Корнелия Нинова готви бягство от вътрешнополитическия живот на страната след

...
Корнелия Нинова готви бягство от вътрешнополитическия живот на страната след
Коментари Харесай

Нинова с идея да се оттегли в Брюксел

Корнелия Нинова готви бягство от вътрешнополитическия живот на страната след година и половина, когато има желание да се откри в Брюксел като евродепутат, разкриха за „ Филтър “ два самостоятелни един от различен информатора от централата на „ алените “ на „ Позитано “.

Лидерът на Българска социалистическа партия считала да се избави от вътрешнопартийната съпротива със сладка заплата и безметежен престой в центъра на Европа, където се събират служителите от Стария континент.

Обикновено изборите за Европейския парламент са през май, а новите депутати влизат във функционалностите си през юни. Мандатът на сегашните ни евродепутати изтича в края на пролетта, началото на лятото на 2024 година. Именно тогава са и идващите избори за наши представители в Брюксел.

По стичане на събитията точно след две години свършва и вторият мандат на Нинова като ръководител на Българска социалистическа партия. По правилник тя няма право на трети и ще търси ново кариерно развиване. Паметливи напомнят, че точно по гледище на Нинова бе въведен мандатният принцип за ръководител на партията, а изборът за най-високия пост при алените се организира към този момент при директен избор от страна на партийните членове. Единственото изискване е до урните да отидат над 50 на 100 от социалистите. Преди това изобретение ръководителят се избираше от делегатите на партиен конгрес.

Междувременно Корнелия Нинова вкара и ограничаването от три мандата за депутатите – нещо, което към този момент не се съблюдава, тъй като измежду сегашните народни представители на левицата, има хора, които имат зад тила си по пет, шест или седем Народното събрание, каквито са случаите с Кристиян Вигенин, Георги Гьоков и Георги Свиленски. Рекордьор с осем Народното събрание е любимецът на Нинова и закрепостен народен представител от Бургас Петър Кънев, за който се приказва, че е един от основните спонсори на Българска социалистическа партия. Нещо като последовател на делото на прокудения от левицата олигарх Георги Гергов от Пловдив.

Амбициите на Нинова да си обезпечи адресна регистрация в Брюксел евентуално са вследствие на това, което преди години направи Сергей Станишев. След като остави партията в ръцете на Михаил Миков Станишев се захвана с интернационална активност и стигна до върха в йерархията при европейските социалисти. Към днешна дата България има 17 евродепутати като петима от тях са определени от листата на Българска социалистическа партия и са членове на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент. Това са досегашният ръководител на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев, Иво Христов – някогашен началник на кабинета на президента Румен Радев, журналистката Елена Йончева, икономистът Цветелина Пенкова и международникът Петър Витанов. Почти несъмнено е, че нито един от тези представители на Българска социалистическа партия в Европарламента няма да попадне още веднъж в листата, която ще бъде водена от Корнелия Нинова. Лидерът на Българска социалистическа партия е в обтегнати връзки с всеки един от тях и ще направи всичко допустимо да ги държи надалеч от партията и от Брюксел. Почти несъмнено е и друго – на идващите европейски избори Българска социалистическа партия надали ще успее да реализира резултата от предходните и прогнозите са, че ще изпрати в най-хубавия случай трима евродепутати.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР