Коронавирусът може да се е разпространил още в средата на

...
Коронавирусът може да се е разпространил още в средата на
Коментари Харесай

Учен: Коронавирусът е тръгнал още през септември

Коронавирусът може да се е популяризирал още в средата на септември и китайския град Ухан може да не е мястото, от което потегля по света. Това сензационно изказване е на водещ академик по болестта проф. Питър Форестър, пише  " Нюзуик ", представен от  " Марица "..

Професор Форестър води плана на " Кеймбридж ", ориентиран към процесите, довели до пандемията от COVID-19. Целта е да се идентифицра " нулевият " пациент, от който потегля болестта. Екипът наблюдава пътя на вируса, в това число и разновидностите му, от тръгването му от Китай към Австралия, Европа и останалия свят.

Създадена е мрежа, която употребява над 1000 генома на вируса. Те включват дата на заразяване и типа на вируса. Има три съществени вида A, B and C. A е най-близкият до този, който е в прилепите и се счита, че е най-близкият до генома, който заразява хората. Той е открит при китайци и американци, като разновидности има и в Австралия.

Но вид А не е този, който е открит в Ухан, от където се счита, че е тръгнала епидемията. Повечето пациенти там имат вид В.  Дъщериният на В - вид С,, е идентифциран при ранните случаи в Европа, Корея, Сингапур и Хонконг, само че не и в Китай.

Според изчисленията на екипа на професор Форстър, болестта е тръгнала някъде сред 13 септември и 7 декември предходната година. " Това включва и непрекъснат интервал на разновидност, поради това може и да не е тъкмо. Но все още е най-хубавото, което можем да създадем. Сега чакаме още данни на пациенти от лечебните заведения през 2019 година ", споделя ученият пред " Нюзуик ".

Според него е доста евентуално болестта да не е тръгнала от град Ухан, тъй като до 17 януари всички случаи там са от вид В. В същото време в провинция Гуандон, която е на над 800 километра от Ухан, 7 от 11 проби са от вид А. " Проблем е, че това е доста дребна извадка от началото на епидемията. След китайската Нова година и пътуванията към 25 януари той стартира да се смесва географски ", изяснява професорът.

Първият прочут случай на вируса е проследен до 17 ноември. Според " Саут Чайна Морнинг Пост " държавните данни демонстрират, че това е 55-годишен от провинция Хубей, на която Ухан е столица.
Смята се, че вирусът се е пренесъл от животно, най-вероятно прилеп, към хората. Кога и къде е станало това - още не е известно. През декември се появява първият взрив на инфектирани, като той бе проследен до пазара за живи животни и се смяташе, че е трънал от там. Но откакто се получаваха повече данни за вируса, тази версия не бе доказана. Изследване на " Лансет " сподели, че първите инфектирани не са имали контакт с пазара.

От тези първи случаи в края на предходната година, над 2 милиона индивида са доказани като носители на COVID-19. Според университета " Джон Хопкинс " той се е популяризирал в 185 страни, като жертвите му са към този момент над 150 000.

Идентифицирането на източника на вируса е значимо, с цел да не се повтори болестта, безапелационен е проф. Форстър. Според него идентифицирането на другите видове вирус и каква роля имат те в разпространението му са " едни от най-важните въпроси, на които би трябвало да намерим отговор ".

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР