Космическият кораб Crew Dragon в безпилотен режим се скачи с

...
Космическият кораб Crew Dragon в безпилотен режим се скачи с
Коментари Харесай

Какви ще са последствията за Роскосмос от полета на Crew Dragon

Космическият транспортен съд Crew Dragon в безпилотен режим се скачи с Международната Космическа Станция след едно денонощие полет. Засега на кораба бяха превозени манекена Ripley и 180 кг товар за потребностите на МКС, само че в случай че и идващите проби преминат сполучливо, след към половин година Crew Dragon би трябвало да транспортира астронавти до и от МКС. Постигнатият триумф е доста значим за Съединени американски щати, като по едно и също време с това ще окаже значително въздействие и на съветската космонавтика.

След изстрелването и скачването, идващият значим стадий е кацането , което ще бъде тествано след пет дни. А след няколко седмици следва ново изстрелване, с което ще бъдат тествани системите за спешно кацане по време на полет на ракетата в космоса. И едвам по-късно галактическият транспортен съд Crew Dragon може да получи документа по сигурност на НАСА и надлежно, първия екипаж. Когато пилотираният транспортен съд Dragon стане действителност, това ще значи, че Съединени американски щати са си върнали опцията да извеждат хора в космоса от своя територия – нещо което Съединени американски щати не можеше да прави от 2011 година до през днешния ден. Тогава завърши програмата Space Shuttle и превозването на всички космонавти, астронавти и смесени екипажи, бяха поети от Роскосмос.

Руските ракети Союз, считано от 2011 година, не летят от алтруизъм, а обилно се финансират от американска страна. НАСА заплаща „билетите“ на американските, канадските, европейските и японските астронавти. По принцип, полетите на американците на съветските кораби Союз започнаха още през 90-те години, само че тогава това бяха обменни полети, при които съветските космонавти летяха със совалките. От 2006 година започнаха платените полети. Оттогава са превозени над 70 души.

Първоначално, полетът на един астронавт със Союз струваше умерените $25 милиона за едно място и това е малко по-скъпо от „билетите“ на галактическите туристи. Но програмата на астронавтите значително се разграничава от развлекателната: те би трябвало да работят – т.е., усложнява се подготовката, а цялата задача не е 10 дни, а неведнъж половин година. Но след последния полет на Space Shuttle „билетите“ за съветските кораби започнаха да нарастват. Към 2018 година цената на полета на един астронавт доближи $82 милиона. Интересно е, че цената на ракетата Союз плюс галактическият транспортен съд Союз-МС е към $70 милиона, тъй че даже и един астронавт носи приходи, задоволителни за полета на целия екипаж.



След 2011 година Роскосмос получава приблизително по към 300-400 милиона американски $ годишно от транспорта на астронавти до МКС. Като се има поради, че държавното финансиране на Роскосмос (Федералната галактическа стратегия, защитата и някои по-малки проекти) е към $3-$4 милиарда годишно, оказва се че към 10% от финансирането на съветската космонавтика се реализира от американската пилотирана астронавтика.

Когато финансите на НАСА спрат, Роскосмос очевидно ще би трябвало да избира, дали да продължи да създава на загуба същия брой галактически кораби или да понижи серията. Засега няма информация за увеличение на съветските екипажи, с изключение на за Многофункционалния лабораторен модул Наука, само че това е за в бъдеще. Ето за какво Роскосмос е подготвен да предложи краткотрайни полети на всички, които могат да заплатят галактическия полет.

Първата група клиенти към този момент се събра. Това са астронавтите от Обединените Арабски Емирства, само че цената на техните билети към този момент не е оповестена. Вторият източник за спомагателното финансиране на Роскосмос е галактическият туризъм. Наскоро бе препоръчана концепцията за изстрелването на пилотирани кораби, които да повтарят маршрута на Гагарин – т.е., без съединяване с МКС и дълготрайност от няколко десетки минути до няколко часа. От позиция на науката, тези полети са на процедура безполезни, с изключение на за дребни студентски планове и за трениране на космонавти. От по-практична позиция, това е метод да бъдат непокътнати работните места в Ракетно-космическата корпорация Енергия и Ракетно-космическия център Прогрес, които изстрелват ракетите и галактическите кораби Союз.

Туристическият билет най-вероятно ще бъде по-евтин от този на НАСА, тъй като няма да има съединяване с МКС. Но единият човек от екипажа наложително би трябвало да е водачът на галактическия транспортен съд и по този метод Союз-МС ще може да вземе единствено двама туристи. А това значи, че долната цена е не по-малко от $35 милиона и каквато и да било отстъпка от тази цена ще бъда за сметка на съветските данъкоплатци. Според плановете, 10 дневен полет до МКС (без съединяване схваща се), ще коства $55 милиона, което въпреки всичко е под цените на НАСА и е допустима конкуренция.

Туристическите визити на МКС са проблематични, тъй като корабите летят до нея един път на 4 месеца и няма по какъв начин да бъдат превозени огромен брой туристи в границите на една година. Тоест, даже и в случай че Роскосмос откри нови пасажери за всички бъдеще кораби Союз, финансирането отново ще намалее – с към 5, в случай че не и  с10 %. Ще би трябвало да бъде понижен броят на изстрелваните ракети Союз, а това ще ги оскъпи.

Има и различен проблем. Илън Мъск има намерение да се конкурира с Роскосмос и в туризма и да показа личния маршрут „По стъпките на Джон Глен“ – същите краткотрайни полети без съединяване с МКС. Към сегашен ден НАСА заплаща за изстрелването на един пилотиран 4-местен Dragon към $405 милиона. Но пазарната цена на извеждането на туристи в космоса е доста по-ниска. Ако се употребява 7-местната версия на Crew Dragon и се задейства новия автопилот, цената на полета доближава същите $35 милиона на място. Но използването на ракетите с неведнъж потребление Falcon 9 и туристическия интериор на Dragon могат доста да понижат цените и Роскосмос може и тук да отстъпи на SpaceX.

Възможно е всичко да се запази и да продължат полетите на астронавти и космонавти на обменни начала. Но тук има нещо напълно ново. Има огромна възможност да възникне станалият към този момент доста прочут „ резултат на Tesla “ – водачите, които даже един път опитат електрическите автомобили на Илън Мъск, губят предпочитание да карат коли с ДВГ. Нещо сходно може да се получи и при галактическите кораби.

Нека да адмирираме триумфа на SpaceX, която открива нова епоха на пилотираните галактически полети, само че това надали ще донесе нещо положително за настоящия водач в космонавтиката.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР