Контролът на данъчната администрация трябва да се фокусира върху големите

...
Контролът на данъчната администрация трябва да се фокусира върху големите
Коментари Харесай

Контролът над големия бизнес изисква цялостна държавна политика. Имало ли е политически чадър над Лукойл?

Контролът на данъчната администрация би трябвало да се концентрира върху огромните компании и зад това решение би трябвало да застане цялата държавна администрация. Това сподели за Свободна Европа ръководителят на Комисията по икономическа политика към Народното събрание Мартин Димитров („ Демократична България “).

„ Данъчната администрация, в случай че не получава политическа поддръжка от което и да било държавно управление, и от който и да било парламент, тя избира да гони дребните компании, тъй като е по-безопасно, по-спокойно “, сподели Димитров.

Той разяснява бездействието на държавните органи във връзка неплащането на корпоративен налог от страна на „ Лукойл “ в продължение на 15 години. „ През тези години страната и съответните контролни органи избраха да гонят дребните търговци и дребния и междинен бизнес, а огромният бизнес оставаше отвън интереса на контролните органи “, сподели Димитров.

Според него данъчната администрация би трябвало да съпоставя финансовите резултати на сходни компании в сравними страни. „ И в случай че в други страни резултатът е облага, а тук е загуба, това би трябвало да е съображение за по-детайлна инспекция “, сподели Димитров. По думите му законодателната база е реалност, само че не се употребява задоволително.

Руският енергиен колос „ Лукойл “ има бизнес с милиарди левове доходи в България, само че работи на загуба и не заплаща налог облага. Това се случва през последните 15 години пред очите на страната. Парите, извоювани в България, отиват в Русия.

За последните 15 години рафинерията е отчела доходи от над 80 милиарда лв.. Почти всяка година компанията завършва с финансова загуба. За 2020 година тя е над половин милиард лв..

В последните месеци финансовият министър Асен Василев и шефът на приходната организация Румен Спецов за първи път заговориха за казуса, който би трябвало да бъде решен.

В края на декември беше обявено, че е имало среща сред премиера Кирил Петков , вицепремиера Асен Василев и вицепрезидента и изпълнителен шеф на „ Лукойл “ Вадим Воробьов . Няма обществена информация за резултатите от диалозите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР