Коридор 8 представлява голяма геостратегическа ценност. Той се посреща с

...
Коридор 8 представлява голяма геостратегическа ценност. Той се посреща с
Коментари Харесай

Арх. Христо Генчев: Коридор 8 по рождение е по-перспективен от Виа Игнация


Коридор 8 съставлява огромна геостратегическа полезност. Той се посреща с огромна наслада от македонската и албанската страна. Този кулоар съчетава в себе си вързоп от инфраструктури връзки – съобщителни, пътни. Това съобщи за БГНЕС арх. Христо Генчев.

Христо Генчев е български проектант, урбанист, откривател, академик и журналист. Доктор е на техническите науки от университета в Грац, Австрия. Автор е на 9 книги и доста изявления по градоустройство, културология и геополитика.

БГНЕС Публикува цялостния текст на изявлението:

БГНЕС: Г-н Генчев, около новия инфраструктурен план Кавала-Бургас се заприказва още веднъж за кулоар 8. За него в действителност се приказва от години, само че той по този начин и не е осъществен. Защо? И не е ли озадачаващо за какво България е пасивна по отношение на него?

[b]Христо Генчев[/b]: Необяснимо е за какво България не демонстрира интерес към кулоар 8. Човек би трябвало да бъде доста късоглед, с цел да си разреши такава дързост. Коридор 8 съставлява главното направление, по което се реализират най-приятелските контакти на България. Не Север-Юг, а Изток-Запад.

Основно против сходни контакти работи, за жалост нашата южна, другарска съседка Гърция. А няма семейство в България, което да няма свои родственици оттатък нашата западна граница, в това число и аз.

Да не приказваме, какъв брой другарски и хубави думи за българите съм чул от албански държавници, от албански публични лица. Те дори имат силата да кажат, че Шкодра е българското пристанище на Адриатическо море.

Страхувам се, че мнозина български управници от боязън или от неведение не си слагат цел, която да надскочи това обикновено провинциално възприятие, в което ние принудително сме натикани да живеем. Човек би трябвало да се схване като част от нещо, което е било, в този момент и ще бъде. Човек не би трябвало да живее постоянно със себео кайване.

БГНЕС: Но сякаш и Европейският съюз не демонстрира интерес към този план?

[b]Христо Генчев[/b]: Напротив, италиански държавници, посещават България, приказват за връзката Адриатика с Мар Неро. Мар Неро на италиански е Черно море. Значи и те се възприемат като част, като продължение на това направление, което е доста европейско.

А Италия е Европа. Няма нищо по европейско от италианското в Европа.

БГНЕС: Добре, очертайте преимуществата на този план?

[b]Христо Генчев[/b]: Коридор 8 съставлява огромна геостратегическа полезност. Той се посреща с огромна наслада от македонската и албанската страна. Този кулоар съчетава в себе си вързоп от инфраструктури връзки – съобщителни, пътни. Тя увлича хора, поток от хора. На какво бяхме очевидци до преди десетина години на българо-македонската граница? Отпор против всякаква връзка. Едни книги не можеха да се пренесат и предадат през македонската граница. Страх, предразсъдъци и суеверия, битуващи в хора, които живеят в една черупка. Тя доста деликатно бива следена. А кулоар 8, може да разбие тази черупка. Ние не желаеме нищо повече от отпадането на граничните бариери.

Освен това Коридор 8 ще е поток, който свързва стопански системи, който прокарва нови ползи. Представете си по какъв начин биха се трансформирали въобще връзките у нас, щом дори италианците са заинтригувани от Мар Неро.

Освен това в този момент, с цел да отидете в Италия, би трябвало да минете през Триест на север и след това да слезете надолу. Или да тръгнете за Игуменица, надалеч на юг, попадайки измежду свлачища, затворени тунели, стачки и впрочем.

Този кулоар може да се свърже и с по този начин наречения Път на коприната. А пътищата са верига от нови благоприятни условия. Като стигнете до Бургас, отивате в Грузия, оттова до Каспийско море. Попадане в един кипящ регион, извънредно богат. За мен е удивително това, което са създали азербайджанците със своята столица, с нейната архитектура. Освен това прокарват се нови пътища към Персийския залив. Откриват се невидени до неотдавна неща и благоприятни условия.

БГНЕС: Вместо обаче кулоар 8, ние ще вършим плана Кавала-Бургас-Варна-Русе. Той по ли е скъп?

[b]Христо Генчев[/b]: Връзката е нещо хубаво, това не може да се отхвърли. Но има и привкус на елински народен нарцисизъм. Въпросната връзка е част от Виа Игнация, това е близо 700-километрово трасе, издигнато с 6 милиарда евро, от които единствено 15 % са гръцки, другото са европейски пари – подарък и заеми, тоест отново подарък. Това обаче е връзка, която работи интензивно единствено към Солун. В нейния източен край при Дедеагач/Александруполис, бива оползотворена една десета от нейния капацитет. Ципрас ще направи всичко допустимо да обезпечи към нейния източен свършек повече поток. Ако е допустимо да докара някой товарен камион чак от Русе, все ще е от изгода за Виа Игнация. Четох един неизвестен пост, където наш българин споделя: "Ако би трябвало да свързваме Дунава със Солун, да свържем напряко Видин със Солун – правата е с две трети по-къса. И каква ще излезе тя? Ще би трябвало от Русе да обикаляме през Варна, с цел да стигнем до Солун." Аз не изключвам националните, дори егоистични планове, одобрявам ги даже за естествени, за естествени, което обаче значи, че и ние имаме лични, български ползи. Ако те се съчетаят с гръцките, от това по-добро няма. Но в случай че са в спор, ето тука към този момент би трябвало да си гоним нашето. Не може да бъдем съдници сред себе си и другите. Опитват се да ни вкарат в тази повърхност – да бъдем все неутрални, обективни в разногласията сред нас и сред други хора. Няма такова нещо. Ти си имаш свои възгледи, свои ползи, свои желания, те могат да бъдат привлекателни за другите, само че може и да не бъдат.

БГНЕС: Споменахте за Виа Игнация, който към този момент работи. Бихте ли го сравнили с кулоар 8, въпреки той да е единствено концепция?

[b]Христо Генчев[/b]: И тъй като става дума за Виа Игнация, забавно ще е сравнението с плана за кулоар 8. Най-важно за една връзка е тя да обслужва, Една връзка, която минава през гъсто обитаеми области, през столиците Скопие и София, както и през Тракия, такава връзка е мечтана, нужна. Можете да й пречите, само че не може да й отнемете виталността. Тя и е присъща по формулировка, тя е част от система, от витален организъм, който работи. И тъкмо в това е преимуществото на кулоар №8 пред Виа Игнация. В този смисъл какво и да се приказва и прави, кулоар 8 от Адриатическо към Черно море е витален по рождение.

Знам, че няма да се наложи да вършат трета лента по Виа Игнация. Столетия ще минат, само че никой няма да седне да прави трета лента по Виа Игнация. Докато ние към този момент започваме да мислим за нея в правата София-Пловдив. Животът напира, той е движен от динамични хора, от хора, които са на място, които са налични.

Разбира се, дано се построява връзката Кавала-Русе. Колкото повече връзки има на Балканите, толкоз по-добре. Въпросът е да се прави със сметка и да не си пречим един на различен. И за какво да не се помогне на железопътната връзка Русе-Варна, която е втората най-стара сходна връзка на Балканите и е в доста тежко положение. И в случай че трен тръгне от Дедеагач до Русе, за какво не! Стига да има кой да заплаща за празния експрес.

В последна сметка, дано кажа, че когато приказваме за коридори и трасета, не става дума за гладиаторска борба – ти или аз. Става дума за една обстановка, в която има доста благоприятни условия и ние би трябвало да се възползваме от тях. И двете страни да печелят – win/win. Затова би трябвало да сме и малко габровци. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР