Конякът представлява алкохолно питие и по-точно вид бренди. Напитката, която

...
Конякът представлява алкохолно питие и по-точно вид бренди. Напитката, която
Коментари Харесай

Коняк

Конякът съставлява алкохолно пиво и по-точно тип бренди. Напитката, която мнозина смятат за извънредно изтънчена, носи името на френския град Коняк. Любимото алкохолно пиво както на дамите, по този начин и на господата би трябвало да е направено от грозде от този региона, с цел да може да бъде квалифицирано като коняк.

Състав на коняк

Конякът съдържа дъбилни субстанции, танини, флавоноиди, белтъчини, киселини, минерали и други

История на коняк

 Бъчви

Специалистите считат, че историята на коняка е доста остаряла. Твърди се, че ароматната напитка се създава още в античността. През първото столетие римляните пренесли лозата в област от днешна Франция. В началото културата се отглеждала единствено по долината на река Рон, само че в следствие станала известна и в други елементи на Франция. Успоредно с това станало известно и производството на вино. Според някои източници откриването на напитката става ненадейно и се свързва с активността на лукави холандски търговци, пренасящи някои типове артикули от региона на френския град Коняк. През тринадесетото столетие тук се отглеждало огромно количество лозови насаждения.

В онази ера търговците товарели от района виновност, само че защото не били наясно по какъв начин да ги съхраняват вярно, се случвало те да прокиснат, до момента в който траел техният преход. След като били увеличени и митническите такси за търгуване с алкохолните питиета, търговците решили да си послужат с хитрост. Те подложили виното на филтрация, тъй че неговият размер бил понижен. Полученото субстанция по-късно се разреждала с вода. Така се появил алкохолът, наименуван бренди. Няколко века по-късно брендито почнало да се съхранява и транспортира в дъбови бъчви.

През осемнадесети век приготвените за превозване бъчви останали малко по-дълго на пристанището поради войната сред Франция и Англия. След като военните дейности затихнали станало ясно, че напитката в буретата се е сдобила с неповторим усет и ухае примамливо. Завършен тип обаче фамозният алкохол придобива след намесата на френския рицар Де ла Круа Марон, който се увличал по производството на вино. На него му хрумнала концепцията за двойна филтрация на виното. Така в композиция със съхранението в дъбови бъчви се родил невероятният коняк.

Производство на коняк

Днес качественият коняк се подготвя от сорта грозде, прочут като юни блан. За него са присъщи деликатният мирис и високата киселинност. Неговата присъща линия е и ниската захарност. Технологията по развъждане на коняк се съблюдава строго. Гроздето се бере и се смачква с хоризонтални преси. Махат се семките, чепките и обвивките на самите гроздови зърна. Към получения сок не се прибавя захар. Както към този момент стана ясно, за приемането на същински коняк е нужна двойна филтрация.

Иначе материалът би трябвало да престои в бурета, направени от дъб. Интересно е още, че дърветата, които служат за изработката на тези съдове, би трябвало да са най-малко на осемдесет години. От своя страна, дървените дъги би трябвало да престоят няколко години, до момента в който станат годни за прилагане (поне с тази цел). Междувременно дестилатът взе участие в разнообразни физични и химични процеси, които по-късно се оказват значими за крайния усет и мирис на коняка. Докато престоява в бъчвите, той поема съдържащите се в дървесината танини и флавоноиди.

Видове коняк

 Коктейли с коняк

Класифицирането на коняците се случва според от времето на отлежаване на инвестиции в напитката алкохол. Информацията за класификацията на алкохолния артикул е посочена на етикета му. Любителите на алкохола могат да избират сред: V.S./Very Special/- коняк, чийто екстракт е съхраняван в дъбови бъчви най-малко 2.5 години, V.S.O.P./Very Superior Old Pale/, V.O./Very Old/, Reserve-коняк, съдържащ екстракт отглеждан най-малко 4 години, V.V.S.O.P./Very-Very Superior Old Pale/, Grande Reserve-коняк, чийто екстракт е отлежал най-малко 5 години и X.O./Extra Old/, Extra, Napoleon, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve-коняк, чийто екстракт е отглеждан в дървени бъчви 6 години.

Употреба на коняк в кулинарията

 Сладкиш с коняк

Конякът се употребява както в чист тип, по този начин в композиция с други питиета. Деликатният му мирис и неустоимият му усет го вършат подобаващ за приложимост в разнообразни коктейли. Най-сполучливите измежду тях са златен коктейл, соур, сангрия, гльок и млечен коктейл. Конякът може да се добави още в кофеинови питиета и чайове, като резултатът ще ви изненада прелестно.

Употребата на ароматния балсам не завършва единствено с това. Опитните кулинари знаят, че има някои сладки изкушения, които не биха били същите без присъединяване на коняк в тях. Той умерено може да добавен в предписания за кексове, торти, бонбони, кейкове, сладоледи, кремове и всевъзможни други сладки изкушения. Конякът също по този начин може да се включи в някой солен специалитет. Сред тях са руло Стефани с коняк и френски ордьовър с жабешки бутчета.

Сервиране на коняк

 Сервиране на коняк

Все отново същинските ценители на алкохолната напитка избират да я употребяват в чист тип. При това състояние конякът се сервира в стъклена чаша вид балон при температура от петнадесет градуса по Целзий. Иначе въпросните чаши се държат за необятната им част с цяла длан. По този метод температурата на ръката спомага на уханието на напитката да се разкрие.

Полезни свойства на коняк

За вредата от алкохола се е говорило и ще се приказва. Въпреки това се счита, че конякът е от тези напитки, които имат и позитивни страни и дори могат да повлияват удобно на организма, стига да се употребяват в умерени количества. Този уханен балсам работи добре на хората, които страдат от липса на вкус. Сред най-ценните му качества е способността да подкрепя активността на всички органи.

Според учените ароматното пиво, одобрявано в дребни дози, работи тонизиращо. Освен това се оказва, че конякът въздейства благотворни при стомашни язви, а също по този начин форсира лекуването на ангина и спомага за намаляването на високата температура. Разумният банкет на коняк въздейства позитивно на неприятната памет и спомага за освобождение на камъни в бъбреците.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР