Коронавирусът удря сериозно веригите за доставка на възобновяема енергия и

...
Коронавирусът удря сериозно веригите за доставка на възобновяема енергия и
Коментари Харесай

Коронавирусът може да забави глобалния енергиен преход

Коронавирусът удря съществено веригите за доставка на възобновима сила и може да забави световния енергиен преход, написа CNBC.

Глобалният потенциал за възобновима сила доближи 2 537 гигавата в края на предходната година, което е със 176 гигавата повече спрямо 2018 година. Но коронавирусът в този момент продължава да оказва отрицателно въздействие върху вероятностите на бранша за 2020 година - както на веригите за доставки, по този начин и на индустриалните мощности.

Според данни от отчета " Статистика на потенциала за възобновими енергийни източници 2020 " на Международната организация за възобновими енергийни източници (IRENA), новите възобновими мощности, добавени през миналата 2019 година, са по-малко от ревизираните през 2018 година общо 179 гигавата.

В понеделник организацията съобщи, че възобновимите енергийни източници " съставляват 72% от цялата агресия на електрическата енергия " през 2019 година, като слънчевата сила и вятърът нарастват надлежно с 98 гигавата и съвсем 60 гигавата. Заедно те са виновни за 90% от възобновимите добавки през 2019 година, се показва още в отчета.

По отношение на други източници - растежът на водноелектрическата сила е разказан като " извънредно невисок " през миналата година. В увод към отчета генералният шеф на IRENA Франческо ла Камера изясни, че редица огромни планове са " пропуснали предстоящите периоди за довеждане докрай ".

От географска позиция, отчетът демонстрира, че Азия е любимец в новите ВЕИ мощности - общо 54% от добавките през миналата година са били там.

Въпреки че допълненията, регистрирани от IRENA, могат да наподобяват обещаващи, тази година секторът на възобновимите енергийни източници е изправен пред редица провокации. Голяма част от тях са свързани с пандемията новия ковид, която докара до проблеми с веригите за доставки и принуди някои централи и паркове да затворят.

Има опасения, че пандемията може да повлияе отрицателно и на вложенията в чистата сила. Резкият спад на цените на петрола пък е различен фактор, който евентуално би могъл да направи възобновимите енергийни източници по-малко привлекателни за някои пазари.

Междувременно от IRENA приет, че въздействието на пандемията ще продължава.

" Многостранният спад в резултат на ковид като екзистенциална опасност... в композиция с климатичните проблеми, е определящо предизвикателство за нашето време ", написа още организацията.

В понеделник Wood Mackenzie предвижда, че 3 гигавата слънчеви фотоволтаични и вятърни съоръжения в Индия могат да бъдат забавени заради оповестеното изключително състояние.

" Обявяването на изключително състояние тъкмо сега е злощастно, защото първото тримесечие нормално е един от най-натоварените интервали за съоръжения за вятърни планове ", споделя Робърт Лийв, който е основен анализатор в изследователската и консултантска компания.

" Извънредното състояние ще забави някои планове до лятото, а в случай че бъде продължено през април, строителството на вятърни паркове може да бъде отсрочено в сезона на мусоните, когато вятърните съоръжения нормално са най-ниски ", добави той.

Wood Mackenzie добави, че слънчевите фотоволтаични съоръжения в Индия се " чака да бъдат мощно наранени ", защото секторът е " мощно подвластен " от вноса на китайски фотоволтаични модули, който е претърпял срив поради вируса.

В международен мащаб вятърната промишленост безспорно е изправена пред провокации. Към края на март Световният съвет за вятърна сила (GWEC) съобщи, че прогнозата му за нескончаем напредък през идващите пет години - над 355 мегавата добавки, " безспорно ще бъде повлияна от продължаващата пандемия Covid-19 заради спирания на международните вериги за доставки и осъществяване на планове през 2020 година ".

Въпреки това е " прекомерно рано да се планува степента " на влияние на ковид както върху енергийните пазари, по този начин и върху световната стопанска система, добави GWEC.

На районно равнище въздействието на пандемията към този момент е оказало въздействие. Според индустриалния орган WindEurope макар че " по-голямата част " от вятърните паркове и съставни елементи в Европа не престават да работят, 18 индустриални обекта са прекратили активност. Всички те са в Испания и Италия, които са мощно наранени от пандемията.

Според WindEurope редица други турбини са краткотрайно прекъснали активността си като защитна мярка за подсилване на санитарните ограничения в границите на обектите и гарантиране на цялостното съблюдаване на държавните рекомендации.

През февруари европейската верига за доставки също е претърпяла някои разстройства, свързани с съставни елементи и материали, идващи от Китай. Според WindEurope доставките към този момент стартират още веднъж да се усилват.

Едното за сметка на другото

Наскоро в интернет пространството лавинообразно започнаха да се споделят сателитни фотоси, направени от NASA, които демонстрират трагичен спад на замърсяването на въздуха над Китай. Причината - голяма част от промишлеността на втората международна стопанска система приключи активността си поради епидемията на ковид.

Американската галактическа организация съобщи, че смяната е в случай че не напълно, то най-малко частично обвързвана с икономическото закъснение, породено от напъните за преодоляване на вируса.

Картите на NASA демонстрират по какъв начин равнищата на азотен диоксид - отровен газ, който се отделя от транспортни средства, електроцентрали и заводи - са мощно спаднали след всеобщата карантина.

По-рано учените обявиха, че коронавирусът е премахнал най-малко една четвърт от нездравословните излъчвания в Китай единствено за две седмици, към средата на февруари. Тези краткотрайни климатични промени над Китай и други страни наподобява обаче провокираха предварителна наслада измежду мнозина, имайки поради сегашните съществени проблеми към веригите за доставка в бранша на ВЕИ, породени още веднъж от ковид. Засега към момента никой не знае какъв брой тъкмо време ще бъде належащо за крайната равносметка. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР