Корекцията в пенсиите от 1 октомври се прави, за да

...
Корекцията в пенсиите от 1 октомври се прави, за да
Коментари Харесай

Бивш министър сложи край на радостта на най-бедните пенсионери

Корекцията в пенсиите от 1 октомври се прави, с цел да се да се реши по какъв начин да бъде преодоляно изоставането на старите пенсии. Хора, които са правили една и съща работа, само че са се пенсионирали по друго време, получават разнообразни пенсии и то със стотици левове. Тази разлика идва от бързото повишаване на приходите и поради многото политически корекции на пенсиите през годините. Това изясни в изявление за БНР общественият специалист Иван Нейков, ръководител на Балканския институт по труда и обществената политика, някогашен обществен министър.

Той добави, че с изменението на Кодекса за обществено обезпечаване ще бъдат преизчислени пенсиите, отпуснати до 1 януари 2022 година.
-->
" Няма да бъдат поправени пенсиите, които не са от трудова активност. Сред тези 1/3 от пенсионерите, които ще получат нарастване, ще има такива, които ще са с по 300 лв. нарастване, само че ще има такива и без 1 стотинка нарастване. Всичко ще бъде направено по длъжностен път ", разкри Нейков.

" Първо ще се пресметна базовата пенсия на индивида и ще се дефинира неин размер, насочен към 2008 година, т.е., хората, които са пенсионирани преди 2008 година ще имат ново преизчисляване на пенсията. След това - за всяка една година след 2008-а базовият размер ще бъде поправен според от размера на инфлацията през настоящата година или според от размера на повишаване на междинния застрахователен приход. Ще бъде вземан поради по-изгодният коефициент за индивида. Така до 2022 година - с струпване, ще бъде избран новият размер. Хората, които са се пенсионирали след 2008 година, ще получат осъвременяване от годината, в която са се пенсионирали ", изясни специалистът.

Нейков акцентира, че всички хора с минимална пенсия - а това са 45% от всички пенсионери, няма да получат нарастване.

" Проблемът е, че в случай че се пресметна пенсията им по отношение на техния принос, то тя ще бъде доста по-ниска от минималната, която вземат сега. Тъй като минималният размер беше увеличаван политически ", акцентира Иван Нейков.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР