Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да дойде

...
Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да дойде
Коментари Харесай

Пендаровски отсече! Има ли бъдеще в ЕС Северна Македония


Концепцията на опозицията в Република Северна Македония е да пристигна на власт, а по-късно да мисли с кого да получи болшинство от две трети в Народното събрание за гласоподаване на измененията в конституцията, сподели президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в изявление за телевизия Сител. 

Според Пендаровски с гласуването „ срещу ” още с приемането на дневния ред на днешното парламентарно съвещание, което имаше една единствена точка - за приемане на предлагането за нужда от гласоподаване на промени в конституцията, опозицията в действителност демонстрира, че европейската идея в страната се е провалила.
-->
„ Мисля, че това даже е срамно да се каже от която и да било политическа конструкция. Какво оферират те (ВМРО-ДПМНЕ) вместо това, което през днешния ден се провали? Каква е алтернативата, която опозицията предлага? Ако европейската идея за страната пропада, запитвам дали се връщаме на остарелия спор от 1991-1992 година на къде отиваме, на „ запад или изток ”? Кой е изтокът? Продължавам да настоявам, че това, което имаме на масата и което опозицията излишно назовава „ български диктат ”, а в действителност е френско предложение и европейска (преговорна) рамка е най-хубавото за страната. Несериозно е концепцията да бъде „ да дойдем на власт, пък ще мислим по какъв начин да достигнем до болшинство в Народното събрание ". Какви бяха първичните български искания-език, еднаквост, история, окупатори, админи... Какво имаме днес- около седем елементи от нации, вписани в конституцията прибавяме още шест и от това ще пропадне (Северна) Македония? Днес на дневен ред беше дали да влязат българите в конституцията. Срещу това гласоподава през днешния ден опозицията. Знаем къде бяхме преди три години във връзка с този сет от български претенции, къде сме през днешния ден ”, съобщи Пендаровски. 

На въпрос за „ споменаването на други въпроси в преговорната рамка - протоколът и Договорът за добросъседство ”, което е противоречиво за опозицията  и думите на българския президент Румен Радев, че смяната в конституцията на страната не е последната, а първата стъпка на Северна Македония, Пендаровски отговори, че не го интересува какво ще кажат Радев, Каракачанов или „ фашистът евродепутат, който снимаше спотове, в които споделя, че Македония е втората българска страна ”, тъй като Северна Македония договаря с Европейския съюз и въпросът през днешния ден е дали страната ще реализира измененията в конституцията, с цел да бъде осъществена и втората междуправителствена конференция.

Той посочи, че не знае какви са проектите на държавното управление, само че съгласно него в околните седмици нуждата от промени в конституцията ще бъдат подложени на гласоподаване в Народното събрание, тъй като има парламентарна процедура гласуването да се насрочва, „ когато има условия за това ”. 

Пендаровски уточни, че съгласно него измененията в главния закон на Северна Македония е трябвало да бъдат гласувани още през есента на предходната година, с цел да може страната да стартира да взема решение своите проблеми. 

Той сподели, че не би желал да проучва, само че не желае да има вяра, че Албания ще бъде отделена от Северна Македония в преговорния развой, макар че официално и юридически такава опция съществува.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР