Корчова, Полша. Украински татуист, усилил до дупка хеви метъл в

...
Корчова, Полша. Украински татуист, усилил до дупка хеви метъл в
Коментари Харесай

Когато битката почне, просто трябва да тръгнеш!

Корчова, Полша. Украински татуист, усилил до дупка хеви метъл в черния опел, стопира на границата на Полша с Украйна в неделя и споделя на граничните чиновници, че се връща в родината си, с цел да се бие. " Добре ", отговаря полският офицер на Никита Азархин. 32-годишният мъж товари сак с комплекти за първа помощ в рейс за Украйна.
" Бих желал да не се удрям и да съм жив. Но времето е такова, че в случай че желая да мога да се погледна в огледалото, би трябвало да отида. Иначе ще пребивавам в моя персонален пъкъл в главата си ", споделя Азархин.

Украинци от огромната диаспора, популяризирала се из цяла Европа през трите десетилетия, откогато някогашната руска република получи самостоятелност, се връщат в родината си, с цел да се борят във войната с Русия.

Тези хора, мъже, а и дами, нямат военен опит и подготовка, малко на брой имат лично оръжие. Те са част от стотиците хиляди - водачи на камиони и таксиджии, студенти и ИТ служащи, които емигрираха в търсене на работа и благоденствие в по-богатите страни от Европа.

" Това е нашият дом, това е нашата страна, нямам друга ", сподели Дмитро, търговец на криптовалута, каращ фолксвагена си към дома си, с цел да се бие.

Няма точна оценка колко хора се връщат да пазят Украйна. Днес, когато огромна част от света се сплотява в поддръжка на Украйна и оказва помощ с оръжие и пари, тези хора се причисляват към редиците на цивилните доброволци в Украйна. Правителството в Киев раздаде 18 000 пушки на доброволци от милициите за териториална защита след нахлуването на Русия предишния четвъртък.

Полски и други европейски публични лица намерено поддържат завръщането на украинските емигранти, създавайки риск Европа да се трансформира в плацдарм за кървава и продължителна война. " На тяхно място и аз бих отишъл ", споделя полски служител на реда на границата в Корчова.

Доброволците не са единствено от Украйна. В група във Facebook, където се събират, група беларуси във Варшава, град, който от дълго време е подслонил дисиденти в заточение от тази страна - казват, че са тръгнали за Киев: " Отидоха да се бият с руснаците ", обяснява един от уредниците на групата във Facebook.

В събота президентът на Украйна Володимир Зеленски сподели, че Киев основава Международен легион на украинската войска, реминисценция за американските и европейските доброволци, които оказват помощ за воденето на обречена битка против фашистите в Испания през 30-те години на предишния век. Законите на Украйна разрешават непознати жители да се записват в армията й. В цяла Европа украински дипломати набират средства за доброволческите старания.

Посолството на Украйна в Чехия започна в събота краудсорсинг акция за набиране на средства за оръжия за украинската войска и отрядите за гражданска самозащита. " Само за час чехите подариха 250 000 $, а в границите на един ден към седем задгранични посолства предложиха помощ ", споделя зам.-министърът на защитата на Чехия Томаш Копецни. " Помощта се усилва с всяка минута. Става дума освен за обособени лица, само че и за държавни институции ", добавя той.

В неделя външният министър на Обединеното кралство Лиз Тръс сподели пред Би Би Си, че поддържа тези в Обединеното кралство, които желаят да се причислят към отбраната на Украйна. " Войната е борба за народна власт ", разгласи тя.

Съединени американски щати и главните им съдружници в Европа - Франция, Обединеното кралство и Германия, дадоха обещание оръжия, съоръжение и изтребители за украинските въоръжени сили. Военнотранспортни камиони, ескортирани от полиция, се движат напред-назад през полско-украинската граница, с цел да доставят оръжие и муниции. Те минават около украинци, които пробват да се приберат в страната си на автостоп.

" Не бих могъл да седя със фамилията си на масата, в случай че не се причисля към борбата ", споделя Олег Ламаха, 29-годишен мъж, който живее в Полша, до момента в който върви към границата. " Никога не съм бил войник... Отне ми шест часа, с цел да реша: Когато борбата стартира, просто би трябвало да тръгнеш ", добавя той.

Години наред бойците, пресичащи границите на Украйна, се присъединяваха към проруските сили, които поеха контрола над Лугански и Донецк в Източна Украйна. От 2014 година повече от 17 000 бойци от повече от 50 страни са се включили към подкрепяните от Русия сили там, сочи мониторинговата група на Проект за битка с екстремизма. Миналата седмица украинските военни споделиха, че различен отряд задгранични наемници е отишъл на изток. Според Киев това е част от проекта за образуване на провокации, с които Русия да оправдае нашествието.

Малко от доброволците, насочили се да се бият против съветските войски, имат оръжие. Надяват се да получат такова при идването си. Игор Токар, 53-годишен водач на камион, работещ в Полша, разчита да вземе по пътя ловната си пушка " Берета "  от дома си на село. Той изясни, че водачите на камиони са се организирали между тях. " Познавам толкоз доста други водачи от Литва, които идват насам ", споделя той, до момента в който чака да премине границата.

Две коли зад него, различен водач на камион споделя, че знае за 10 свои другари, които възнамеряват да дойдат. Сергей Либански, доброволец, който идва на границата в неделя, сподели, че знае за 20. " Много от нас бяхме тук в Европа, работехме. Сега се прибираме у дома, с цел да се бием ", споделя 42-годишният Либански.

Техните старания имат дребен късмет против съветската войска, която реализира частични триумфи, без да е разгърнала изцяло 200 000-хилядната си армия, ситуирана по границите на Украйна.

Каталин Саулюк, стар приятел на татуиста Азархин, схваща, че не може да го разубеди да се прибере в Украйна. Вместо това го вози натам през Европа, с усилена до дупка музика. 

" Семейството му е там, а братята му са на първа линия. Очаквам с неспокойствие да се върна на същата тази граница и да го взема допустимо най-скоро ", споделя Саулюк, сдържайки сълзите си. На украинска територия Азархин продължава с автобус. " Такова е времето, в което сме. Лудостта, която се случва сега. Ужасен съм до дъното на душата си. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР