Космическият апарат Juno (Юнона“) стигна областта от космическото пространство, зад

...
Космическият апарат Juno (Юнона“) стигна областта от космическото пространство, зад
Коментари Харесай

Juno стигна гравитационните владения на Юпитер

Космическият уред Juno („ Юнона “) стигна региона от галактическото пространство, зад която гравитационното привличане на Юпитер е доста по-силно от привличането на Слънцето и другите тела от Слънчевата система.

До идването на апарата при най-голямата планета от нашата система остава малко повече от месец – сигналът за влизането на изчислена орбита се чака на 5 юли в 6:35 часа московско време, оповестява Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА.

Както отбелязва Рик Найбакън (Rick Nybakken), началник на задачата Juno, точно от този миг гравитацията на Юпитер ще ръководи траекторията на апарата. Смущенията от орбитите на други небесни тела може да се считат за незначителни.

Апаратът Juno беше изстрелян на 5 август 2011 година от Кейп Канаверал. На 6 май той се е намирал на 31 милиона километра от Юпитер и се е движил към него със скорост към шест километра в секунда.

При идването край газовия колос Juno ще включи моторите си за 35 минути и ще организира промяна на скорост съвсем половин километър в секунда. След това сондата в продължение на 2 години ще извърши 37 обиколки към газовия колос, като се сближи с облачните пластове от неговата атмосфера на разстояние до 5000 километра.

Juno към този момент има няколко значими достижения. Той е първият уред, който употребява силата на Слънцето на такива големи дистанции от звездата. Слънчевите акумулатори на сондата са най-големите от употребяваните в междупланетните апарати. С идването на Юпитер Juno ще стане първият уред, който ще снима северния и южния полюс на планетата, а също вторият неестествен сателит на газовия колос в историята след „ Галилео “.

Целта на задачата е разбор на атмосферата, на магнитното и гравитационното поле на Юпитер, полярните сияния и проучване на газови проби. За тази цел на борда на апарата има редица научни уреди. Учените означават, че сондата е снабдена и с цветна камера телескоп, предопределена за снимане на повърхността, само че високата радиация може да я повреди. И въпреки всичко чака се, че тя ще издържи най-малко осем обиколки към планетата.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР