбъл ”. Старият телескоп бе изстрелян с монолитно главно огледало, което бе погрешно полирано и това докара до сферична аберация преди той да бъде ремонтиран от астронавтите на совалката “Индевър ”. Огледалото на “Джеймс Уеб ” от своя страна не е монолитно, то има 18 сегмента и всеки от тях може да се настройва в допълнение при пораждане на проблем с качеството.

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР