Концесионерите на големите гръцки магистрали обявиха значително увеличение на пътните

...
Концесионерите на големите гръцки магистрали обявиха значително увеличение на пътните
Коментари Харесай

Гръцките магистрали поскъпват от септември, таксите може да се вдигнат до 8€ за 100 километра


Концесионерите на огромните гръцки автомагистрали оповестиха доста нарастване на пътните такси, което ще влезе в действие от началото на септември и ще засегне освен локалните хора, само че и българите, които имат навика да почиват на тамошното море след края на август, когато цените на квартирите и по таверните падат сензитивно.

Става дума за повишаване с сред 12% и 16%. В момента заплащането се прави директно преди качването на автомагистралата, като цената варира сред 4 €/100 км и 7€/ 100 км.

Увеличението на таксите обаче провокира остра реакция от страна на Министерството на инфраструктурата и превоза, оповестиха гръцките медии.

В известие на институцията, представено от Българска телеграфна агенция, се споделя, че би трябвало да бъде открито реалистично решение без натоварване на жителите през 2023 година Министерството се закани, че страната ще изчерпи всички благоприятни условия, с които разполага, с цел да спре едностранни дейности на фирмите.

В началото на юли концесионерите са поискали среща в управляващите, на която да бъде разисквано актуализирането на пътните такси на основата на концесионните контракти. Били са извършени две срещи, на които са били дискутирани различни сюжети за намиране на решение, което да не бъде в тежест на жителите. Затова министерството било ненадейно, когато на 28 юли получило писмо, в което концесионерите декларират, че доста усилват пътните такси.

Икономическият портал capital.gr написа, че нарастване на пътните такси, съобразено с инфлацията, е било планувано от 1 януари, само че е било замразено за 6 месеца поради предизборния интервал и поради енергийната рецесия. Този период към този момент изтече и концесионерите упорстват за това, което е планувано в договорите им. Според изданието нарастването тази година би трябвало да бъде към 12%.

Сайтът newmoney.gr прецизира, че в настояването на концесионерите нарастването на цените на някои пунктове за събиране на тол такси доближава до 16%. Новите цени ще се отнасят единствено за интервала септември-декември.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР