Космическите полети не са безопасни, а стремежът да се изследва

...
Космическите полети не са безопасни, а стремежът да се изследва
Коментари Харесай

Никога не е без риск: Колко хора са загинали в Космоса?

Космическите полети не са безвредни, а стремежът да се изследва последната граница е обвързван с големи опасности за астронавтите, които водят полета. Но дали галактическите полети фактически са коствали живота на хората?

Да, 21 души са починали в космоса, споделя Найджъл Пакъм, заместник-директор на НАСА по сигурността и обезпечаването на задачите, пред Live Science. 

Пет галактически полета - три от НАСА и два от Съветския съюз - са приключили с съдбовен край. " Инцидентите нормално са композиция от необикновени условия, неточност в оборудването, човешка неточност, политика и ръководство ", споделя Джим Хермансън, професор по аеронавтика и астронавтика във Вашингтонския университет в Сиатъл. 

Двете най-смъртоносни произшествия са свързани с задачи на галактически совалки на НАСА. През януари 1986 година галактическата совалка " Чалънджър " се взриви 73 секунди след старта и умъртви седемчленния си екипаж, в това число Криста Маколиф, учителка от Ню Хемпшир, която беше на борда в границите на плана на НАСА " Учител в космоса ". Аварията е резултат от извънредно ниските температури в Кейп Канаверал, които са довели до загуба на еластичност на някои от уплътнителите на ракетата. 

" Горещ газ изтече и изгоря в резервоара за гориво и провокира солидна детонация ", споделя Хермансън пред Live Science. Ръководството също е отчасти отговорно, защото е траяло изстрелването макар предизвестията на някои инженери от НАСА, добави той.

How many people have died in space?
— Live Science (@LiveScience)
Друг гибелен случай с галактически полет се случи през февруари 2003 година , когато галактическата совалка " Колумбия " се разпадна по време на противоположното нахлуване в атмосферата и седемте членове на екипажа починаха. До злополуката с " Колумбия " " влизането в атмосферата, спускането и кацането се смятаха за доста доброкачествени " елементи от галактическите полети, споделя Пакъм, изключително спрямо извънредно нападателните условия при изстрелването.

Колумбия получи щета по време на изстрелването, когато се откъсна парче изолационна пяна - нещо, което се е случвало по време на съвсем всяко изстрелване преди и след Колумбия, сподели Пакъм, който оказа помощ за следствието на аргументите за злополуката. Но в този случай пяната се е блъснала в крилото на совалката и го е развалила. Повреденото крило не е могло да издържи на високите температури, които е изпитало при влизането в атмосферата, което е довело до разпадането на кораба.

На входа на трибуната в чест на " Аполо 1 " са изобразени тримата астронавти, починали при пожар на стартовата площадка на 27 януари 1967 година по време на тренировките за задачата. Астронавтите са (отляво надясно) Гъс Грисъм, Ед Уайт II и Роджър Чафи. Над изображенията на астронавтите има тест, на който написа " Ad Astra Per Aspera ", което значи " неравният път води към звездите ".

Аполо 1, макар че в никакъв случай не се отделя от земята, също попада в листата на смъртоносните произшествия с човешки галактически полети. " Аз персонално не различавам сред това дали се е случило на земята или не - споделя Пакъм . В края на краищата тримата астронавти на борда са се отправили към космоса. Но вследствие на тест преди изстрелването в галактическия транспортен съд избухва пожар, който убива тримата членове на екипажа вътре. 

Четирима космонавти също са изгубили живота си по време на галактически полет. През 1967 година корабът " Союз 1 " на Съветския съюз се разрушава в земята след щета на парашута, при което умира космонавтът на борда. Частично виновността е политическа, защото това е началото на галактическата конкуренция и изстрелването е планувано да съвпадне с политическо събитие, макар че хората, участващи в решението, са знаели, че то не е готово - споделя Пакъм. Екипът за ръководство на задачата е схванал, че ще има проблеми с парашутите незабавно откакто галактическият транспортен съд е навлязъл в орбита - добави той.

Трима космонавти също починаха при случай с разхерметизиране през 1971 година Този случай е единственият, който фактически се случва отвън земната атмосфера - споделя Хермансън. Обикновено " това са изкачването и спускането - това са най-опасните елементи ", сподели той. Космонавтите преди малко бяха прекарали повече от три седмици на борда на първата в историята галактическа станция, основана от Съветския съюз. Но когато са се отправили към Земята, галактическият им транспортен съд се е разхерметизирал, съгласно НАСА. Те не са носили скафандри. 

Тези пет задачи са били съдбовни, само че те не са единствените, които са имали капацитета да убият или да навредят на хората на борда - сподели Пакъм . Службата му води указател на произшествията и околните случаи - а те са били доста повече от пет. 

Днес към 650 души са летели в космоса, като броят им ще се усилва поради възходящия брой търговски галактически полети - сподели Пакъм.

" Никога няма да е без риск ", сподели той. " Това е належащо, с цел да се стигне до космоса. " Но разбирането на обвързваните с това опасности е от значително значение. Екипът на Пакхам работи точно върху това: събиране на данни и намиране на по-добри способи за пресмятане на точния риск, пред който са изправени астронавтите. " Трябва да им кажем какъв е шансът да стигнат до дома ", споделя той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР