Корупцията в България не е просто престъпна дейност по извършване

...
Корупцията в България не е просто престъпна дейност по извършване
Коментари Харесай

Възраждане: Корупцията е отровата, която поглъщаме всеки ден

Корупцията в България не е просто незаконна активност по осъществяване на закононарушението “подкуп ” по смисъла на член 301 от Наказателен кодекс. Тя е модел на публично държание, метод на мислене и изискване за битие на страната.

Корупцията има разнообразни форми – от даването (съответно получаването)  на пари на чиновник на КАТ, или за записване на дете  в детска градина, или за да  се  получи социална поръчка.

Корупция се състои в  тежките зависимости от хората, които управляват  България, и тяхното планиране на „ наши “ хора, на „ наши “ компании, на синдрома на „ калинките “ във властта, „ чадър “ над незаконни картели и т.н

Корупцията е отровата, която  гълтаме всеки ден като част от въздуха, който дишаме.

Еднозначно решение за справяне с корупцията няма. Нужно е борбата да се води на няколко фронта.

На първо място, властта в трите й проявни форми – законодателна, изпълнителна и правосъдна би трябвало да бъде прочистена от хората с корупционно мислене и дейности. Паралелната стъпка е да се основат такива законови условия, че да е невероятно във властта да попаднат такива хора.

Решението е в основаването на закон за честност и подготвеност – въвеждането на сложен тест на входно равнище и редовно всяка година.

Първият незаобиколим тест съставлява полиграфско проучване (детектор на лъжата), относно  корупционни настройки, мислене и дейности. Подход, употребен освен от ФБР, само че и в доста интернационалните, в това число български компании за периодическа инспекция на лоялността на чиновниците.

Следващите проби е нужно да обгръщат професионалната подготовка,  коефициент на просветеност и обща просвета, психически профил. Задължително изискване е оценяването да се прави обективно – посредством основан за задачата софтуерен артикул, а не посредством потребления до момента индивидуален метод – инспекция или чуване от комисии.

Следващата стъпка е основаването на законови правила, посредством които да се контролират структурите, функционалностите и пълномощията на контролните органи. В момента администрациите на десетките браншове, отдели, дирекции и организации към съответните министерства са безпричинно раздути, а вътрешния надзор е редуциран до най-малко. Закриването на ненужни щатни бройки ще освободи сериозен финансов запас, а въпреки това ще даде опция за съответно възнаграждение труда на хората, които професионално и отговорно  извършват отговорностите си.

Необходимо е да бъде регламентиран систематичен надзор върху дейностите на всяка административна  конструкция, реализиран от профилирани органи към всяко министерство, включеното в локалните органи на държавна власт и ръководство.

Под фотографията да написа.

Не по – малко значимо е въвеждането на електронно ръководство в публичния живот. Ефектът му е двузначен – от една страна ще се редуцира непотребната администрация и ще обезпечи бързо и дейно обслужване на жителите, а от друга ще се минимизират опциите за корупционни практики.

Нужна е законодателна смяна и по отношение на размера на глобите за осъществени правонарушения, както и регламентиране на бърз метод за събиране на вземанията. Ниският размер на част от санкциите и прекомерно дългата процедура по събирането им е демотивационен фактор. Въвеждането на персонална имуществена и дисциплинарна отговорност е наложително изискване. Сключването на неизгодни контракти, нарушаването на законови правила (например при осъществяване на публични поръчки, състезания, участия в планове, кандидатстване по линия на европейски фондове), без значение от наказателната отговорност, наложително би трябвало да предстои на дисциплинарно произвеждане и съществени имуществени наказания за съответните длъжностни лица.

Целият текст на предлагането в региона на правосъдната система на Възраждане може да прочетете тук:

България има потребност от Възраждане!

Възраждане е с номер 11 в бюлетината

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР