Коронавирусната криза тласна световния дълг до нов рекорден връх от

...
Коронавирусната криза тласна световния дълг до нов рекорден връх от
Коментари Харесай

Коронакризата провокира световно дългово цунами

Коронавирусната рецесия тласна международния дълг до нов рекорден връх от над 272 трлн. $ през третото тримесечие, заяви Институтът за интернационалните финанси (IIF), като предизвести за " офанзивата на дълговото цунами ", съобщи CNBC.

Очаква се международният дълг да счупи нови върхове през идващите месеци, достигайки 277 трлн. $ до края на годината, което би представлявало цели 365% от международния БВП.

Това се случва, откакто държавните управления по света ускориха поддръжката за фирмите и жителите си на фона на международната пандемия, която принуди хората да си останат у дома. Бизнесът също трябваше да търси различно финансиране, защото икономическата активност съвсем замря поради Covid-19 напролет. И двете събития доведоха до по-големи заеми и затова до по-голяма задлъжнялост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Подготвяното прекъсване на финансовата поддръжка за чиновниците...

" Насърчен от внезапното повишаване на държавните и корпоративни заеми, до момента в който не отмине коронавирусната пандемия, международният дълг се е нараснал с 15 трлн. $ през първите 3 тримесечия на 2020 година и в този момент надвишава 272 трлн. $ ", се показва в последния отчет Global Debt Monitor на IIF.

Сред развитите страни дългът се увеличи до над 432% от Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие –увеличение с цели 50% по отношение на 2019 година Почти половината от този растеж на дълга се дължи на Съединени американски щати, които приложиха едни от.

В еврозоната държавните дейности доведоха до увеличение на държавния дълг с 1,5 трлн. $ за същия интервал, достигайки 53 трлн. $. Това към момента е под върха за района на единната валута от 55 трлн. $ през второто тримесечие на 2014 година, когато еврозоната се справяше с дълговата рецесия.

На разрастващите се пазари равнищата на дълга пък набъбнаха до над 248% от Брутният вътрешен продукт, като Ливан, Китай, Малайзия и Турция означиха най-големи растежи на дълга на нефинансовия бранш.

Пандемията от ковид обаче не е единственият фактор, който способства за голямото равнище на международен дълг. " Темпът на струпване на международен дълг е невиждан от 2016 година насам, нараствайки с над 52 трлн. $ ", отбелязва Институтът за интернационалните финанси.

" Въпреки че към 15 трлн. $ от този скок е регистриран през 2020 година на фона на пандемията Covid-19, натрупването на дълг през последните 4 години надалеч надвишава повишаването с 6 трлн. $ през предходните 4 години ", добавя IIF.

По-големите равнища на дълга излагат държавните управления, фирмите и семействата на по-висок риск по време на стопански спад, защото те са длъжни да обслужват този голям по размери дълг.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР