Коронавирусната епидемия съвсем не е приключила, а опасност има, не

...
Коронавирусната епидемия съвсем не е приключила, а опасност има, не
Коментари Харесай

Защо коронавирусът трябва все още да ни притеснява

Коронавирусната зараза напълно не е завършила, а заплаха има, освен поради зараждащите на места из България огнища, само че и поради нерадостната ситуция в прилежащи на България страни. това стана ясно от изказване на основния държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев в предаването "Панорама " по Българска национална телевизия.

Кунчев разяснява дали е склонен с разхлабването на ограниченията. "Не с безусловно всички, само че с огромната част, да. Зависи от обстановката при нас и към нас. Ние имаме подготвеност в случай че тя внезапно се промени да ги върнем. Това постоянно е допустимо ", сподели той.

Експертът предвижда, че ще има обособени огнища, които ще припламват. "Успяваме относително бързо да ги локализираме, тъй че едва ли ще се случи нещо изключително. Повече ме тормози огромното повишение на заболяемостта към нас, най-много в Македония. От един два дни и в Турция. Много деликатно следим там процесите ", акцентира доцент Кунчев.

"Прави ми усещане, че болшинството от хората, които са по-скромни и знаят защо става въпрос, се пазят доста добре. Съзнават нуждата от ограниченията и с помощта на тях сме на това състояние. Другите, по-шумните, по-активните, някои от тях обикалящи телевизионни студиа и споделящи тайни теории, само че не мисля, че дефинират националното държание ", добави той.

Донякъде съм сюрпризиран от здравната система, че тя толкоз бързо съумя въпреки всичко да реагира, сподели още основният държавен здравен контрольор.

„ Този стрес тест на системата доста ясно сподели на кого може да се разчита и на кого не. Надявам се и бъдещите държавни управления, и най-много министерството на опазването на здравето да употребяват всички заключения от този стрес тест, с цел да преценяват оттук-нататък на какво би трябвало да залагат и къде да влагат “, добави той.

„ Сравнително сполучливо стопираме огнищата. Разбира се, не на всички места. Ще ми се да е още по-ефективно. Не би трябвало внезапно да пада цифрата на изследваните хора. В надзора това е основно и не би следвало тази мярка, която достигнахме 1200-1500 проучвания на ден, дълго време не би трябвало да падаме под нея, тъй като тя е инструмент, който ни демонстрира къде какво се случва и когато намерим огнище, имаме опция незабавно да намерим контактните лица, да вземе ограничения, тъй че да не допуснем всеобщо разпространяване “, сподели още доцент Кунчев.

Доц. Кунчев сподели, че не е сигурен, че някой ще съблюдава мярка, която е единствено пожелателна.

„ Носенето на маски е значимо, когато контактуваме от близко с хора и тогава когато имаме някакви признаци. Във всички случаи самите компании осъзнаха, че работата от у дома е доста ефикасна мярка, от време на време даже успеваемостта на работа е по-висока в сравнение с да си офиса. Предполагам, че една немалка част от тях най-малко до края на годината ще останат в този режим. Препоръчваме там, където е допустимо да продължи по този метод “, сподели той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР