Космическият апарат InSight успешно кацна на Марс и почти веднага

...
Космическият апарат InSight успешно кацна на Марс и почти веднага
Коментари Харесай

Сондата InSight разгърна слънчевите панели и изпрати първата детайлна снимка

Космическият уред InSight сполучливо кацна на Марс и съвсем незабавно изпрати до Земята първата фотография, която бе доказателство за благополучното кацане. Малко по-късно обективите на двете камери бяха измити и InSight се снима на фона на марсианския ландшафт.

Снимката показана първоначално е направена благодарение на камерата IDC (The Instrument Deployment Camera), сложена в роботизираната камера на галактическия уред.

Едновременно с това екипът експерти на задачата InSight заяви, че сондата сполучливо е разгърнала слънчевите панели и е почнала да акумулира сила. Ето компютърната анимация на NASA, показваща самия развой.



През идващите дни ще бъде изпратен сигнал за задействането на дългия 2,4 метра роботизиран манипулатор, с който покрайнината ще бъде прегледана и ще се избере най-хубавото място за разполагането на двата основни инструмента. Това са сеизмографът SEIS и електромеханичната сонда HP3 . Сеизмографът ще мери тектоничната интензивност на планетата и ще записва рухването на астероиди. Вторият ще проникне на дълбочина към 5 метра. На сондата е прикрепена специфична лента с топлинни датчици на всеки 10 сантиметра. С нейна помощ ще бъде построен температурния профил на горния пласт.
 Снимка на Марс, направена от единия спътник CubeSat
Подготовката на инструментите за работа ще отнеме от 2 седмици до 3 месеца.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР