Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и

...
Коренът на дълголетието женшен расте в Източна Азия, Сибир и
Коментари Харесай

Женшен – коренът панацея

Коренът на дълголетието женшен пораства в Източна Азия, Сибир и Северна Америка и се употребява в лекуването от хилядолетия. Растението датира още от преди един милион години и оцелява през всички климатични промени на земята. Неговото същинско име е Panax Ginseng, което е от гръцки генезис и значи панацея. Интересно е, че някои от корените наподобяват фигурата на човек (от китайски женшен значи корен-човек), по тази причина и корените с тази форма били извънредно скъпи.

Това е едно от растенията, за които се описват най-вече митове. Една от тях е, че този „ подарък от Боговете ” може да се трансформира в животно или човек. Друга споделя за това по какъв начин женшенът се ражда от паднала в планински поток мълния. Тогава водата се стичала в земята и на това място пониквал „ коренът на живота ”, който е дарен с небесната мощ на огъня.

Заради огромната си попурярност дивият женшен стартира да изчезва, само че пък култивирането му е усвоено преди повече от хиляда години. Видовете женшен са няколко, като всеки от тях има разнообразни качества. Същинският женшен (Panax Ginseng), именуван още азиатски, корейски или китайски, е и най-широко употребен. Той е прочут в азиатската медицина като заветен лек и средство, укрепващо виталната сила Чи, по тази причина е потребен при продължителни и хронични болести. Използва се и при диабет, анемия, язвена болест и други. Той има тонизиращо деяние, отстранява умората и колкото е по-стар, толкоз повече неговите качества се завишават.

Сибирският женшен пък се употребява от спортисти за увеличение на тяхната издръжливост, както и за възобновяване от тежки физически дейности. Предпочита се за приложимост спрямо китайския, тогава, когато сте подложени на стрес, както и по време на менопаузата.

Другият тип, американския женшен, от своя страна „ охлажда ” организма и се счита за най-балансирания от всички типове. Той стабилизира равнището на кръвната захар и усъвършенства обмяната на веществата.

Псевдоженшенът (индийски женшен) не се употребява като енергетично средство. Основното му свойство е понижаване на болката при травматични пострадвания.

Всепризнатите лековити качества на женшена са доста, само че както всяка билка, и той следва да се ползва по предопределение съгласно възрастта и болестта. Затова, макар че е един от знаците на непрекъснатостта на живота, женшенът би трябвало да се взема с мярка, защото неправилната му приложимост може да докара до главоболие, безпокойствие и високо кръвно налягане.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР