Коридор 8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка

...
Коридор 8 е важен комуникационен канал, който ще осигури връзка
Коментари Харесай

Донев: Коридор №8 ще донесе добавена стойност за развитието на целия регион

Коридор 8 е значим информационен канал, който ще обезпечи връзка сред жителите и бизнеса на България, районен съд Македония и Албания. В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим пътища за доставка.

Това съобщи българският министър-председател Гълъб Донев по време на церемонията, отбелязваща началото на строителството на Източната част на железопътния Коридор 8, сектор Куманово – Беляковце – Крива Паланка.

В събитието, което се организира край град Куманово, взе участие министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски, както и българският вицепремиер по икономическите политики и министър на превоза и известията Христо Алексиев.

" През миналите над 140 години, реализирането на инфраструктурите и свързаността, залегнало в днешния Коридор 8, е било въжделение на редица генерации от двете страни на границата. Съществено значимо е да приказваме за Коридор 8 във всички негови измерения като значим информационен канал, който ще обезпечи връзка сред жителите и бизнеса на България, РСМ и Албания. България работи интензивно за включването на Коридор 8 в предпочитаната европейска транспортна мрежа – направлението София-Скопие-Тирана-Дурас би трябвало да бъде несъмнено като част от Европейския кулоар Западни Балкани. Изграждането на Коридор номер 8 е предпочитано както за България, по този начин и имам вяра за всички страни по неговото продължение ", сподели още Донев.

Последиците на войната в Украйна разкриват за следващ път едно най-уязвимите места на нашия района, а точно неразвитата и дори изчезнала инфраструктура, означи още Донев и продължи: В изискванията на евентуална енергийна и продоволствена рецесия е витално належащо да си осигурим директни пътища за доставки. Вместо това заради неналичието на свързваща железопътна и енергийна инфраструктура нашите страни са принудени да търсят различни пътища за доставки, минаващи пред трети страни, което в допълнение оскъпява цената и удължава времето за доставка на ресурсите, от които всички се нуждаем, добави министър председателят.

В този подтекст той заяви, че следва да се подпише Споразумение сред българския и северномакедонския газопреносни оператори за междусистемното свързване за точката Кюстендил-Жидилово.

По думите му, това ще обезпечи диверсификацията и повишението на сигурността на доставките на природен газ за районен съд Македония, както и задълбочаване на съдействието в енергийната сфера.

Служебният министър председател означи още, че ускореното създаване на Коридор 8 е в интерес и на националната, и групова сигурност.

" Уверен съм, че ще успеем да преодолеем съществуващите, както и нововъзникващите провокации в актуалната геополитическа конюнктура ", съобщи Донев.

" С построяването на Коридор 8 може да осигурим значимата за района връзка по транспортната ос Изток-Запад, свързващ ни с Кавказ, Средна Азия и Близкия Изток. Същевременно, даже и в тези условия, за първи път в историята на България и РСМ, комерсиалният стокообмен се чака в края на година да доближи 1 милиарда евро, заяви Донев и попита: Представете си какъв би бил резултатът, в случай че сред България и РСМ имаше развита инфраструктура. Не се колебая, че сходни позитивни вероятности биха се основали и за Албания ", съобщи Гълъб Донев и заключи, че би трябвало да се положат всички старания за създаване на стратегическите планове за всички измерения на Коридор 8. Съществено място тук заема железопътната връзка София-Скопие. 

" Рехабилитацията и употребата на Коридор 8, железопътната линия, свързваща Република Северна Македония и Република България, стават действителност. С безрезервно съдействие градим нашето общо бъдеще, предоставяме благоприятни условия за стопанската система, бизнес общността, влагаме във функционална съвременна железопътна връзка, влагаме в свързването на целия район ", уточни от своя страна министър председателят на районен съд Македония Димитър Ковачевски.

„ Тази инвестиция на Северна Македония отваря нови европейски направления за железопътен превоз, открива районна връзка с пристанищата Бургас и Варна в България и пристанището Дуръс в Албания, което е извънредно значимо за нашата стопанска система, само че и като цяло за съдействието в района и с други райони в Европа. Тази икономическа енергийна рецесия, пред която сме изправени ни сподели доста ясно какъв брой значимо е районното съдействие и съгласуваност и, несъмнено, добросъседството. Очаквам тази дълго чакана железница, сподели той, с изключение на за ускореното икономическо развиване както на страната, по този начин и на района, да способства и за възстановяване на районната съгласуваност и районното съдействие ", добави още той.

Европосланикът Дейвид Гиър посочи, че това е в действителност стратегическа самодейност, която ще помогне за поощряване на районната търговия, ще понижи времето за пътешестване, ще насърчи устойчивия стопански напредък и ще донесе огромни изгоди за жителите и бизнеса в района. „ Инициативата на процедура ще подкрепи напъните ни за добросъседски връзки и за реализиране на задачите за климата и замърсяването. Еврокомисията и Европейската банка ще влагат над един милиард евро в разширението на железопътната линия от Северна Македония до България и това е най-голямата инвестиция, която Европейски Съюз е правил в тази страна ”, акцентира Гиър.

Анди Аранитаси от Европейска банка за възстановяване и развитие акцентира, че железопътният превоз е един от главните цели на Европейска банка за възстановяване и развитие в Западните Балкани и тя ще продължи с сходни вложения и в бъдеще: „ Европейска банка за възстановяване и развитие е най-големият снабдител на финансиране за Северна Македония и до момента са дадени над 1,1 милиарда евро, само че железницата е в сърцето ни и до момента са дадени 250 милиона евро и ще дадем още 100 милиона за сектора от Крива паланка до границата с България, като ще подкрепим и построяването на западната част на Кичево, означи Аранитаси.

Целта на този кулоар е да свърже по железопътен път Черно и Адриатическо море. Връзката би трябвало да бъде построена сред София-Скопие-Дуръс и Тирана.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР