Корупцията на спортното министерство – мълчанието там продължава, страховито е“,

...
Корупцията на спортното министерство – мълчанието там продължава, страховито е“,
Коментари Харесай

Руди Гела & шарлатаните му: Грозна приказка за корупция, секретарки, авери, рекет, ЦСКА и… Лена на Киро

„ Корупцията на спортното министерство – мълчанието там продължава, страховито е “, разгласи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов в края на предходната седмица. Думите му бяха във връзка на идната ротация на премиера Николай Денков с вицепремиера и външен министър Мария Габриел и оценката на работата на свършеното от министрите в кабинета „ Денков ” до момента.
Но казаното от Борисов напълно умерено може да бъде отнесено към работата в спортното министерство през последните съвсем 3 години. А мълчанието на прокуратурата и способените органи на Министерство на вътрешните работи по отношение на безобразията в Министерството на младежта и спорта (ММС), изключително за късия интервал на министерстването на лицето Радостин Василев, по-известно като Руди Гела, е повече от страховито. Страховито и оглушително!
Служебният министър на спорта Весела Лечева внесе не един и два сигнала за закононарушения, осъществени в мандата на Радостин Василев. И то от лица от най-близкия му другарски кръг, “разпределени “ на работа, както в министерството, по този начин и на скъпоплатените управителни позиции в държавните сдружения, чийто принципал е ММС, т.е. Радостин Василев към оня миг. Като някогашните шефове на Българския състезателен тотализатор (БСТ) и на Национална спортна база (НСБ) Александър Тодоров и Венцислав Петков, които не престават да са част от най-близкото обграждане на Василев и подадоха оставки като народни представители единствено и единствено, с цел да стигнат до шефските постове в държавните сдружения. Защо?
Отговорът на този въпрос е явен от множеството сигнали за злоупотреби и съмнителни покупко-продажби за милиони, които обаче потънаха в прокуратурата и полицията. Кои са те?
Тотализаторът – персонална касичка на
Руди Гела или сватбена организация
Да си пиар на министър не е неприятно заплатена работа. Но за пиара на Радостин Василев не е задоволителна едната заплата в ММС. А когато “недоимъкът “ е изключително тежък на помощ се появява БСТ. Пиарът на министър Василев и някогашен ефирен водещ от ведомствената телевизия на Българска социалистическа партия Кирил Веселински подписва на 24 март 2022 година с БСТ контракт на стойност 14 400 лв. (без ДДС). Ей по този начин, с цел да му се добавя „ ниското “ ззаплащане в министерството. А единствено две седмици по-рано тотализаторът е сключил контракт с доближеното на Радостин Василев адвокатско сдружение “Йонев и Канчелов ” на стойност 67 200 лв. (без ДДС). Към заплащанията по тези контракти не са приложени съответните документи за осъществена работа.
Ама, за какво и да ползват такива документи, откакто договорите са просто „ трохички “. В съпоставяне с поръчката „ Организиране на събития за потребностите на Директива за птиците „ Български състезателен тотализатор ”. Нейната стойност е 1 милион без 200 лв.. На поръчката не са „ достигнали “ 200 лв., с цел да стигне милиона, защото е трябвало да се финтират някои механически условия към изпълнителя, който не ги покрпива. Тези неща са назовават “нарушения, позволени при подготовката на публичната поръчка “.

В резултат поръчката е с предложения до 3 компании на стойност до 1 милион лв. и е извоювана от „ Стек и Вино “ OOД, ръководена от Росен Христов. И трите компании, до които са изпратени предложения за присъединяване нямат никакъв съответстващ опит в осъществяване на събития.
Цялостната направа на юридическата документи за оценка е предоставена на към този момент упоменатото адвокатско сдружение „ Йонев и Канчелов “, с което тотализаторът към този момент има контракт за правно обслужване. Според Търговския указател е съществуване на съгласуваност сред адвокатското сдружение и „ Стек и Вино “ ООД, като същите юристи са дългогодишни пълномощници на компанията при правене и показване на годишни доклади и внасяне на документи. Договорът с адвокатското сдружение – 30 000 лева и период 2 месеца, се разпорежда и приема с протоколи, съгласно които само изпълнителният шеф устно насочва запитвания за правни съвещания.
За обсега и спецификацията на поръчката няма направен прелиминарен разбор, както и няма изследване за установяване на прогнозната стойност на поръчката. Определена е оптималната цена, по отношение на прага по Закона за публичните поръчки (ЗОП) – оптималната стойност от 1 милион лв.. Остойностяването на обособените събития също е на очевидно нереално повишени цени. Участието в Sofia Summer Fest, да вземем за пример, е коствало 192 000 лв.. Събитие на Плаж „ Бургас-Север “ пък е остойностено на 144 300 лв.. Предходната година за събития с сходен обсег е изпълнен контракт за единствено 100 000 лв..
При обзор на работата след август 2022 година е установено цялостно несъблюдение на дейностите, в това число при образуване на визити на място от екип на БСТ. Впоследствие, изпълнителят „ Стек и Вино “ ООД внася в БСТ документи (снимки) и доклади, свързани с контракта. Такива действия и задания не са били възлагани и съгласувани с БСТ, както и няма доказателства за отправяне на предложения от тотализатора, които да потвърждават, че има провеждани такива събития. На фотосите няма доказателства, че е изпълнена активност по главния предмет на контракта, като даже са показани фотоси на остаряло рекламно съоръжение, доставено при предходни събития. Уж „ осъществената “ работа не е призната от страна на БСТ, като изпълнителят не е представял междинни протоколи за отчасти осъществяване. Просто такова няма.
В резултат управлението на БСТ прави оценка, че има цялостно несъблюдение на контракта и желаят запор на сметките на „ Стек и вино “ ООД, по отношение на връщане на платения задатък от близо 200 000 лв..
Към момента БСТ води дело по отношение на несъблюдение на контракта и възобновяване на разходвания обществен запас.

Друг не по-малко подозрителен контракт е поръчката от съвсем 2 милиона лв. за „ метро реклама “, отдадени на “Моушън Артс “ ООД, „ Инстор Медиа “ ЕООД и „ Метрореклама “ ЕООД, които при информация в Търговския указател прави усещане, че са фамилни компании на Калин Генчев, който е притежател на печатница Дедракс и съругата му Зарина Генчева. Това е единственият канал за реклама, който не е употребен досега от БСТ, за разлика от класическите и общоприети рекламни канали като телевизия и радио, периодически щемпел – вестници, списания и цифрови медии.
Всички тези безобразия се случват, до момента в който отпред на тотализатора е близкият другар на Радостин Василев – Александър Тодоров. А за маркетинга и рекламата на тотализатора дава отговор бъдещата нова брачна половинка на министъра – търновската красавица Мирела Желязкова. Тя е трудоустроена от Александър Тодоров в БСТ на 2 март 2022 година като експерт по маркетинг. И единствено за 20-тина дни съумява да потвърди „ високите си професионални качества “, с цел да бъде преназначена на 25 март за шеф на отдел “Реклама и дигитален маркетинг ”.
По това време бъдещата госпожа Василева е на 24 години, израснала във Велико Търново. Според формалната й биография, е приключила ПМГ “Васил Друмев ”, има бакалавърска степен от ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий ” – компетентност “маркетинг ” и натрупа професионален опит в мебелната компания на татко си Боян. Любопитна детайлност е, че офисът на фамилната мебелна компания е врата до врата с офиса на едно скандално съдружие – “Младежка наслада ”, което ще прибере близо половин милион от спортното министерство в последните дни от ръководството на Радостин Василев.
И досега обаче няма обществени данни от Александър Тодоров или Мирела Желязкова да е потърсена отговорност или да се води следствие за занемареност в огромни размери при пребиваването им в БСТ. Има единствено страховито безмълвие от страна на способените институции. Е, и женитба с щастливи младоженци – Радостин и Мирела.
„ Младежка наслада “,
само че за малко
Още през септември 2022 година в медии излезе информация, че „ борецът против корупцията “ Радостин Василев е дал на „ Младежка наслада “ контракт за 490 953 лв.. Сдружението е било вписано в деня, когато стана ясно, че той напуща партията на Слави Трифонов „ ИТН “ и ще има избор на съмнение против държавното управление на Кирил Петков. Според контракта то е трябвало да провежда концерти в София, Велико Търново и Габрово, където някогашният състезателен министър бе лидер на листата на „ Продължаваме промяната “. След намесата и проверките, разпоредени от служебния министър Весела Лечева, сдружението се отхвърли от плана и върна парите. Или „ Младежката наслада ” бе за малко.
Преди съвсем година, в средата на март 2023-а, излезе отчет на Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), който откри тежките нарушавания при финансирани от министър Василев юношески планове. В 6 от 9 тествани на инцидентен принцип е установено, че не дават отговор на критериите за държавно финансиране.

В отчета на АДФИ е разказано следното: Предвид несъответствията с условието на Наредбата, Програмата и Указанията, открити при осъществената документална инспекция, финансовата ревизия смята, че плановите оферти, показани от Сдружение „ Младежка наслада “, Сдружение „ Футболен клуб Ес Пи Ес “, Сдружение „ Театър Цвете “, „ Сдружение за обществена взаимност и разговор “, „ Сдружение за юношески начинания и разговор “ и Фондация „ Европейски център за еко-агротуризъм „ България “, е следвало да отпаднат на Етап 1-Административно сходство и да не се финансират от ММС. Предвид откритото при инспекцията, плановото предложение, показано от Сдружение „ Младежки начинания за развиване и разговор “, е следвало да отпадне на Етап 1 – Административно сходство. На съвещание на 30.06.2022 година експертната комисия е взела решение плановото предложение да бъде позволено до идващия стадий на оценяване, без да са били налице учредения за продължение към качествено оценяване, оценка на финансовото сходство и класиране.
В отчета се показва още, че в един от финансираните планове организацията е показала, че ще подписа контракт с компания за осъществяване на шампионат по волейбол за сумата от 6600 лв., без да е налице какво ще извърши тази компания. Не е показан и документ, че компанията има право да провежда сходно събитие.
Официално открити нарушавания при финансирането на младежките стратегии явно има, остава да виси въпросът по кое време държавното обвиняване ще потърси отговорност за тях от Радостин Василев.
Рекет против строителя
на „ Арена Бургас “
Отговорност от Василев като министър на спорта може да бъде потърсена и за рекет. Причината – употребявал е административни пречки и неплащане на осъществени действия, с цел да изнудва строителя на „ Арена Бургас “. Това тежко обвиняване бе отправено през декември 2022 година от министър Лечева от трибуната на Народното събрание по време на парламентарния надзор. „ Вие бяхте министър в постоянно държавно управление и имахте всички благоприятни условия да потърсите отговорност и от изпълнителя, и от възложителя, в случай че има нарушавания. Ваши думи като „ завера “, като „ корупция “, кой кого натискал, кметът забавял… Аз мога да ви ги кажа в същия ред, единствено че в противоположна посока! Изпълнителят се оплаква тъкмо от вас, че съзнателно забавяте всички дейности по довеждане докрай на залата. Да, имам и очевидци, той това споделя! “, съобщи Лечева от най-високата естрада в страната. „ И дори мога да потвърдя, че вие сте въвели в умишлена веселба градежа, тъй като той е занимателен по доста аргументи, само че една от тях е, че сдружението съвъзложител – държавното „ Академика “, не се е разплатило по тези действия, които са написани и изпълнени по контракта “, продължи Лечева. Според нея е трябвала доста щателна инспекция по какъв начин върви строителството, само че Василев не е направил нищо сходно.
„ Единственото, което сте желали е да изнудвате строителя, с цел да може да усвоите 15 млн. лева! “, упрекна го служебният състезателен министър. Тя разясни, че става дума за милионите, които „ по планирана стойност “ Василев желал да разходва за дотъкмяване на съвсем готовата зала, които да се дадат на друга строителна компания.

Схемата с асимилиране на милиони за строителството на спортни обекти бе вкарана в деяние и на 29 юни 2022 година – тъкмо седмица, откакто кабинетът на Кирил Петков изгуби вота на съмнение. Тогава министърът в оставка Радостин Василев разписа 4 милиона лв. за спортни уреди като защити компании трябваше да строят стадиони и терени на цени в пъти по-високи. Така цената на едно игрище скочи от 150 000 лв. на половин милион лв..
Към момента няма обществени данни за следствие за рекет и за строителство на повишени цени, което да се води против лието Радостин Василев.
„ Златният програмен продукт “
или аферите в НСБ
Същата е ориста и на сигналите за „ асимилиране ” на милиони левове в НСБ ЕАД, до момента в който държавното сдружение се ръководи от различен непосредствен приятел на Василев – Венцислав Петков. Абсолютно непотребен контракт на стойност над 1.7 млн. лева бе подписан от държавното сдружение безусловно в последния ден от битието на Радостин Василев като състезателен министър. Според специалисти на държавната компания „ Информационно обслужване ” подобен план е осъществен за към 360 000 лв. с включен Данък добавена стойност.
Договорите за софтуерен артикул и лицензиите към него са подписани от НСБ на 1 август 2022 година, когато президентът Румен Радев издаде указа си за назначение на служебно държавно управление. Те са подписани от изпълнителния шеф на подопечното на ММС сдружение Венцислав Петков и са за общо 1 746 600 лв., с включен Данък добавена стойност. От тях бяха платени 1 087 057 лв..
Интересно е, че заплащането на тази сума „ е осъществено на 4 август 2022 година в банков клон, с попълнени на ръка платежни нареждания, в прорез с одобрената процедура на сдружението за онлайн разплащания “. Тези 1.087 милиона лв. също така надвишават размера на което и да е еднократно заплащане по подписани контракти от НСБ през последните години. Конкурс или друга процедура не е извършена. На уеб страницата на НСБ също не е оповестена информация за провеждането на такава процедура. Не са открити и протоколи от съвещанието на Съвета на шефовете на НСБ – нито за за процедурата по подписване на тези контракти, нито за целия интервал на ръководство на изпълнителния шеф Петков, а единствено обособени препис-извлечения.
В допълнение: и.д. секретар-протоколчик на Съвета на шефовете и ръководител на Съвета на шефовете към оня миг Владислав Божиков не е обезпечил предаването на съществуващите протоколи от съвещанията в ръцете на назначеното от Лечева управление на сдружението.
„ Основната активност на НСБ е стопанисване и дейно ръководство на спортните уреди и обекти, обезпечаване на условия за настаняване и подготвителна активност на спортисти, за което тя разполага с нужния програмен продукт. НСБ ЕАД не поддържа спедиторска и складова синхронизация и няма нужда от сходен артикул, който е подобаващ за потребление от огромни компании с десетки хиляди клиенти и консуматори, както и за огромни производства “, разгласи тогава ММС. А Весела Лечева декларира: „ Това е извънредно скъпоструващ артикул, който ще е в тежест на сдружението освен в този момент, само че и в идващите години. “

Подобно на аферата с младежките стратегии и в тази ситуация със „ златния програмен продукт “ компанията е принудена да върне парите на държавното сдружение. Но макар сигнала в Главна дирекция „ Национална полиция “ няма обществени данни за резултата от следствието против бившето управление на НСБ.
Без последици за Радостин Василев и хранениците му в сдружението е и далаверата с предварителното преустановяване на спонсорския контракт на тогавашната зала „ Арена Армеец “, която е част от активите на НСБ. Венцислав Петков разрешава договорът за спонсорство да бъде преустановен предварително, макар че този контракт е подписан без опция за едностранно преустановяване. Според Весела Лечева това става персонално по волята на министъра. В същото време Петков и мениджърският екип не са подхванали никакви дейности за сключването на нов контракт за генерално спонсорство на залата. Резултатът е стотици хиляди левове загуби за НСБ ЕАД и мирисът на корупция, икономисала близо милион лв. на спонсора.
Договор за Ленината адвокатската фирма
и “бонуси “ за ЦСКА
Ароматът на корупцията в спортното министерство при ръководството на Радостин Василев се носи и от още едно държавно сдружение. Става дума за „ Сердика спортни парцели “, на което е поверен брадясалият проблем със стадион „ Българска войска “.
През май 2022 година футболният клуб „ ЦСКА – София “ на предприемача Гриша Ганчев стартира да употребява държавния стадион „ Българска войска “, без да заплаща нито стотинка на страната. „ Гратисният интервал “ за ЦСКА – София е най-малко до 1 март идната година. По този метод, в най-тежкия интервал на икономическата рецесия, частният клуб на предприемача Ганчев, на процедура, получава безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лв., които ще изплаща чак след края на този период.
„ Държавната помощ “ за ЦСКА е част от тайния анекс към контракта за наем на стадион „ Българска войска “, който Радостин Василев отхвърли да разкрие даже на депутатите от Демократична България. Анексът е подписан тържествено от шефа на „ Сердика спортни парцели “ Евгени Марчев в Министерството на младежта и спорта в наличието на министъра Василев и на сина на Гриша Ганчев – Данаил. Същият Марчев е лицето, назначено в „ Сердика спортни парцели “, с цел да се грижи за ползите на Василев в сдружението.
Но още по-интересно е кой приготвя контракта за стадион „ Българска войска “. Радостин Василев персонално спуснал на „ Сердика спортни парцели “ адвокатската фирма „ Джингов, Гугински, Кючуков и Величков “ (ДГКВ), по-известна като „ адвокатската фирма на Лена Бориславова “, с цел да сключат контракт за подготовката на нотариалната договорка за строителството на новия стадион на мястото на „ Българска войска “. В резултат договорът е подписан на 25 май 2022 година като цената му е за 45 000 евро плюс още 5 000 евро, както излиза наяве от писмо-оферта на юрист Стефан Кючуков до министър Василев от 18 март 2022 година и от самия контракт
От писмото на „ адвокатската фирма на Лена “ излиза наяве, че преди да се стигне до кореспонденцията сред адвокатското сдружение и министъра са били „ извършени няколко срещи сред нас “. Същото писмо стартира с цитирането на „ спогодба “, реализирана от министър Василев и адвокатската фирма. „ Уговорката “ е последвана от „ оферта “ и контракт, без да бъдат провеждани каквито и да е обществени процедури за избор на адвокатска адвокатска фирма, обслужваща „ Сердика спортни парцели “. Към оня миг спортното сдружение разполага с двама висококвалифицирани адвокати, които изцяло покриват правните му потребности. Отново към оня миг обаче шеф на кабинета на министър-председателя Кирил Петков е Лена Бориславова, някогашна служителка на адвокатската фирма ДГКВ. Тогавашният ръководител на Народното събрание Никола Минчев също е тясно обвързван с ДГКВ. Негова майка Весела Станчева е старши съучастник в адвокатската фирма.
Въпреки тежките подозрения за корупция и спор на ползи и тези данни не са разследвани от полицията и прокуратурата. Няма обществена информация Радостин Василев и протежето му в “Сердика спортни парцели “ Евгени Марчев да са били обект на инспекция и следствие по тези случаи.
Страховитото безмълвие за корупцията в спортното министерство продължава. Докога?
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР