Копърът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Той

...
Копърът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Той
Коментари Харесай

Семена от копър – за дълголетие и сила

Копърът е многогодишно тревисто растение, принадлежащо към семейство Сенникоцветни. Той произлиза от Южна Европа и се оглежда необятно по Стария континент, в Близкия Изток, Китай и Индия.

Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил уважаван от англосаксонците като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми заради многочислените си изгоди за човешкия организъм.

Подправката е една от най-търсените съставки в доста от известните кухни по целия средиземноморски район.

За доста култури копърът символизира дългоденствие и мощ. Конкретно семената му се употребяват за лекуване на проблеми по цялото тяло. Те се събират, когато цветовете на растението придобият кафеникав цвят.

Наподобяват анасоновите семена – имат продълговата и извита като запетая форма, дълга към 3-4 сантиметра, в ярко кафяв цвят с фини отвесни линии по повърхността.

Малките зрънца имат извънредно доста здравословни хранителни субстанции, етерични съединения, витамини и минерали.

Те съдържат многочислени флавоноидни антиоксиданти като кемпферол и кверцетин. Тези съединения работят като мощни антиоксиданти, като отстраняват нездравословните свободни радикали от тялото по този метод се оферират отбрана от рак, инфекции, стареене и дегенеративни болести на нервната система.

Известни са и като богат източник на диетични фибри. Това спомага за възстановяване функционалностите на храносмилателната система и облекчаването на констипацията.

Освен това диетичните фибри се свързват с жлъчните соли, създадени от холестерола, като понижават тяхната реабсорбция в дебелото черво.

Семената от копър са съсредоточен източник на минерали като мед, желязо, калций, калий, манган, селен, цинк и магнезий.

Медта е нужна при производството на червени кръвни кафези, a желязото е спомага за образуването на червени кръвни кафези.

Цинкът е ко-фактор в доста ензими, които контролират растежа и развиването, производството на сперматозоиди, храносмилането и синтеза на нуклеинова киселина.

Калият пък е значим съставен елемент на клетъчните и телесни течности, който подкрепя контрола върху пулса и кръвното налягане. Mанганът се употребява от организма като антиоксидант.

Семенцата носят на организма жизненоважните витамини А, Е, С и някои витамини от В-комплекс като тиамин, пиридоксин, рибофлавин и ниацин.

Те от години се предлагат при хора с газове и стомашни разстройтва. Употребата им внезапно усилва и отделянето на кърма при родилки, когато тя не доближава.

Продуктът се употребява за усмиряване на коликите при бебетата. Препоръчва се също и при кашлица, бронхит и разнообразни мускулни и ставни болки.

Семената от копър са налични на българския пазар в множеството магазини за биопродукти. Те могат да се прибавят към разнообразни хранителни артикули или пък да се варят и одобряват под формата на чай.

Противопоказано е да се използват в огромни дози, защото някои от съединенията могат да имат невротоксичен резултат и да провокират халюцинации и гърчове.

Инфо: Puls.BG

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР