Коронацията на британския крал Чарлз Трети е вълнуващ момент за

...
Коронацията на британския крал Чарлз Трети е вълнуващ момент за
Коментари Харесай

Защо Чарлз Трети обича Румъния?

Коронацията на английския крал Чарлз Трети е трогателен миг за целия свят, само че румънците имат малко повече аргументи да се вълнуват - Негово Величество неведнъж е засвидетелствал специфичното си отношение към карпатската страна още по времето, когато беше принц на Уелс. И тази връзка е изключително дълбока и трайна, означават локалните медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Повече от 25 години Румъния има особено място в сърцето на крал Чарлз, който твърди, че хубостта на страната го е превзела и наподобява " съвсем като в приказките от детството ", отбелязва телевизия Антена 1, като добавя, че " малко хора знаят, че английският монарх има и румънска кръв ", а потеклото му идва от едно село в окръг Муреш.
-->
РОДНИНА НА ДРАКУЛА

Преди няколко години тогавашният принц Чарл съобщи за документалния филм " Wild Carpathia ", че е " правоприемник на Влад Цепеш, както демонстрира родословното дърво ". Роденият през 1431 година в град Сигишоара държател на Влахия е считан за първообраз на облика на граф Дракула в едноименния разказ на Брам Стокър от 1897 година

Чарлз също по този начин има роднинска връзка и с румънското кралско семейство: последният румънски крал Михай Първи е трети братовчед на английската кралица Елизабет Втора, надлежно новият крал на Англия и пазителката на румънската корона Маргарета (дъщеря на крал Михай) са четвърти братовчеди. През 2017 година Чарлз е представителят на английското кралско семейство на погребението на крал Михай.

" Изключително съм горделив, че имам една пра-пра-прабаба в Трансилвания, тя самата наследничка на Влад Цепеш. И от обстоятелството, че моята пра-пралеля беше доста обичаната кралица Мария Румънска ", споделя той на конференция в президентството по време на едно от визитите си в Румъния.



Родословното дърво на английското кралско семейство демонстрира ясно, че корените му потеглят от едно село в окръг Муреш, показва телевизия Антена 1. Връзката сред Румъния и английската корона е графиня Клаудия Редей де Киш-Реде, която е живяла в Клуж. Данните сочат, че Чарлз е пра-пра-правнук по директна линия на благородничката, която е родом от Сънджорджу де Пъдуре, окръг Муреш. Синът на графиня Клаудия Франциск е татко на кралица Мери, брачна половинка на английския крал Джордж Пети, която е баба на Елизабет Втора. Търсейки корените си, преди 15 години Чарлз посещава село Сънджорджу де Пъдуре.

РАЗДУМКА И НАЗДРАВИЦИ С МЕСТНИТЕ

През 1998 година Чарлз идва за първи път в Румъния и се влюбва в хората, природата и обичаите. Оттогава той посещава страната съвсем всяка година, като се изключи интервала на пандемията, когато прави краткотрайна пауза. Повече от визитите са от частен темперамент, а местата, които тогавашният престолонаследник посещава, варират от Букурещ до северния окръг Марамуреш и от манастирите в Буковина до Делтата на Дунав. И по този начин повече от 25 години Румъния заема особено място в сърцето му, отбелязва телевизия Диджи 24.

Според в. " Либертатя " Чарлз има не по-малко от 10 парцела в Румъния, като най-популярният е къща в трансилванското село Вискри, окръг Брашов, което с помощта на английския монарх стана известно в цяла Европа. Той също по този начин има четири къщи в село Валя Зъланулуй, окръг Ковасна, четири къщи в село Бреб, окръг Марамуреш, както и резиденция, известна като Конакът Апафи, в с. Мълънкрав, окръг Сибиу. Имотите са запазили обичайна си архитектура и старинния си сексапил, а някои от тях действат като ваканционни къщи и  могат да бъдат наемани от туристи, отбелязва уеб сайтът Хотнюз.

По време на многочислените си визити Чарлз не пропуща да поддържа връзка с локалните хора макар езиковата преграда, нито да пробва локални специалитети. Според редица медии обичаното му румънско ядене е така наречен " токаница сасяска " (яхния, приготвяна от локалното саксонско население - сашите), а също по този начин харесва сладко от ревен и други обичайни деликатеси, като не пропуща и опцията да вдигне наздравица с хората от трансилванските села с домашна палинка (двойно дестилирана плодова ракия) или боровинков ликьор.

ВЪЗРОДЕНОТО СЕЛО ВИСКРИ

Телевизия Диджи 24 назовава Вискри " избавеното от крал Чарлз село " и отбелязва, че от една руина то е стигнало до международното завещание на ЮНЕСКО. Във Вискри се намира една от най-впечатляващите саксонски укрепени църкви, която е вписана в международното завещание на ЮНЕСКО, както и самото село, прикрито сред хълмовете, което получи своето място в международната карта на обичайните села.

През 1990-те години селото, което в този момент има малко над 400 поданици, е на път да изчезне, защото доста фамилии от немското малцинство (саши) отпътуват за Германия и остават шепа хора. Тогава локалните поданици, решени да върнат това място към живота, отправили обръщение към Уелския принц и го убедили да посети селцето. Архитектурата на къщите е типично саксонска, с радостни цветове, а орнаментите по тях са описват истории за актуалните или предходните им притежатели.

По-късно Чарлз купува парцел в трансилванското село и стартира постоянно да го посещава, като споделя за него и в голям брой изявленията, а в следствие основава там и своята благотворителна фондация, която оказва помощ на локалните поданици да възвръщат обичайните занаяти. Така живописното село Вискри (или Дойчвайскирх, както е немското му име) оказва се в цяла Европа и притегля годишно над 15 000 туристи, болшинството от които чужденци, споделя уеб сайтът Хистория, който назовава мястото " трансилванско богатство ". От 1999 година Вискри е включено в международната карта на обичайните села и е част от наследството на ЮНЕСКО.

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ

По време на неколкодневно посещаване в Румъния през юни 2015 година английският престолонаследник основава в село Вискри Фондацията " Уелският принц " - Румъния, благотворителна организация с просветителна цел, която цели да поддържа запазването на наследството и устойчивото развиване на Румъния, припомня Аджерпрес, отбелязвайки, че това е втора фондация в Румъния под патронажа на принц Чарлз, като първата - Фондация " Михай Еминеску Тръст ", е открита 15 години по-рано също в село Вискри.

През миналите 25 години Чарлз реставрира остарели къщи и исторически монументи, църкви в Марамуреш и Трансилвания, а фондациите му не престават да поддържат хора без дом, без семейство, с влошено здраве. Румънските производители също се радват на неговата помощ - крал Чарлз закупи нюх за румънския усет и го направи прочут и в Англия, като доста обичайни артикули стигат до трапезата на британците с помощта на него, отбелязва Антена 1.

По време на последната си към този момент аудиенция в Румъния през май 2022 година, след началото на войната в Украйна, Чарлз посети и център за украински бежанци, проведен в изложбения център Ромекспо в Букурещ.

Фондацията " Уелският принц " е вложила над един милион английски лири в Румъния досега, съобщи изпълнителният шеф на фондацията Аура Удуард, представена от Медиафакс.

" Румъния заема особено място в сърцето ми ", признава принц Чарлз във филм на режисьора Чарли Оутли, публикуван през 2020 година

" Румъния е изумително разнообразна страна - от делтата на Дунав, най-голямата и най-дива влажна зона в Европа, до горите, изворите и манастирите на Буковина, Молдова и Марамуреш, хълмовете Апусени или необитаемите пространства на Харгита, скъпите сбирки в музеите на Букурещ или дивата хубост на дефилето Железни врата, замъците, планините и саксонските села на Трансилвания или отдалечените долини на Банат и Кришана. (...) Не по-малко забележителна е решимостта на румънския народ да резервира и запази своето завещание, да не разреши да бъдат изгубени занаятите и традициите му и да резервира най-хубавото от предишното, до момента в който гради по-светло бъдеще. Радвам се, че многочислените съкровища на Румъния стават известни и ценени от от ден на ден хора ", акцентира още английският монарх.

На церемонията по коронацията на крал Чарлз Трети ще участват президентът Клаус Йоханис и брачната половинка му Кармен, както и членове на румънското кралско семейство - пазителката на короната Маргарета и нейният брачен партньор принц Раду.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР