Коронавирусът разкри “крехкия скелет на обществата и може да тласне

...
Коронавирусът разкри “крехкия скелет на обществата и може да тласне
Коментари Харесай

ООН: Може да видим глад с исторически размери

Коронавирусът разкри “крехкия скелет ” на обществата и може да тласне още 100 милиона души в последна беднотия. Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш в изказване по мотив 102-ата годишнина от рождението на Нелсън Мандела – първият негър президент на Южна Африка. Гутериш съобщи, че коронавирусът „ слага светлината на прожекторите “ върху световната неправда. “Ние бяхме сложени на колене – посредством миниатюрен вирус. Пандемията показва крехкостта на нашия свят ”, предизвести той.

“Цели райони, които реализират прогрес в премахването на бедността и свиване на неравенството, бяха тласнати обратно в границите на няколко месеца ”, предизвести той по време на виртуална мемориална лекция, проведена от основаната в Йоханесбург фондация „ Нелсън Мандела “.

“Икономическата рецесия заради пандемията, която е заразила над 14 милиона и е умъртвила близо 600 000 души по целия свят, се усеща непропорционално измежду импровизирано работещите, дребния бизнес и дамите “, сподели Гутериш. “Ние сме изправени пред най-дълбоката световна криза след Втората международна война ”, сподели той и добави: “Нови 100 милиона хора могат да бъдат изтласкани в последна беднотия. Можем да забележим апетит с исторически размери. ”

Коронавирусът е “рентген ”, който разкри “фрактури в нежния скелет на построените от нас общества ”, добави той, като уточни като някои от проблемите неравностойните здравни грижи, неравенството в приходите и изменението на климата. “Показва на всички места заблуди и лъжи… Заблудата, че живеем в пострасистки свят. Митът, че всички сме в една и съща лодка ”, сподели още шефът на Организация на обединените нации.

Той напомни, че 26-те най-богати хора в света имат толкоз благосъстояние, колкото половината от международното население. “Но приходите, заплащането и благосъстоянието не са единствените ограничения за неравноправие ”, добави той.

Гутериш сподели, че хората са изчерпали търпението си към очевидните разлики и дискриминация в обществата. Той уточни световното антирасистко придвижване, провокирано от гибелта на Джордж Флойд – афроамериканец, погубен от бял служител на реда през май, като просто „ още един знак, че хората им е пристигнало до гуша “. Достатъчно „ неравноправие и дискриминация, която третира хората като нарушители въз основа на цвета им на кожата “, задоволително „ систематичен расизъм “ и „ систематична неправда “. Коронавирусът, сподели той, също е основал опция за международните водачи да изградят “по-равноправен и резистентен свят ”. “Ние сме в повратна точка. Но ние знаем на коя страна на историята сме ”, приключи Гутериш.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР