Копърът се използва не само в кулинарията, но и за

...
Копърът се използва не само в кулинарията, но и за
Коментари Харесай

Копърът е и лекарство. Вижте медицинските ползи от него

Копърът се употребява освен в кулинарията, само че и за медицински цели. Може да се употребява в прясно положение, да се суши, да се осолява, да се оставя настрани като ресурс и да се прибавя към супи, месни ястия и салати.

Това растение съдържа доста витамини (С, В, Р), каротин, микроелементи (желязо, фосфор, калций, калий).
-->
Съществуват обаче и някои противопоказания за използването на копър. Той би трябвало да се употребява с огромно внимание от бременни дами и хора с ниско кръвно налягане, написа украинският портал „ Високий Замок “.

Копърът ви е нужен в битката с диарията, респираторните болести, нарушаванията на съня. Той ще подкрепи менструалния цикъл и ще облекчи болката през този интервал (благодарение на флавоноидите и витамините от група В), ще усъвършенства храносмилането, ще прочисти червата, ще облекчи подуването на корема. Ценните му масла ще прочистят дихателните пътища при алергична кашлица, ще заздравят кожата при алергичен сърбеж.

Етеричното масло от копър може да разреди храчките в бронхите и да помогне за лесното им изхвърляне. Освен всичко друго копърът понижава кръвното налягане, успокоява нервната система, има диуретичен резултат, работи спазмолитично на гладката мускулатура.

Семената също са потребни. Те се употребяват при понижаване на зрителната заостреност и бърза отмалялост на очите. За да поправите това, би трябвало да извършите компрес. След като се попарят, увийте семената в марля и ги поставете върху клепачите, до момента в който са още топли. След към двадесет минути може да почувствате облекчение.

Същият способ се употребява за изглаждане на бръчките към очите, понижаване на отока и зачервяването. При ужилване от комар или пчела върху засегнатото място би трябвало да се приложи каша от копър.

Горепосочените подправки се употребяват и в парфюмни композиции на одеколони и пасти за зъби.

Сокът от магданоз и копър, взет в равни елементи, може да изсветли луничките. Ползите от копъра са известни и на хората, които са съумели да се отърват от пигментните петна по кожата с негова помощ.

Интересно е, че енергийната стойност на сушения копър е два или три пъти по-висока от тази на пресния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР