Контузиите съпътстват Рафаел Надал по време на цялата му кариера

...
Контузиите съпътстват Рафаел Надал по време на цялата му кариера
Коментари Харесай

Трудно лечимо заболяване или това, което може да спре Надал по пътя към №14 на РГ

Контузиите съпътстват Рафаел Надал по време на цялата му кариера и нееднократно Матадора е бил принуждаван да отсъства от корта за дълго време. Такъв бе казусът и през предходната година, когато испанецът пропусна втората половина от сезона поради контузия в ходилото - същата тази, която го измъчваше в решителния сет на осминафиналния конфликт в Рим против Денис Шаповалов. 21-кратният първенец от Шлема изглеждаше на лимита на силите си и гледката бе мощно мъчителна, а това породи голям брой терзания по отношение на формата, в която ще бъде Надал на обичаната му конкуренция през сезона - Откритото състезание на Франция, започващо единствено след седмица.

На конференцията си след срещата манакорецът още веднъж акцентира на това, че въпросната травма е хронична и той просто би трябвало да живее с нея. Но какво в действителност съставлява тази контузия?

Става въпрос за рядко дегенеративно заболяване, наречено " синдром на Мюлер-Вайс ", което съставлява остеонекроза на тарзална кост, или казано с други думи - една от най-важните кости, играеща основна роля за редица придвижвания, присъщи за тениса (смяна на посоката, завъртане, спринт, приклякане), стартира да залинява.

Can`t imagine the pain that Rafa is in. He`s playing with a foot that`s being held together with tape.
— JB (@Minerva2BC)

За първи път Надал се сблъсква с казуса през 2005 година, като има три вероятни аргументи за появяването му - строшаване, особеност при раждането или редовно натоварване на ходилото. По всяка възможност казусът на Рафа е третият поради извънредно натоварващия жанр на игра, който има.

Отговорът на въпроса дали съществува лекуване, е негативен. При появяването на болежка е нужна отмора, само че това е единствено моментно решение. Въпреки че съществуват благоприятни условия за оперативна интервенция, те не са за предпочитане, защото при тях засегнатата част от костта се отстранява и се заменя с изкуствена, което може да докара до още по-голям интервал отвън игра.

Още по-лошите вести са, че защото е прогресивно заболяване, с напредването на годините е все по-трудно да бъде излекувано. Дори по време на възстановителния си интервал испанецът да не изпитва никаква болежка, то няма никаква гаранция, че при завръщането му в игра няма да се появи още веднъж мощен дискомфорт, който да го извади от надпревари.

Според Рафа болката ще отшуми до дни и за почитателите му остава само вярата, че думите на Краля на клея ще бъдат оракулски и ще можем да го забележим в борба за 14-и трофей на Ролан Гарос.

Източник: tennis.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР